.

El passat dilluns al matí ens vam despertar amb les destrosses causades a les estàtues de la Font del Centenari. Amb molta tristesa i enuig, vam poder constatar com un cop més, com l’incivisme afecta un patrimoni que és de tots, de forma injustificada i impactant.

Begoña Floria, tinent d’alcalde de Cultura, Festes i Patrimoni de l’Ajuntament de Tarragona

Tenim una ciutat imponent, històrica i Patrimoni de la Humanitat que ha estat testimoni de poblats ibèrics, èpoques glorioses en l’imperi romà o meravelles creatives modernistes, entre d’altres. Tarragona i la seva història es mereix que fem de nou un esforç per afrontar el civisme de forma transversal. No és un problema exclusiu, a molts municipis tenen la mateixa xacra, però només es pot afrontar localment i amb una participació ciutadana que és fonamental pel benestar de la comunitat.

Un cop vaig llegir que el bon estat d’una ciutat es podria comparar amb una bicicleta de dues rodes, on una pertany a l’Ajuntament i l’altra a la ciutadania. Si una de les dues falla, la bicicleta no funciona. Hem de ser tots conscients. En aquest sentit, el consistori ha decidit prendre mesures com reprendre el debat sobre la modificació de l’ordenança de convivència cívica per combatre de forma més ràpida i eficaç els comportaments que agredeixin el nostre entorn. Des del punt de vista del Govern de Josep Fèlix Ballesteros, l’objectiu no ha de ser multar, sinó potenciar els treballs comunitaris. Avançar cap a una ciutat educadora, que reorienti a les persones que no respecten el patrimoni de tots.

Des de la política s’ha de treballar per conservar tot allò que tenim, i millorar les mancances. Per això es crearà una taula multidisciplinària en la qual participaran les federacions de veïns, així com les diferents àrees de l’Ajuntament amb competències en aquest tema. Així mateix, es posarà en marxa un nou pla de campanyes de conscienciació dirigides a les escoles, instituts, centres cívics i llars de jubilats. N’hem fet moltes als llargs dels darrers anys però reiterarem. Actuarem de nou de forma, però com sempre necessitem que “la roda” de la ciutadania també giri amb la força de la corresponsabilitat en treballar per la convivència i el respecte per casa nostra. La ciutat és un espai comú, i entre tots hem d’aconseguir disminuir el vandalisme urbà, que ens suposa a totes i tots, 1,6 milions d’euros anuals. Els comportaments incívics van tant des de les pintades al mobiliari urbà, fins a baixar les escombraries fora d’hora o llençar xiclets a les voreres. És per això que crec que és important que recordem que tenir cura i preservar els nostres carrers, el nostre patrimoni i el nostre entorn, és fonamental per tenir una bona qualitat de vida i una convivència exemplar.

Diuen que res és comparable amb el plaer d’anar en bicicleta… Així que us encoratjo a què ens impliquem en “rodar” el projecte comú més important que tenim tots plegats: tenir cura de la nostra estimada ciutat, Tarragona.