.

Els alcaldes socialistes Josep Fèlix Ballesteros i Àngel Ros. Foto: ACN

Els alcaldes socialistes Josep Fèlix Ballesteros i Àngel Ros. Foto: ACN

Els alcaldes socialistes de Tarragona i Lleida, Josep Fèlix Ballesteros i Àngel Ros, han defensat aquest dimarts en una trobada amb altres batlles catalans que el 24-M els ciutadans votaran només en clau local i que, per tant, les municipals no seran unes primàries del 27-S. Una visió discordant de la de l’alcalde gironí, Carles Puigdemont, que ha apel·lat al caràcter plebiscitari d’aquests comicis demanant que es “contempli” la perspectiva nacional. El col·loqui ‘Alcaldes.eu’ també ha servit per reflexionar sobre la irrupció de noves formacions als ajuntaments. Alguns batlles com Ballesteros han apuntat que aquests partits tindran una “incidència menor” del que s’espera en la governabilitat local.

“Els ajuntaments que s’escullin el dia 24 de maig seran els que hauran d’estar al costat del Parlament i del Govern que resulti del 27 de setembre”, en paraules de Puigdemont que, seguint aquesta lògica, ha “suggerit” els ciutadans que “contemplin” la qüestió de la perspectiva nacional en la propera cita amb les urnes. L’alcalde de Girona ha reclamat, així, que el món local s’alineï amb “la tendència del país” i que sigui “col·laborador absolut” de la nova cambra catalana que es conformarà al setembre.

“Si les coses van com han d’anar, és a dir, si del mandat dels ciutadans del 27-S en surt una voluntat clara d’emancipació nacional, de les corretges de transmissió de les decisions del Parlament -que es basaran en un corpus jurídic determinat-, els ajuntaments en seran peça clau”, ha pronosticat.

Per contra, l’alcalde lleidatà Àngel Ros ha negat que les properes eleccions municipals hagin de ser les primàries de “cap altra elecció”. Els ciutadans elegiran l’alcalde que considerin millor per governar la seva ciutat, ha dit. “No perdem de vista que la Catalunya actual l’hem construït el Govern i els ajuntaments. Des de les ciutats també construïm Catalunya”, ha reivindicat.

Ballesteros s’ha pronunciat en la mateixa línia que el seu company de partit: “els ciutadans tenen plena consciència que el que es juguen és el lideratge de la seva ciutat i els interessos més propers, independentment dels interessos de país”. Per justificar aquesta visió, el batlle de Tarragona ha explicat que diverses enquestes internes els indiquen que la intenció de vot en clau municipal i en clau catalana és “clarament diferent”.

Irrupció de noves forces

Sobre la possibilitat que el mapa polític local resultant del 24 de maig es vegi alterat per la irrupció de noves forces, la majoria d’alcaldes que han intervingut en la trobada han coincidit a apuntar que, efectivament, la política catalana es veurà cada vegada més “atomitzada”. Ara bé, batlles com el de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, han dubtat que aquestes noves formacions tinguin “incidència real” en la governabilitat d’alguns ajuntaments.

Per la seva part, Ros veu “previsible” que algun partit fins ara sense regidories a la Paeria entri a l’Ajuntament. I és que, segons ha explicat, Lleida és un cas “atípic”, perquè només hi té tres forces polítiques representades.

Crítiques a la LRSAL

Els alcaldes aplegats a l’esmorzar-col·loqui ‘Alcaldes.eu’ han carregat unànimement contra la llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL) per “agressiva” i “invasora de competències”. Tot i així, hi ha hagut discrepàncies sobre com fer-hi front. Mentre que Ballesteros ha apostat per “no fer massa cas d’algunes prescripcions” d’aquesta norma estatal, Felip ha demanat “no esquivar-la”, sinó “entomar-la i donar-li la volta”. Puigdemont ha dit que la “recepta” contra la LRSAL passa, precisament, pel 27-S.