.

Un soldat rus truca a la seva mare per explicar-li que no està fent maniobres a Crimea, sinó que està capturat pels ucraïnesos. Podeu veure el vídeo clicant aquí.

19:54 hores. En una inversemblant declaració, bàsicament per absurda en un règim autocràtic, el portaveu del Kremlin ha afirmat aquest vespre que Putin no era coneixedor que soldats russos de lleva eren enviats a Ucraïna. Ha assegurat que les forces armades del seu país tenen ordres de no involucrar-los en el conflicte. Més enllà de la declaració, és el primer cop que els russos admeten haver enviat joves sense preparació a la guerra d’invasió.

18:55 hores. Els gremis d’estacions de servei de Barcelona, Lleida i Tarragona que formen part de l’Agrupació Catalana d’Associacions d’Estacions de Servei (Agrucaes) han aturat la venda de carburants provinents de Rússia per la guerra d’Ucraïna. “Així ho hem fet saber a tots els nostres clients, que també estan patint en la seva economia uns preus de compra mai vistos”, ha indicat aquest dimecres el president de l’agrupació, Albert Campabadal. Segons les associacions, es tracta d’una mesura econòmica de pressió “perquè el conflicte finalitzi com més aviat millor” i una mostra del compromís dels gremis “a favor de la pau i al costat de totes les víctimes innocents d’un atac inqualificable i intolerable”.

La decisió presa per Agrucaes és una mostra del compromís dels gremis “a favor de la pau i al costat de totes les víctimes innocents d’un atac inqualificable i intolerable”. Foto: Oriol Campuzano

18:55 hores. Josep Maria Argimon calcula que, pel cap baix, podrien arribar a Catalunya uns 25.000 refugiats ucraïnesos. En una entrevista a TV3, el conseller de Salut ha indicat que aquesta és la xifra de persones d’Ucraïna que resideixen de manera estable a Catalunya, per la qual cosa, es pot considerar que podria arribar una xifra similar per afinitats familiars o d’amistat. Ha recordat però, que com a ciutadans europeus es poden moure lliurement pel continent, per la qual cosa, el càlcul pot ser poc precís. D’altra banda, el conseller ha descartat que hi pugui haver un rebrot de covid-19 per l’arribada de refugiats, per bé que la taxa de vacunació a Ucraïna no arriba al 40% de la població.

Una dona i un nen esperen asseguts a l’estació de trens de la ciutat ucraïnesa de Lviv, principal esperança per poder abandonar el país. Foto: Joan Mateu Parra

18:30 hores. El ministeri de Defensa de Rússia ha assegurat aquesta tarda que les seves forces han destruït gairebé tota la defensa antiaèria d’Ucraïna des que va començar la invasió fa dues setmanes. “Han quedat inutilitzats el 90% dels aeròdroms militars en què es basava el gruix de l’aviació militar” i s’han “inutilitzat més del 90% dels sistemes de defensa antiaèria de llarg i mitjà abast”, segons el portaveu del ministeri, Igor Konaixenkov. D’aqui la importància de la decisió polonesa de lliurar tota la seva flota de Mig-29 al voltant d’una trentena d’aparalles) a l’exèrcit ucraïnès via Estats Units.

Caces Mig-29 de la força aèria polonesa.

En aquest esgarrifós vídeo es pot apreciar com un vehicle cuirassat rus dispara primer amb metralladores i després amb el canó un vehicle civil en el qual hi anava una parella gran morta per l’atac:

17:00 hores. El Centre d’Alt Rendiment de Sant Cugat acull des de dilluns al vespre un grup de deu waterpolistes, entre tretze i disset anys, del Dynamo de Kyiv (Ucraïna). Aquest esportistes, tots ells menors d’edat, van poder sortir d’Ucraïna gràcies a la implicació de diverses persones dins del món de waterpolo, a nivell internacional i a Catalunya, així com la resposta i col·laboració de les tres entitats implicades: el CAR de Sant Cugat, la Secretaria General de l’Esport i l’Activitat Física (SGEAF) i la Federació Catalana de Natació (FCN).

Mentre siguin al CAR, compartiran entrenaments amb els grups de waterpolo de la Federació Catalana de Natació al Centre. Foto: CAR

En tractar-se de menors que han arribat a Catalunya i un cop ja són al CAR fora de perill, la primera actuació és ocupar-se dels aspectes legals relacionats amb la seva tutela mentre siguin a casa nostra, fet que s’està treballant conjuntament amb la Direcció General d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència (DGAIA), del Departament de Drets Socials

Mentre siguin al CAR, compartiran entrenaments amb els grups de waterpolo de la Federació Catalana de Natació al Centre, formats per nois i noies de la seva edat, i s’està treballant per a què també puguin continuar els estudis. Es pretén que el seu dia a dia sigui el més similar possible al de la resta d’interns del CAR.

16:55 hores. Un atac aeri rus destrueix la maternitat i l’hospital infantil de Mariupol, ciutat assetjada per les tropes russes a la costa del Mar d’Azov. Segons el president ucraïnès, Volodymyr Zelensky, encara hi ha adults i nens sota les runes. Es desconeix el nombre de víctimes, segons informen les autoritats locals. En una declaració a Twitter, Zelenski ha esclatat: “La gent, els nens estan sota les runes. Atrocitat! Quant de temps més en serà còmplice el món ignorant el terror? Tanqueu el cel ara mateix! Atureu els assassinats! Teniu poder, però sembla que esteu perdent humanitat”.

La lluita està sent acarnissada. I com en totes les guerres, les baixes superen el que tots dos bàndols reconeixen. A la imatge d’aquesta piulada de MIlitaryLand veiem l’impacte directe que rep un patrulla de l’exèrcit ucraïnès durant els combats a la ciutat de Voznesensk:

Imatge de la concentració als dos centres. Foto: Ercros

15:00 hores. Les seccions sindicals del complex de Tarragona d’Ercros s’han concentrat durant cinc minuts a l’entrada de les fàbriques de Vila-seca I i Vila-seca II en solidaritat amb el poble ucraïnès que està patint una guerra d’invasió. En un acte promogut per les seccions sindicals esmentades, i d’acord amb la direcció del complex, les persones treballadores han realitzat una concentració silenciosa sota el lema “Pau, solidaritat i democràcia”. Amb aquesta convocatòria s’ha volgut posar de manifest el rebuig a qualsevol acció bèl·lica i la petició del cessament de l’ús de les armes i la retirada de les tropes russes del territori ucraïnès.

Un tanc rus durant l’ocupació de la central per les tropes invasores.

14:59 hores. El ministre d’exteriors d’Ucraïna, Dmytro Kuleba, ha demanat aquest dimecres a Rússia un “alto el foc” per poder restablir el subministrament elèctric de la central nuclear de Txernòbil, controlada per les forces russes. Kuleba ha avisat que en dos dies “es tancarà el sistema de refrigeració de l’emmagatzematge de combustible nuclear gastat” i que això podria provocar una “fuita de radiació”. “La guerra de Rússia amenaça tota Europa”, ha alertat. En canvi, l’Organisme Internacional de l’Energia Atòmica (IAEA, per les seves sigles en anglès) no veu cap “impacte crític en la seguretat”.

En un comunicat, l’IAEA assegura que “la càrrega de calor de la piscina d’emmagatzematge” i el volum d’aigua de refrigeració “són suficients per a una eliminació efectiva de la calor sense necessitat de subministrament elèctric”. Tanmateix, l’IAEA admet que el tall elèctric “infringeix un pilar clau de seguretat”.

Aquest dimecres al matí la mateixa IAEA ha informat que ha perdut el contacte amb els sistemes de seguretat de la central nuclear de Txernòbil. L’IAEA ha assenyalat que és important i urgent que els 210 treballadors de la central facin rotacions per garantir la seva seguretat i la seguretat nuclear.

13:00 hores. L’Agència Atòmica Internacional (IAEA) ha informat que ha perdut el contacte amb els sistemes de seguretat de la central nuclear de Txernòbil. Ho ha confirmat Mykhailo Podolya, l’assessor del president Ucraïnès Volodímir Zelenski, qui ha afirmat que ara mateix ningú sap el que està passant a la central ni el que amenaça a la regió, controlada per les tropes russes des de fa uns dies. “La situació és extremadament perillosa”, ha denunciat Podolya en un tuit. L’Organisme Internacional d’Energia Atòmica (OIEA) ha assenyalat que és important i urgent que els 210 treballadors de la central facin rotacions per garantir la seva seguretat i la seguretat nuclear.

Un camp de blat a Geer, Bèlgica. Foto: CE

12:59 hores. El govern d’Ucraïna ha aprovat una resolució que prohibeix les exportacions d’alguns aliments essencials a conseqüència del conflicte. Tal com recull el document publicat, s’ha acordat vetar la sortida de grans com l’ordi, les llavors de calèndula i de colza, els abonaments d’origen animal o vegetal, i d’alguns components propis del sucre com les dextrines o els midons modificats. La prohibició s’estendrà fins a finals d’any.

Estació de ferrocarrils de Lviv amb civils sortint amb un tren. Foto: Joan Mateu Parra

11:18 hores. Ucraïna i Rússia han acordat establir sis corredors humanitaris per evacuar la població ucraïnesa de les zones de conflicte. Es tracta de les rutes Energodar – Zaporizhia; Sumy – Poltava; Mariupol – Zaporizhia; Volnovakha – Pokrovsk; Raisins – Lozova -a la regió de Kharkiv-; i a la zona de Kiiv des de Vorzel, Bucha, Borodianka, Hostomel, i Irpin, direcció Kiiv via Stoyanka i Belhorodka. Segons ha informat l’agència Ukrinform, la vice primera ministra en funcions i ministra de Reintegració dels Territoris Temporalment Ocupats d’Ucraïna, Iryna Vereshchuk, ha afirmat que els russos han acceptat les rutes proposades pels ucraïnesos. L’acord estableix que l’alto el foc es farà a partir de les nou del matí fins a les nou de la nit.

Vereshchuk ha detallat que han rebut un missatge de Rússia a les sis d’aquesta matinada en el qual els comunicaven que acceptaven els sis corredors humanitaris proposats pels ucraïnesos, així com una carta del Comitè Internacional de la Creu Roja amb l’aprovació de la proposta per ajudar a evacuar les víctimes del conflicte bèl·lic. Fins ara, el Kremlin proposava que els evacuats es portessin a Bielorússia per traslladar-los des d’allà cap a Rússia.

“Demano a la federació Russa que compleixi amb l’acord d’aturar les hostilitats des de les nou del matí d’aquest 9 de març, ja que hem patit experiències negatives amb les rutes de Mariupol – Zaporizhia i de Volnovakha – Pokrovsk, en les quals no es va complir l’alto el foc”, ha exigit la ministra. Pel que fa a la situació d’un orfenat a Vorzel, població propera de Kiiv, Vereshchuk ha explicat que faran una operació especial per traslladar els 55 infants i personal del centre fora de la zona de guerra.

L’alt representant de la UE, Josep Borrell. Foto: Parlament Europeu

11:52 hores. L’alt representant de la Unió Europea (UE), Josep Borrell, ha demanat aquest dimecres als ciutadans que “redueixin el gas a casa seva” per “disminuir la dependència de qui ataca Ucraïna”. En una intervenció en un debat sobre la seguretat a Europa en el ple de l’Eurocambra, Borrell ha instat els ciutadans a “rebaixar la calefacció”. “El que hem fet amb la covid-19 l’hem de fer ara a favor d’Ucraïna”, ha dit Borrell, que ha subratllat que “la defensa dels valors liberals no es farà si no hi ha un compromís polític dels ciutadans disposats a pagar un preu”. En el debat també ha intervingut la primera ministra d’Estònia, Kaja Kallas, que ha assegurat que la UE té “l’obligació moral” de donar a Ucraïna una “perspectiva europea”.

Borrell ha assegurat que la dependència energètica del bloc comunitari de Rússia “condiciona” la seva capacitat per aplicar sancions al sector energètic, com per exemple la prohibició d’importar gas i petroli rus aprovada pels Estats Units. Amb tot, ha demanat als ciutadans contribuir a reduir aquesta dependència tot rebaixant el consum de gas. “Hem d’estar disposats a pagar un preu”, ha advertit.

En el debat, l’alt representant ha alertat que la guerra “durarà” i que “no és una qüestió de moral, sinó de força”. “La interdependència econòmica i la globalització no canvien la brutalitat de les relacions de força. Les relacions comercials són una bona manera de construir un món pacífic, però no són suficients”, ha remarcat.

Per Borrell, les conseqüències de la guerra “perduraran” durant “anys i fins i tot dècades” i canviaran la política de seguretat i defensa europea. “Els europeus hem de ser capaços de fer front al repte llançat per Rússia”, ha remarcat.

El Departament ha explicat que els infants i joves refugiats que arribin seran escolaritzats a través dels procediments habituals de matrícula viva. Foto: ACN

9:50 hores. Catalunya ha escolaritzat 49 menors refugiats per la guerra a Ucraïna entre divendres de la setmana passada i dilluns d’aquesta, segons dades del Departament d’Educació. Aquests infants es troben en poblacions com Barcelona, Roses i Lloret de Mar. El Departament ha explicat que els infants i joves refugiats que arribin seran escolaritzats a través dels procediments habituals de matrícula viva. La conselleria està treballant en un protocol que garanteixi l’escolarització d’aquests menors. Aquest preveu poder matricular tot l’alumnat, tot i que manqui alguna documentació, i també la cobertura del servei de menjador. Un cop assignada la plaça, s’habilitarà suport personalitzat als menors, i aules d’acollida als més grans.

Les oficines municipals d’escolarització seran les encarregades de distribuir els infants de manera equilibrada. Això es farà intentant no separar germans i procurant que vagin a centres propers als domicilis. A més, s’intentarà afavorir el reagrupament familiar al màxim possible.

Educació valorarà la incorporació de més professionals a través dels serveis territorials, com per exemple de suport emocional i d’orientadors, treballadors socials i tècnics d’integració social. També preveu reforçar les aules d’acollida si és necessari.

ACN / Redacció