.

Pla mig de l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, durant el plenari. Foto: ACN

La moció presentada per ERC al plenari d’aquest divendres sobre l’increment de les freqüències ferroviàries entre Tarragona i Barcelona ha servit per posar damunt la taula un acord territorial de caràcter molt més ampli que de servir per no perdre el tren de les infraestructures al territori. L’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, ha capgirat els termes de la proposta republicana i ha deixat caure que “s’està articulant un ampli consens” sobre les revindicacions unitàries del territori que es pugui vendre com a posionament unívoc davant les diferents administracions. A l’estil gironí, sense anar més lluny. A la cuina hi figura la Generalitat a través del secretari de Mobilitat, Ricard Font, i el resultat es perfila en forma d’un document d’entre 8 o 9 compromisos que es podrien fer públics la setmana vinent. Els principals forjadors de l’acord serien els alcaldes de Tarragona i Reus, en contacte permanent als darrers dies. La pretensió és que el text final sigui el suficientment flexible com per a que la resta de municipis afectats pels canvis imminents en el nou traçat si sentin còmodes.

Ballesteros ha recordat durant el debat de la moció d’aquest dilluns com “em vaig quedar sol” denunciant l’emplaçament de l’actual Estació del Camp a La Secuita-Perafort. Dit això, ha retret al portaveu d’ERC, Pau Ricomà, que dibuixi un futur on Tarragona es quedi sense trens d’altres prestacions. “Si enviem aquest missatge als operadors, creuran poc en les nostres possibilitats. No volem donar peu a cap equívoc. No renunciem a cap tren”, exclamava tot situant el debat “en el compliment d’una vegada per totes del Pla Territorial Parcial del Camp de Tarragona”, que ja contempla el desitjat by-pass que de connectar la ciutat amb el Corredor del Mediterrani, però sense renunciar a més a la creació de l’estació intermodal a l’Horta Gran ni al Tren-Tramvia. L’argumentari s’ha vist reforçat amb la intervenció del conseller de Territori, Josep Maria MIlà, que figura com una peça clau en les negociacions i que ha repetit l’exposat en roda de premsa prèvia al plenari on el PSC ja va anunciar el seu vot contrari a la proposta.

Per la seva banda, Ricomà ha fet gala de pragmatisme. La moció ha acabat aprovada amb els vots a favor d’ERC, PP, PDeCAT i ICV, la negativa dels socialistes i l’abstenció de la resta. “No podem amagar la realitat” de les intencions del Ministeri de Foment que passen perquè cap tren de mig i llarg recorregut s’aturi a Tarragona abans de que acabi l’any. Una conseqüència de la posada en funcionament del traçat Vandellòs i La Secuita-Perafort. “Com a conseqüència, 14 trajectes d’anada i tornada entre Tarragona i Barcelona (28 en total) quedaran alliberats”. Ricomà defensava que, davant l’evidència que la demanda de servei entre totes dues ciutats supera ampliament l’oferta existent, la ciutat sol·liciti a la Generalitat (responsable de les competències en Rodalies) que les aprofiti per oferir un transport directe de menys d’una hora “abans que ho faci un territori diferent al nostre”. “No podem esperar a que es faci una estació a l’Horta Gran i mentrestant que perdem aquesta oporunitat. Alcalde, ens agradaria que actués de forma urgent. la seva obligació és salvar aquests trajectes, sinó passarà el que ja va dir Alejandro Fernández, que passarà a la història com l’alcalde que va perdre la capitalitat ferroviària”.

/* JS para menú plegable móvil Divi */