.

.

TOTS 21

Imatges de la concentració d’aquest migdia. Fotos: Cedides

Més de 200 persones han respost aquest migdia a la crida de l’Associació de Veïns Boscos de Tarragona per denunciar la inseguretat que pateixen, agreujada per l’okupació conflictiva des de fa setmanes d’una vivenda d’aquest barri de Llevant i que ha estat la guspira que ha fet esclatar la indignació acumulada. La marxa reivindicativa, que s’ha dut a terme sense incidents i respectant les mesures contra la Covid-19, ha demostrat una capacitat de mobilització “que ens ha sorprès. Mai havíem vist una gentada com la d’avui en temes reivindicatius, perquè aquí ens costa molt sortir al carrer per protestar”, afirmava el president de l’associació veïnal, Josep Anton Solé, a Tots21 en conversa telefònica.

La concentració ha servit per anunciar als assistents la creació d’un sistema d’alerta consistent “en tres canals de wasap entre els veïns, per poder avisar sobre l’existència d’okupacions en alguna de les vivendes. La intenció és poder avisar al propietari en el menor temps possible perquè ens ‘inviti’ a entrar a cent persones de cop a la seva casa bé per la porta o pel garatge, en cas que hagin canviat el pany. Llavors, sense violència, podrem treure els okupes”, assenyalava. Perquè les complicacions legals són un dels principals esculls a l’hora de trobar una solució. El fet que la vivenda okupada sigui d’un fons voltor ho complica, perquè no hi ha constància de denúncia per part de la propietat. “Aquesta mateixa vivenda va ser okupada dues vegades abans però es va poder resoldre. El problema -afirma Solé- és que ara han entrat en plena pandèmia, i sempre que no sigui primera vivenda i es demostri que ha estat imminent els Mossos i els jutges no poden fer res perquè hi ha un decret que impedeix treure’ls fora”.

Referèndum si la Ciutat Residencial acull MENAs

Solé reconeix que els veïns tenen por a “l’efecte crida” que es pugui generar, però també a la possible instal·lació a l’antiga Ciutat Residencial (propietat de la Generalitat) d’un centre d’atenció dels menors no acompanyat (MENA). “Hem parlat amb l’ajuntament i ens han dit que no es farà. No dubtem de la paraula de l’alcalde, però volem veure el projecte. Si veiem que descarta aquesta possibilitat, ens quedarem tranquils, però si deixa alguna porta oberta a que hi possin els MENAs convocarem un referèndum entre el veïnat i, en funció del resultat, no descartem tallar la carretera” com ja es va fer al seu dia, avisa Solé. “Nosaltres som una corretja de transmissió dels veïns i cada dia ens envien missatges preocupats per com pot derivar tot”, conclou.

J.S.