TOTS 21

La decisió de Carles Puigdemont de donar-se baixa del Pdecat està provocant una allau de baixes de destacats càrrecs de la Generalitat i del partit, també a Tarragona. A les comarques de Tarragona, tot i un històric, l’excap local de CDC i exdiputat, Jordi Sendra, ho ha anunciat via Twitter. ‘Portar @JuntsXCat a la justícia espanyola ha estat la gota indigne q ha fet vessar el got. Demano als associats q volen la #Independencia q també ho facin i m’acompanyin a #Junts‘, afirma en un tuit.

Sendra, també exsenador i exregidor a Tarragona amb Joan Miquel Nadal com a alcalde, va viure des dels escons del Parlament el procés que va dur al referèndum de l’1-0.

Altrament, el president del grup parlamentari de Junts x Cat i l’exalcalde de Valls, Albert Batet, ha seguit el mateix camí. ‘Acabo de tramitar la meva baixa com a associat del PDeCAT. Penso que @juntsxcat ara és el millor instrument per aconseguir la independència i per seguir treballant pel benestar, el progrés i la llibertat dels catalans i les catalanes, amb el lideratge del president @KRLS‘, afirma en un tuit. Batet acompanya el tuit amb una arta adreçada a David Bonheví afirmant que Junts x Catalunya ‘ara és el millor instrument per aconseguir la independència de Catalunya’.

Durant la jornada ha estat un degoteix d’anuncis via xarxes socials. També el president del Port de Tarragona, exalcalde de Riudoms i home fort del partit, Jose Maria Cruset, ha anunciat que fa cap al projecte de Puigdemont, com el director del DOGC i ex tinent d’alcalde de l’Ajuntament del Vendrell, Jaume Domingo; l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré i tres regidors més de Valls; la diputada de Jesús -Terres de l’Ebre- Mònica Sales o la regidora de Reus Montse Vilella. Altrament, el director de l’Agència de Residus de Catalunya i exalcalde de Riudecanyes, Josep Maria Tost, també ha fet el pas.

Cambrils

Altrament, els membres del comitè local de Cambrils del Partit Demòcrata Europeu Català, el Pdecat, han anunciat que es donen de baixa del partit. Ho han fet públic a través de les xarxes socials de Junts per Cambrils, la marca amb què es van presentar als darrers comicis municipals. En una piulada, asseguren que han pres aquesta determinació perquè les decisions preses per l’executiva nacional del PDeCAT no s’adapten al mandat de l’Assemblea ni del Consell Nacional de transitar cap a Junts per Catalunya, el partit de recent creació que té en l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont el seu principal referent.

A nivell nacional, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet; la consellera de Presidència Meritxell Budó; el d’Interior, Miquel Buch, i el de Polítiques Digitals -i un dels fundadors del Pdecat, Jordi Puigneró-, han anunciat també el seu adéu al partit un cop ho ha comunicat Puigdemont.

De fet, durant la jornada s’ha confirmat l’estampida al PDeCAT. El president de JxCat, Carles Puigdemont; els presos del partit, Jordi Turull, Josep Rull i Quim Forn; els consellers Jordi Puigneró, Damià Calvet, Miquel Buch i Meritxell Budó; i la gran majoria de diputats al Parlament han anunciat aquest dilluns que estripen el carnet del PDeCAT. La formació hereva de CDC ha perdut en poques hores els seus grans referents polítics i, el seu president, David Bonvehí, ha quedat aïllat. JxCat ha culminat així la ruptura de les relacions, i aboca el PDeCAT a presentar-se en solitari a les eleccions. L’executiva de Bonvehí diu que manté els canals oberts amb el secretari general de JxCat, Jordi Sànchez -també empresonat a Lledoners. Les esperances, però, queden pràcticament dinamitades.

La denúncia civil que va posar el PDeCAT contra JxCat el 6 d’agost per «impugnació d’acords societaris» ha precipitat la trencadissa. La vista per la demanda pel control de les sigles serà el 25 de setembre a les 15:30 hores, al jutjat de primera instància 3 de Barcelona.

El dia ha començat amb la notícia, avançada per l’ACN, que el responsable del PDeCAT a les Terres de l’Ebre, Joan Pere Gómez, abandonava l’executiva del partit. La reunió de la direcció ha acabat a les 12 hores, i en la roda de premsa posterior, el portaveu del partit, Marc Solsona, ha assegurat que al partit no li constava pas que Puigdemont hagués informat Bonvehí que estripava el carnet. Però just en acabar l’atenció als mitjans, l’eurodiputat ha anunciat per Twitter que ja havia comunicat al president del PDeCAT que es donava de baixa.

A Puigdemont l’han seguit Budó, Calvet, Puigneró i Buch. I, poc després, la gran majoria dels diputats del grup parlamentari de JxCat que encara conservaven el carnet del PDeCAT. De fet, només el propi Solsona, Narcís Clara, Montserrat Macià i Lluís Font -també membre de la direcció- continuen sent associats del partit.

J. Garcia – ACN