.

Carles Navarro ha deixat clar el suport de BASF a Ucraïna davant la invasió russa, i durant la presentació d’aquest matí el fons de pantalla ha jugat amb els colors de la seva bandera.

El grup químic BASF no descarta haver d’aturar la producció a l’Estat per l’encariment del preu de l’energia. “L’electricitat i el gas ja eren una preocupació abans del conflicte a Ucraïna, però ara la guerra ho ha exacerbat. No hem parat cap producció, però no descartem haver-ho de fer si les coses segueixen agreujant-se”, ha reconegut el director general de BASF a l’Estat, Carles Navarro, que ha subratllat que la multinacional té una “dependència significativa” de les fonts fòssils de generació d’energia (petroli i gas). “Qualsevol encariment d’aquests recursos va en detriment de la nostra rendibilitat i capacitat de competir”, ha apuntat Navarro, que ha destapat que el cost de l’energia s’ha multiplicat per 5,5 a la planta de Tarragona.

“L’any passat, i sense el conflicte a Ucraïna sobre la taula, els costos addicionals de gas van incrementar-se en uns 1.500 MEUR per a BASF, una xifra exorbitant”, ha afirmat el director general de BASF a l’Estat. “I d’aquests 1.500 MEUR de més, 800 van ser en el quart trimestre del 2021”, ha precisat Navarro. “Ara estem en una situació pitjor i podríem caure en un escenari pitjor, però encara és aviat per conèixer un impacte sobre els resultats. Estem obligats a estar oberts a tot tipus d’escenaris”, ha conclòs el director general de BASF a l’Estat.

Els resultats

La presentació dels resultats del 2021 del grup espanyol de BASF aquest matí, a càrrec del director general de la companyia per la Península Ibèrica, Carles Navarro, ha estat pròpia d’un dia d’estiu. Sol a l’hora de fer public el rècord de facturació de l’any passat, amb rècord de vendes, i núvols a l’hora de predir les estimacions per enguany i el futur més proper. No només per culpa de la invasió russa d’Ucraïna, condemnada per Navarro sense embuts en nom de la multinacional i que ha fet prendre decisions en la línia de respectar “els drets humans” i el dret del país a la seva independència, sinó també per l’augment disparatat de la factura energètica, “una preocupació que ja teníem des de l’any passat”.

Pel que fa als centres de producció de Tarragona, els costos en aquest darrer punt s’han multiplicat per 5,5 respecte als del 2020, el que “condiciona la rendibilitat i obliga a tenir obertes” totes les opcions, tal com ha assenyalat el director general. “Estem a l’espectativa de la instauració d’un sistema de fixació de preus de l’electricitat per part de la Unió Europa”, afegia fent seves les preocupacions de BASF, que l’any passat ja va haver d’aturar la producció en una planta d’amoniac a Alemanya per culpa de la despesa energètica. En aquest sentit, Navarro ha avançat que “estem monitoritzant” els costos de diverses unitats de Tarragona com el de la planta de propil·lè conjunta amb Sonatrach, que requereix d’un combustible fòssil com el del propà i que està en activitat tots els dies de l’any.


El sol…

El vesant positiu cal buscar-lo  en les vendres, que el 2021 van pujar a 1.350 milions d’euros. Aquesta xifra
representa un augment del 25% respecte a l’exercici 2020 (1.078 milions d’euros). El creixement de dos dígits, per sobre de l’evolució del mercat, és el resultat de la combinació de dos factors: d’una banda, “l’increment significatiu de volums (+12%), en comparació a l’any 2020, en el qual va començar la pandèmia a nivell global; i, per l’altre, a l’augment també de preus (+14%) que han experimentat els mercats”, segons ha explicat Navarro en format elemètic per segon any consecutiu.

Les vendes de l’empresa van mostrar una evolució ascendent en la primera meitat de l’any gràcies a l’augment dels volums, mentre que en la segona meitat s’ha produït un augment dels preus. Els negocis amb comportament excepcional en volums en 2021 han estat els de Monòmers, Petroquímics i Dispersions. En contraposició, altres negocis han sofert els efectes de la pandèmia i de desenvolupaments adversos del mercat. És el cas del negoci de Nutrició, per falta de vitamines; i el de Pintures per a l’automoció, que en 2020 va sofrir l’efecte de la Covid-19 i en 2021 el de l’escassetat de semiconductors.

…I els núvols

Respecte a l’exercici actual, Navarro ha assegurat que “2022 s’ha iniciat també de manera positiva i per sobre del mateix període de 2021, si bé l’any estarà marcat per la inestabilitat del conflicte d’Ucraïna, l’impacte negatiu dels preus desorbitats de l’energia i l’escassetat d’algunes matèries primeres. Els nostres esforços aniran dirigits a gestionar la complexa situació de l’exercici”. Tanmateix, ha estat honest a l’hora de reconèixer que “no puc anticipar els resultats del primer trimestre d’enguany -la invasió va iniciar-se el 24 de febrer-. Però anticipo que el cop rebut serà sever”.

La previsió d’inversions per enguany és de  44 milions d’euros, una part signifitiva de la qual anirà en la línia de continuar amb la implantació del 5G al centre de producció de Tarragona, convertit en el primer complex químic d’Espanya a disposar d’una xarxa privada d’aquesta tecnologia. Després d’instal·lar aquesta primera xarxa amb l’empresa Cellnex, ara BASF està ja en la fase de testar aplicatius per a diferents usos. Un d’ells és la sensórica, que permetrà a través de la gestió de grans quantitats de dades, per exemple, fer guiats personalitzats i prendre decisions en temps real per als fluxos de mercaderies que es mouen internament per la fàbrica.

La digitalització de processos en BASF té a Madrid l’epicentre de l’activitat a nivell mundial. La companyia va inaugurar en 2019 la seva ‘hub’ digital, en el qual avui dia ja treballen més de 300 persones (xifra que s’ha aconseguit abans del que estava previst en els plans inicials de l’empresa). Aquest equip d’experts i expertes digitals estan proporcionant solucions per a la producció, els negocis i les unitats d’I+D de BASF. Centres de BASF de tot el món ja tenen en marxa projectes basats en el BigData, el Machine Learning o altres tecnologies innovadores. També a Espanya, per exemple a Tarragona, han millorat la gestió de vehicles pesants dins dels centres de producció gràcies a l’aplicació d’aquestes solucions digitals.

Desenvolupament sostenible

“L’aposta de BASF pel desenvolupament sostenible és ferm”, ha deixat clar Navarro. L’empresa va fixar en 2021 l’objectiu global d’aconseguir la neutralitat climàtica en 2050 i per a això ha posat en marxa un pla d’inversió i transformació tecnològica que té com a gran protagonista a les energies renovables. “De fet, set dels nou centres que BASF té a Espanya ja funcionen 100% amb electricitat d’origen renovable, gràcies princialmente a l’acord que ha subscrit el Grup amb la multinacional energètica Engie, que, precisament, produeix part de la seva energia verda en parcs eòlics instal·lats a Espanya”.

Els criteris ASG (mediambiental, social i governança) també adquireixen cada vegada més pes en la presa de decisions de la companyia. “En concret -detallava Navarro-, enguany BASF ha començat un projecte pilot a Espanya i Portugal per a aplicar aquests criteris ASG en la seva política de compres. D’aquesta manera, les empreses proveïdores que tinguin una millor puntuació en ECOVADIS (entitat certificadora externa) obtindran millor puntuació en els processos de compra de serveis o productes. Aquest projecte, després de la fase pilot, es podria exportar a la resta de la companyia a nivell global.

Posicionament sobre Ucraïna

Navarro ha posicionat BASF condemnant “fermament” la “invasió injustificada d’un estat democràtic i independent” com el d’Ucraïna per part d’una Rússia en la qual l’empresa hi ha estat operant des de fa 145 anys. Mostrant-se “a favor dels Drets Humans i del Dret Internacional, el director general ha afirmat que des de BASF “farem tot el possible per restablir la legalitat vigent abans del conflicte”. Pel que fa a decisions concretes, Navarro ha recordat que la multinacional està complint amb les sancions imposades el passat 8 de març contra Rússia, deixant però clares dues coses. La primera és que “continuarem subministrant materials en les àrees de nutrició i salut i solucions agrícoles perquè van dirigides al poble rus. En la resta dels casos -i aquesta és la segona clau-, el que farem és complir amb els contractes vigents sempre i quan no hi hagi un paquet nou de sancions que ho impeideixi”.

J.S.