.

Seu de Basf.

“Malgrat la persistència dels alts preus de l’energia i les matèries primeres, BASF ha aconseguit uns guanys sòlids en el tercer trimestre”, va declarar Martin Brudermüller, president de la Junta Directiva de BASF en presentar els resultats corresponents al tercer trimestre de 2022 juntament amb el CFO, Hans-Ulrich Engel.

Amb 21.900 milions d’euros, les vendes van ser un 12% majors a les del mateix període de l’exercici anterior. Aquest creixement de les vendes es va veure impulsat principalment per la forta pujada dels preus en pràcticament tots els segments. Només el segment de Tecnologies de Superfície va registrar uns nivells de preus inferiors a conseqüència del descens dels preus dels metalls preciosos. Els efectes de divisa van generar un impacte positiu en tots els segments. L’augment de les vendes també es va veure reforçat pels efectes de cartera. L’evolució de les vendes es va veure notablement esmorteïda per la reducció dels volums en tots els segments, amb l’excepció de Solucions Agrícoles.

El resultat d’explotació (EBIT) abans d’extraordinaris es va reduir en 517 milions d’euros en comparació amb el tercer trimestre de 2021, fins als 1.300 milions d’euros. “Els nostres segments de productes finals Tecnologies de Superfície, Solucions Agrícoles, Nutrició i Cura, i Solucions Industrials van incrementar els seus guanys de manera considerable”, va assenyalar Brudermüller. No obstant això, els guanys en els segments de Productes Químics i Materials van disminuir significativament en comparació amb els nivells molt elevats del mateix període de l’exercici anterior.

En situar-se en 1.300 milions d’euros, l’EBIT va ser considerablement inferior al del tercer trimestre de l’exercici anterior (1.800 milions d’euros). Aquesta xifra inclou el resultat d’empreses integrades comptabilitzades seguint el mètode de participació, amb una reducció de 124 milions d’euros a 76 milions d’euros, principalment a causa de la menor contribució de guanys de BASF-YPC Company Ltd., Nanjing, la Xina.

En comparació amb el tercer trimestre de 2021, el resultat d’explotació abans de depreciacions, amortitzacions i extraordinaris (EBITDA abans d’extraordinaris) es va reduir en 446 milions d’euros fins a 2.300 milions d’euros i el EBITDA va caure en 474 milions d’euros fins als 2.300 milions d’euros.

Els ingressos nets per accions van ascendir en 16 milions d’euros en comparació amb el mateix període de l’exercici anterior fins a aconseguir els 102 milions d’euros. El resultat de les empreses no integrades comptabilitzades seguint el mètode de participació va incloure càrrecs especials per desvaloració per valor d’aproximadament 740 milions d’euros reconeguts associats als danys a les conduccions del gasoducte Nord Stream 1, en el qual BASF mantenen un interès indirecte a través de Wintershall Dea AG. El resultat d’explotació (després d’impostos) de Wintershall Dea atribuïble a BASF va créixer en 533 milions d’euros en comparació amb el tercer trimestre de 2021 fins a aconseguir els 630 milions d’euros.

En total, els resultats abans d’impostos es van reduir en 538 milions d’euros en comparació amb el mateix període de l’exercici anterior fins a 1.200 milions d’euros en el tercer trimestre de 2022. Els ingressos nets van disminuir en 344 milions d’euros respecte al tercer trimestre de 2021 per a situar-se en 909 milions d’euros.

Els fluxs de caixa operatius van aconseguir els 2.300 milions d’euros en el tercer trimestre de 2022, és a dir, 405 milions d’euros més que durant el mateix trimestre de l’exercici anterior. El flux de caixa lliure va ascendir a 1.300 milions d’euros en el tercer trimestre de 2022, 218 milions d’euros més que durant el mateix trimestre de l’exercici anterior.

Anunci d’un programa d’estalvi de costos de 500 milions d’euros anuals

Coincidint amb la publicació de les seves xifres provisionals el 12 d’octubre de 2022, BASF també va anunciar un programa d’estalvi de costos. Aquestes mesures d’estalvi de costos s’aplicaran fins a finals de 2024. Una vegada completat, s’espera que el programa generi 500 milions d’euros d’estalvis de costos anuals.

Martin Brudermüller va descriure el programa com una resposta a la deterioració de l’evolució dels guanys a Europa i Alemanya, així com a les difícils condicions del context: “En primer lloc, el mercat de productes químics europeu sol ha mostrat un feble creixement durant aproximadament una dècada. En segon lloc, l’increment significatiu dels preus del gas natural i l’energia al llarg d’enguany està tensionando les cadenes de valor del sector químic”. En els primers nou mesos de 2022, els costos addicionals del gas natural en els centres de BASF a Europa van ascendir a al voltant de 2.200 milions d’euros respecte al mateix període en 2021. “A més, la incertesa motivada pel gran nombre de regulacions planificades per la UE està llastrant el sector químic”, va afegir Brudermüller.

“Aquest difícil context a Europa posa en perill la competitivitat dels productors europeus a nivell internacional i ens obliga a adaptar les nostres estructures de costos com més de pressa millor i de manera permanent. Com a companyia, hem d’actuar ara. El nostre programa d’estalvi de costos té com a objectiu salvaguardar la nostra competitivitat a mitjà i llarg termini tant a Alemanya com a Europa. Hem d’emprendre accions decisives per a complir amb les nostres responsabilitats davant els nostres empleats, els nostres accionistes i la societat en el seu conjunt”, va destacar el president de la Junta Directiva de BASF.

Redacció