.

Un senglar atropellat, en la cuneta d'una carretera del Camp de Tarragona. Foto: Mossos d'Esquadra

Un senglar atropellat, en la cuneta d’una carretera del Camp de Tarragona. Foto: Mossos d’Esquadra

L’any passat els Mossos d’Esquadra van registrar a les carreteres del Camp de Tarragona més del doble d’accidents amb animals implicats dels que hi va haver el 2010, ja sigui per xoc amb la bèstia, o per intentar evitar de topar-hi. Si fa sis anys el nombre d’aquest tipus de sinistres va ser d’un centenar, el 2016 se n’han comptabilitzat 237. En aquest reportatge analitzem les característiques dels accidents causats per irrupcions d’animals que travessen les vies del Camp per buscar menjar o parella, i donem consells per enfrontar-s’hi amb seguretat.

Un 97% dels accidents amb animals son amb senglars

Una de les dades més demolidores d’aquest tipus d’accidents al Camp de Tarragona és que gairebé tots (un 97%) son provocats per porcs senglars. En concret, els darrers dos anys dels 476 accidents amb animals a la zona, tots ells han estat amb senglars excepte en 18 casos. En comparació amb aquest mamífer, els accidents per encontres amb la resta d’animals, salvatges o domèstics, son anecdòtics.

La gran majoria dels accidents amb animals es produeixen de nit. Foto: Mossos d'Esquadra

La gran majoria dels accidents amb animals es produeixen de nit. Foto: Mossos d’Esquadra

9 de cada 10 sinistres es produeixen les nits de tardor

Dels 476 accidents per irrupció d’animals a la via, 427 (un 90%) van tenir lloc entre les sis de la tarda i les sis del matí. Aquesta dada, sumada al fet que la majoria d’aquest tipus d’incidents passen durant els mesos d’octubre, novembre i el desembre, fa concloure que al voltant de 9 de cada 10 casos es produeixen durant la nit. Això s’explica perquè els animals prefereixen la quietud del capvespre i la nit per sortir a passejar a la recerca d’alguna cosa per menjar, i perquè es redueix la visibilitat que tenen els conductors.

La C-14, la via on hi ha més accidents amb animals

Les dades desglossades per carreteres ens indiquen que les nou principals (les compreses en el quadre de sota) concentren la major part dels accidents amb animals que s’han produit els darrers dos anys al Camp de Tarragona (un 60%). El tram tarragoní de la C-14, que travessa la Conca de Barberà i desemboca a a Salou, és la carretera que registra un nombre més alt d’aquest tipus d’incidents: el 2015 se’n van produir 31, i el 2016 en van ser 34.

Les vies principals del Camp de Tarragona concentren més accidents amb animals que les secundàries. Foto: Mossos d'Esquadra

Les vies principals del Camp de Tarragona concentren més accidents amb animals que les secundàries. Foto: Mossos d’Esquadra

La segueix de ben a prop l’N-240, que connecta Tarragona amb Montblanc, on hi ha hagut 46 sinistres amb bèsties implicades, i l’N-420, que surt de Tarragona i travessa el Priorat. També destaca l’elevat nombre de casos que es produeixen a les autopistes, vies que a priori semblen poc propenses a que hi hagi aquest tipus d’encontres: entre l’AP-7 i l’AP-2, en dos anys hi ha hagut 64 accidents amb animals implicats (recordem que gairebé tots son senglars).

VIA 2015 2016
AP-7 14 12
AP-2 20 18
C-14 31 34
C-32 8 4
C-37 10 13
N-240 25 21
N-340 10 11
N-420 18 16
T-310 11 4
147 (dels 239) 133 (dels 237)

Un 60% al sector Tarragona, i un 40% al sector Montblanc

Per sectors policials, trobem que un 60% dels sinistres es concentren al sector Tarragona, que comprèn les comarques del Tarragonès, el Baix Camp i el Priorat, i el 40% restant té lloc al sector Montblanc, que inclou l’Alt Camp i la Conca de Barberà. Les dades inclouen la comarca del Baix Penedès, però la seva influència és completament residual, ja que només hi han tingut lloc un 0,5% d’aquests accidents.

Només dos accidents amb persones ferides

En els darrers dos anys, només dos dels accidents causats per trobar-se un animal a la carretera van acabar amb persones ferides. La resta només van provocar danys al vehicle i a la bèstia.

Al conjunt de Catalunya s’han triplicat en sis anys

Segons dades dels Mossos d’Esquadra, al conjunt de Catalunya els accidents per irrupcions d’animals a les carreteres s’han triplicat en sis anys: si el 2010 n’hi van haver 1.119, l’any passat se’n van registrar 3.122. Com en el cas del Camp de Tarragona, l’augment es deu sobretot a causa d’un augment espectacular de la presència d’animals de caça major, especialment de senglars.

En cas d’irrupció es recomana no evitar l’impacte amb l’animal

En cas d’irrupció d’un animal a la carretera Jordi Batista, cap de l’Àrea Regional de Trànsit de Ponent, recomana no evitar l’impacte amb l’animal, ja que normalment acostuma a ser més segur que topar amb un vehicle en sentit contrari o sortir de la via. Altres recomanacions preventives son fer cas de la senyalització de pas d’animals en llibertat, moderar la velocitat en franja horària nocturna o de poca visibilitat per vegetació, i utilitar l’enllumenat de llarg abast sempre que es pugui.

Infogràfic del Servei de Trànsit amb informació i consells sobre els accidents amb animals.

Infogràfic del Servei de Trànsit amb informació i consells sobre els accidents amb animals.

Dos supòsits en què es poden reclamar responsabilitats en cas d’accident

El 2015 es van fer canvis en la Llei de seguretat viària en el cas dels accidents cinegètics: és a dir, aquells en què hi ha un animal salvatge implicat. En la majoria d’atropellaments d’animals, la responsabilitat final és del conductor, tant dels danys materials com dels danys a persones. Tot i així, hi ha dos supòsits en què es poden reclamar responsabilitats:

  • Si l’accident o incidència és conseqüència directa de caça, feta el mateix dia o finalitzada dotze hores abans de l’accident, el responsable n’és el propietari del terreny
  • Si l’accident està motivat per no haver reparat una tanca o no disposar de la senyalització d’animals solts en trams amb alta accidentalitat, n’és responsable el titular de la via.

El testimoni: “En vaig envestir un a la carretera Reus-Cambrils”

Igual com està passant amb els senglars, els accidents amb aquests animals ja no son patrimoni exclusiu de les zones rurals i de muntanya. Fa un mes i mig, la Marta en va envestir un a la carretera Reus-Cambrils, la TV-3141. Com en la majoria dels casos, aquest accident també es va produir de nit: “Eren al voltant de quarts de deu, i anava amb la meva filla. L’animal va creuar per davant, i no vaig tenir temps ni de pensar si evitar-lo o no. No el vaig matar perquè tampoc anava massa ràpid. El senglar va rodolar uns quants cops per l’impacte, i després va marxar corre-cuita.”

Estat en què va quedar un cotxe després d'envestir un senglar a la carretera Reus-Cambrils. Foto: Cedida

Estat en què va quedar un cotxe després d’envestir un senglar a la carretera Reus-Cambrils. Foto: Cedida

El cas de la Marta és una prova que en realitat el nombre d’accidents amb animals és més gran que el que recullen les dades oficials, ja que en aquest encontre ni es va informar les autoritats, ni va quedar el cos de l’animal a la via. Tampoc van patir ferides les dues ocupants del vehicle. L’únic testimoni de l’accident va ser el clot que va quedar a la zona de davant del cotxe.

Romà Rofes