.

Imatge que oferia aquest dilluns el carrer 12 de Bonavista. Foto: Tarragona21

Barris de Tarragona considerats històricament obrers, a Ponent i al nord de la ciutat, estan reclamant la pertanyença a Espanya penjant banderes als balcons de les seves cases. El fenomen, que amb l’inici del procés independentista en 2012 ja es va començar a veure de manera tímida, ha fet un salt les darreres setmanes amb l’escalada de la tensió política que es viu a Catalunya.

Bonavista, Campclar i Sant Pere i Sant Pau són, per aquest ordre, els barris on és més visible la presència de banderes espanyoles als balcons de les cases. És Bonavista el barri on és més àmplia aquesta presència, massiva en determinats carrers. L’entrada pel carrer principal, el número 20, però, sembla amagar la presència de les banderes, que es veuen un cop s’entra al barri. Carrers com el número 3, el 6, el 12, el 23 o el 10 estan plegats d’ensenyes espanyoles. Pràcticament inexistent és la presència d’estelades.

Aspecte del carrer 23 Alt de Bonavista. Foto: Tarragona21

Francisco, paleta que als cinc anys va venir a Tarragona procedent d’Astúries i que resideix a Bonavista, té molt clar que “som a Espanya i és normal que hi hagi banderes espanyoles”. Ell no és de penjar-la al balcó: “La bandera, la porto al cor”, diu cofoï. “Jo entenc els independentistes, però han arribat massa lluny”, afirma. “Sembla que els dirigents vulguin que ens barallem pels carrers”, diu pesarós.

La sensació de tristor que els està generant el procés i el temor a l’enfrontament és general entre les persones consultades en aquests barris. “Tarragona no és independentista. Aquests barris, amb la Canonja inclosa, són castellans”, sosté Francisco. Una àvia que viu al carrer número 10 de Bonavista afirma que té una bandera espanyola petita i que la penjarà al primer pis de la seva casa.

L’acceleració de la tensió política les darreres setmanes i també la manifestació constitucionalista que es va celebrar a la plaça de la Font el 7 d’octubre ha disparat la presència de banderes als balcons, coincideixen a afirmar els veïns de Bonavista. Força gent venia dels barri de Ponent, alguns d’ells en grups a peu, per participar a la manifestació. “No és bo el que està passant”, afirma un treballador que es troba netejant la portada d’entrada d’un habitatge. “Hi ha massa enfrontament”.

Aspecte del carrer 10 de Bonavista. Foto: Tarragona21

Al barri de Sant Pere i Sant Pau també són visibles les banderes espanyoles. Raúl Navarro, que treballa en una empresa de serveis, afirma que la seva bandera “és l’europea”. Ell és “neutral” en aquest conflicte. La seva empresa va participar en el minut de silenci que es va convocar arreu per denunciar la detenció dels líders de l’ANC i l’Òmnium Cultural, “però jo no vaig voler sortir a la foto. No sóc ni dels uns ni dels altres”, sosté. “Aplicar l’article 155 és excessiu, com també fer un referèndum il·legal. Artur Mas hagués hagut de negociar un referèndum legal i fer caure Rajoy, com va caure David Cameron”, argumenta.

A Sant Pere i Sant Pau les banderes estan molt repartides entre els blocs i les places. Es poden veure, com a exemple, a la plaça Cuba, al bloc Filipines o al Bloc de les Amèriques.

Un bloc de pisos a Sant Pere i Sant Pau aquest dilluns. Foto: Tarragona21

La plaça de Cuba de Sant Pere i Sant Pau. Foto: Tarragona21

A Campclar també és evident la preferència política dels seus veïns, des de la Rambla passant pel riu Francolí i altres carrers. Els veïns consultats, que prefereixen mantenir l’anonimat, confirmen també que la seva presència s’ha incrementat les darreres setmanes i malden perquè el conflicte no arribi més enllà.

Edifici del carrer Francolí, a Campclar. Foto: Tarragona21

Un prova d’orgull per als constitucionalistes va ser la manifestació del passat 7 d’octubre, que va congregar unes 5.000 persones a la plaça de la Font, una fita històrica per al bloc constitucionalista. Els va donar molta força i van sentir que els carrers ja no eren només dels independentistes.

Banderes al barri de Torreforta en un edifici que dóna a la carretera T-11. Foto: Tarragona21

Un bloc d’habitatges al barri de Sant Ramon, aquest dimarts. Foto: Tarragona21

A populós barri de Torreforta, en canvi, la presència de banderes espanyoles és gairebé nul·la. Cal buscar-les ex professo per trobar-les. Se’n veuen als edificis que donen a la carretera de Reus (T-11) o en llocs concrets com el carrer Falset. A Sant Salvador, Sant Ramon, La Floresta i Parc Riuclar també es menor la seva presència. Ara bé, a diferència d’altres llocs de Tarragona, on la seva presència és massiva, d’estelades gairebé no n’hi ha ni una.

En alguns barris conviuen l’espanyola amb l’estelada, però la combinació és molt minoritària. Es dóna algun cas de convivència balcó per balcó. També s’observen algunes clàssiques senyeres, alguns cops al costat de l’espanyola, i en menys proporció, banderes de Tarragona.

J. Garcia