.

Jaume Collboni, Dolors Montserrat i Albert Serra davant la Torre Glòries il·luminada per donar suport a la candidatura de Barcelona el 18 de juliol passat

La candidatura de Barcelona per acollir l’Agència Europea del Medicament ha estat eliminada en la primera ronda de les votacions que se celebren aquest dilluns a Brussel·les. Finalment, ha estat Amsterdam la ciutat triada per ser seu d’un organisme que ha perdut Londres en haver decidit en referèndum abandonar la UE.

Les tres ciutats finalistes en aquesta primera volta han estat Milà, Amsterdam i Copenhaguen, segons han informat fonts diplomàtiques. Ara, els 27 estats membres de la UE hauran de votar entre aquestes tres ciutats.

Milà ha aconseguit 25 vots, mentre que Amsterdam i Copenhaguen, empatades, han arribat a 20. La candidatura de Barcelona ha aconseguit 13 vots en la primera ronda.

Colau: ‘Ni la DUI ni el 155 hi han ajudat’

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha reconegut que l’actual situació política no ha afavorit la candidatura de la ciutat per acollir la seu de l’Agència Europa del Medicament, però alhora ha criticat que alguns dirigents polítics de Catalunya i de l’Estat es dediquin ara a culpar-se els uns als altres.

Després de l’eliminació en primera ronda, Colau ha constatat via Twitter que “ni la DUI ni el 155 hi han ajudat”, però ha afegit: “Menys hi ajudarà que ara els uns acusin els altres”. En aquest sentit, ha insistit que la de la capital catalana era la millor candidatura a nivell tècnic i ha donat les gràcies per la feina realitzada per la ministra Dolors Montserrat, pel consell Toni Comín i per l’extinent d’alcaldia Jaume Collboni.

La ministra culpa l’independentisme de la pèrdua

En el capítol de raccions, Lla ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, ha dit que l’eliminació de Barcelona és “un dels danys directes de l’independentisme a Catalunya”.

En declaracions a la premsa després que la capital catalana fos eliminada en la primera ronda de les votacions que se celebren a Brussel·les, Montserrat ha dit que Barcelona “era la millor candidatura tècnica”. “El govern d’Espanya ha remat amb molta força i en la mateixa direcció, potser d’altres no han remat amb la mateixa força i direcció”, ha dit, advertint que “la divisió i la segregació no porten enlloc” com “avui hem vist”. “A ningú se li escapa que ens han preguntat per activa i per passiva pel tema de Catalunya”, ha dit.

L’exconseller Comín ho atribueix ‘a les porres’

Per la seva banda, l’exconseller de Salut Toni Comín, cessat pel govern espanyol, ha assegurat aquest dilluns que “les porres de l’1-O van ser els botxins de la candidatura de Barcelona” per acollir l’Agència Europea del Medicament.

En declaracions des de Brussel·les després que Amsterdam hagi estat escollida com a nou destí de l’EMA, Comín ha dit que “el govern espanyol no ha estat capaç de guanyar aquesta batalla diplomàtica perquè Espanya és avui un estat autoritari, de baixa qualitat democràtica i corrupte”. Segons Comín, per més que “Barcelona fos la candidata perfecta”, especialment en nivell tècnic, “és evident que en aquestes condicions” no podia guanyar.