TOTS 21

El cas de BASF reflecteix l’aposta per la cooperació, ja que existeix una contínua transferència de coneixement i material docent entre l’empresa i el centre formatiu (Institut Comte de Rius). Foto: BASF

L’empresa química BASF, que compta a La Canonja amb el seu major centre de la multinacional en el sud d’Europa, s’alça amb l’IV Premi Aliança per a la Formació Professional Dual en la categoria de Gran Empresa, que atorguen en aquesta quarta edició la Fundació Bertelsmann i la Fundació CEDEIX – Confederació Espanyola de Directius i Executius. La companyia ha estat premiada pel seu projecte d’FP Dual, basat en la formació de qualitat i l’experiència internacional, que facilita la inserció laboral dels joves en el món de la química.

L’objectiu d’aquest reconeixement és conscienciar al teixit empresarial, als centres educatius, a les organitzacions i a la societat sobre la necessitat d’impulsar una Formació Professional Dual de qualitat al nostre país. Es tracta d’una modalitat educativa en la qual el centre educatiu i l’empresa es corresponsabilitzen de la formació teòrica i pràctica de l’aprenent. A Espanya, l’FP Dual compta amb una alta inserció laboral, i es presenta com una eina clau tant per a impulsar l’ocupació juvenil de qualitat com per a millorar la competitivitat de les empreses.

El cas de BASF reflecteix l’aposta per la cooperació, ja que existeix una contínua transferència de coneixement i material docent entre l’empresa i el centre formatiu (Institut Comte de Rius), els docents del qual realitzen estades en les plantes de la companyia a Tarragona i Alemanya, i reben classes d’alemany. A més, el jurat ha valorat la qualitat del seu projecte d’FP Dual transnacional en el qual la formació i l’aprenentatge pràctic es desenvolupen a Espanya i Alemanya. Els aprenents adquireixen un nivell B1 d’alemany, poden accedir a una doble titulació i, abans de començar la formació viatgen a Alemanya per a conèixer el seu futur entorn de treball. Finalment, també s’ha valorat la millora de l’ocupabilitat, ja que tots els aprenents reben una oferta laboral en BASF una vegada finalitzada l’FP Dual i la taxa d’inserció és pròxima al 100%.

L’elecció dels guanyadors s’ha dut a terme per part d’un jurat compost pels socis fundadors de l’Aliança per a la FP Dual (Cambra de Comerç d’Espanya, CEOE, Fundació Bertelsmann i Fundació Princesa de Girona); per la Fundació CEDEIX, i per representants dels premiats en l’edició anterior.  A causa de les circumstàncies sanitàries excepcionals, el lliurament de premis es realitzarà en el marc del VI Fòrum de l’Aliança per a la FP Dual que se celebrarà a l’octubre.

El vicepresident de la Fundació Bertelsmann, Francisco Belil, ha afirmat que és essencial continuar donant visibilitat a la labor que desenvolupen les empreses, organitzacions i centres educatius, “més encara en aquests moments d’incertesa laboral i econòmica en els quals el compromís amb aquesta opció formativa és més necessari que mai per a reduir la desocupació juvenil”. Així mateix, Belil ha destacat l’elevada inserció laboral de la FP Dual, que en el cas d’alguns projectes premiats és pròxim al 100%. En l’actualitat, 24.000 alumnes cursen estudis d’FP Dual a Espanya i al voltant de 10.000 empreses ofereixen places d’aprenenta, la qual cosa suposa un gran impuls a la competitivitat empresarial i a la formació adaptada a les necessitats reals del mercat.

Cinthia González, Directora de Recursos Humans de BASF Espanyola, ha explicat que l’objectiu d’aquest projecte, que arriba a la seva vuitena edició, “és contribuir a la capacitació professional dels aprenents i facilitar la seva inserció en el mercat laboral nacional i també en l’internacional. El nostre compromís i responsabilitat passa per continuar col·laborant amb una educació integral i d’alta qualitat i, sobretot, poder oferir a la societat mesures reals que ajudin a reduir les xifres d’atur juvenil i impulsar l’ocupació entre els joves”.

Redacció