.

.

TOTS 21

Nens de Bonavista durant l'activitat | Foto: Tarragona21

Nens de Bonavista durant l’activitat | Foto: Tarragona21

És molta la història de Bonavista però poc coneguda. Barri creat a partir de la compra d’unes garrigues i poblat pels immigrants que van venir a treballar a Catalunya, la seva crescuda demogràfica no s’entén només amb la pressió demogràfica interna del municipi de la Canonja, sinó també de Tarragona, on es donava el fenomen del barraquisme en tota la seva intensitat.

Bonavista, un barri que es va anant construint gràcies a la col·laboració veïnal, ha volgut recordar la seva història. Seguint la estela de la propera publicació del llibre “Bonavista. Una biografia social” del Federico Bardají (llibre actualment en campanya crowdfunding), aquest matí, des de les 10 fins les 13 hores, s’ha organitzat a la Plaça de la Constitució del barri una activitat per rememorar vivències.

La construcció quasi acabada | Foto: Tarragona21

La construcció quasi acabada | Foto: Tarragona21

Rucs i caixes pintades per recordar el passat de Bonavista

En les activitats també ha participat un ruc que s’ha passejat pels carrers del barri simulant la feina que feien cinc pagesos canongins durant els anys cinquanta a l’hora de dur aigua amb gerres als nous veïns del barri de Bonavista ja que, segons Bardají “no hi havia aigua, només uns pous privats abans la gent”. Aquests cinc canongins, a banda de l’aigua també feien el seu propi mercat amb la venda de pa, menjar i materials de construcció.

Dos joves artistes del barri, el Darío Cobacho i el David Garcia, del 27.7 art grup, també han volgut col·laborar amb Bardají en la recuperació de la memòria històrica de barri. Per ajudar, van tenir la idea de fer una activitat pels més petits que ha consistit en la construcció d’una casa amb capses de cartró per rememorar com els seus avantpassats van ajudar a construir el barri des dels seus orígens. El Darío ha explicat al Tarragona21 que “la idea original era que els nens construïssin quelcom i a la vegada implicar-los en la història del barri on viuen”. Una iniciativa en què, segons el Darío, han participat una cinquantena de nens.

«Bonavista. Una biografia social»

Bardají ha confirmat al Tarragona21 que el llibre que es publicarà entre finals de febrer i principis de març “recull una explicació àmplia de la història de Bonavista: temes polítics, esportius, culturals…”. Una història que es dividirà en capítols i que, segons l’autor, “sembla ser que Tarragona no sap o no li interessa saber”.

Molta de la informació que s’explica al llibre anirà acompanyada amb suport fotogràfic gràcies a molts veïns de Bonavista que han volgut col·laborar amb Bardají aportant els seus records dels inicis d’aquest barri obrer.

AnnaMG