.

Un moment de la presentació del Festival FIC-CAT

L’Hotel d’Entitats de Roda de Berà ha acollit aquest dimecres 15 de maig la presentació de la dotzena edició del FIC-CAT. L’alcalde, Pere Virgili, acompanyat de la regidora de Cultura, Teresa Ferré, ha encetat l’acte tot recordant que l’Ajuntament i el FIC-CAT han caminat junts al llarg d’aquests anys, tot i les dificultats i els limitats recursos econòmics.

El director del Festival, Antonio Barrero, ha explicat les novetats d’aquesta edició. El FIC-CAT tindrà lloc del 8 al 15 de juny, un dia més que en passades edicions. Es projectaran 80 produccions –tres d’elles fora de concurs- en 25 sessions programades. De totes les obres, 32 seran estrenades al FIC-CAT (1 llargmetratge, 2 documentals, 5 curtmetratges, 5 videoclips i 19 treballs de la modalitat Jove 48 Hores). La cloenda serà conduïda per Joan Negrié, qui ha assistit a la presentació i ha explicat que l’acompanyarà l’Anna Moliné.

Ha desvetllat que la gala serà un homenatge a la fotografia. Barrero ha explicat que s’homenatjarà al director de fotografia Josep Maria Civit i, gràcies al conveni amb la Filmoteca de Catalunya, es projectarà ‘Angoixa’ de Bigas Luna, on Civit es va encarregar de la fotografia. La pel·lícula també forma part de l’espai ‘Pantalla Sitges’.

A més a més, el FIC-CAT retrà un reconeixement a Televisió de Catalunya. Tal com a ha dit Barrero, per la qualitat de televisió pública, per la seva implicació en les produccions i en la llengua catalana.

Fruit del conveni amb Plataforma per la Llengua, durant el Festival es podrà veure l’exposició ‘El català al cinema’. Barrero també ha explicat les activitats programades: una classe magistral amb Josep M. Civit, una trobada entre el professorat que tenen produccions seleccionades, i una taula rodona titulada ‘Una mirada femenina a l’entorn de la direcció de fotografia’, tot recordant que només un 2% de directors de fotografia són dones.

Tot seguit s’ha presentat ‘Barcelona 1714’, pel·lícula que inaugurarà el Festival el dissabte 8 de juny a la nit. Hi han assistit el productor Heiko Kraft, i els actors Bernat Quintana i Mercè Rovira. Kraft ha volgut agrair al FIC-CAT la seva confiança en ‘Barcelona 1714’ i escollir-la com a pel·lícula inaugural, film que encara no ha vist cap membre de l’equip artístic.

El rodatge –amb la participació de més de 1000 figurants- va durar un any i va acabar el 2014, el procés de postproducció ha durat 5 anys.

Finalment s’ha presentat el documental ‘Maleïda 1882’, d’Albert Naudín. Es tracta de l’òpera prima de Naudín com a director i s’estrenarà al FIC-CAT. El director ha explicat que és un homenatge al gran poeta Jacint Verdaguer, molt conegut per la seva faceta de poeta però molt poc com a explorador de muntanyes i com a persona d’una gran ètica. Jordina Boix, directora de la Fundació Verdaguer també ha assistit a l’acte, destacant que el resultat els ha emocionat. L’actor Lluís Soler ha estat present i ha confessat ser un gran admirador de Verdaguer.

Per acabar, Barrero ha agraït als patrocinadors i col·laboradors del Festival, especialment a l’Ajuntament de Roda de Berà i ha citat també l’Ajuntament de Torredembarra –a l’acte hi ha assistit l’alcalde, Eduard Rovira-, i a l’Ajuntament de Creixell –representat per Francesc Sentís, regidor de Cultura. Antonio Barrero ha recordat que totes les projeccions són gratuïtes, però que per accedir a la inauguració -8 de juny a les 22 hores- i a la
gala de cloenda -15 de juny a les 19 hores- caldrà invitació que es podrà adquirir el dia 31 de maig a la plataforma Ticketea.