.

L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, consultant la seva tauleta. Foto: Roger Segura

El jutge instructor del cas Inipro considera que hi ha indicis suficients com per mantenir l’acusació contra els quinze investigats pel Cas Inipro, entre els quals es troba l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, i tots ells hauran de comparèixer en un judici oral que encara no té data. Així ho han conegut els implicats després d’anar a recollir aquesta matí en seu judicial l’escrit del magistrat on es referma en les conclusions derivades de la seva instrucció. En aquesta fase es dóna trasllat, primer a les acusacions (entre les quals es troba la CUP) perquè facin escrit i proposin, si ho consideren, nova prova; i després a les defenses per al mateix tràmit. L’advocat defensor de l’alcalde -el qual no ha acudit als jutjats-, David Rocamora, ha confirmat que recorrerà la decisió perquè insisteix que és innocent.

Entre els investigats també es troben la regidora Begoña Floria; l’exregidora Victòria Pelegrín; l’exgerent de l’IMSS, Antonio Muñoz, i l’excap de gabinet de l’alcalde, Gustavo Cuadrado. El jutge també va citar al PSC com a partícip a títol lucratiu, determinant l’abast de la seva responsabilitat econòmica en 337.168,97 euros: l’import pagat a Inipro entre els anys 2010 i 2012 amb recursos municipals.

A Ballesteros se li imputen fins a vuit presumptes delictes: alteració de preus en concurs i subhastes públiques, falsetat documental, prevaricació, suborn, tràfic d’influències, malversació, frau i abús en l’exercici de la funció pública.

Per la seva banda, a Floria se li imputen cinc presumptes delictes: alteració de preus en concurs i subhastes públiques, malversació, tràfic d’influències, suborn i abús en l’exercici de la funció pública.

Terratrèmol polític

La decisió judicial té un component de terratrèmol polític innegable. Per molts desmentits que s’hagin pogut escoltar per boca del propi alcalde, l’ombra d’Inipro sempre ha semblat condicionar l’anunci públic per part de Ballesteros sobre si es tornava a presentar o no a la reelecció. I a curt termini, l’oposició no pensa estar aturada.

El PDeCAT parla “d’ofensa a la ciutadania de Tarragona”

El primer en reaccionar ha estat el PDeCat. El seu portaveu i candidat ja ratificat a l’alcaldia, Dídac Nadal, demanava directament la dimissió tant de Ballesteros com dels implicats en el cas per twitter. “Cada minut que es mantinguin en el càrrec és una ofensa a la ciutadania de Tarragona”, etziba.

En una nota de premsa posterior, Nadal ha recordat que Ballesteros “ja fa temps que ha vulnerat els estatuts del seu partit que imposen renunciar al càrrec quan s’està en fase d’instrucció”. “No només ho ha incomplert, sinó que ara es confirma la seva acusació i la de la resta d’investigats, com ara la de la portaveu del govern municipal, Begoña Floria”, ha afegit.

“Totes aquelles persones processades per delictes greus, entre els quals la malversació de diners públics que s’havien de destinar a l’àrea de Serveis Socials de l’Ajuntament de Tarragona, han de desaparèixer del servei públic de forma immediata”, ha manifestat Nadal, que ha lamentat “l’opacitat i l’absoluta manca de transparència per part de l’equip de govern”.

ERC: “El moment més trist dels 40 anys d’ajuntaments democràtics a la ciutat”

ERC ha reaccionat per mitjà d’un comunicat de premsa. Segons el seu portaveu municipal, Pau Ricomà, “que l’alcalde de Tarragona hagi de seure al banc dels acusats per un delicte de prevaricació i malversació, és el moment més trist dels 40 anys d’ajuntaments democràtics a la ciutat”. Els republicans han anunciat que demanaran la dimissió de l’alcalde i també la de la portaveu de l’equip de Govern Begoña Floria. Tot i això, Ricomà assegura que “ens agradaria no haver d’arribar a fer la petició i que sigui el mateix alcalde qui, per respecte a la gent de Tarragona, dimiteixi per iniciativa pròpia. Havent d’anar a judici acusat de prevaricació, suborn i malversació, entre altres delictes, Ballesteros no pot seguir al capdavant de la ciutat”.

Ricomà afirma que, a l’espera de les responsabilitats penals que pugui dictaminar la justícia, “Ballesteros ha d’assumir responsabilitats polítiques,  Tarragona no es mereix tenir un alcalde acusat d’haver usat en benefici propi diners dels tarragonins que s’havien pressupostat per serveis socials”.

ERC demana també la destitució de Gustavo Cuadrado del seu càrrec de gerent de la Fundació Smart City, ja que també seurà al banc dels acusats pel cas INIPRO. “De cap manera podem tenir al capdavant d’una fundació que rep molts diners de l’Ajuntament una persona acusada de malversació, entre altres delictes”.

La CUP emplaça a Iceta a posicionar-se

El Grup Municipal de la CUP juntament amb l’advocat Carles Perdiguero, han valorat la imputació de l’alcalde Ballesteros en el Cas Inipro del qual són part acusadora. Segons ha explicat Perdiguero, la interlocutòria del jutge instructor és un “relat demolidor de les activitats que es duien a terme per part de diverses persones emparades sota el PSC, les quals titlla de ‘frau’, pel qual un total de 15 persones hauran d’anar a judici”.

Pla mig dels regidors de la CUP de Tarragona Laia Estrada i Jordi Martí, amb l’advocat Carles Perdiguero, valorant la interlocutòria del cas Inipro davant dels jutjats. Foto: ACN

La portaveu de la CUP, Laia Estrada, ha demanat la dimissió de Ballesteros i de la portaveu del PSC Begoña Floria, recordant que aquest cas es remunta al 2013 i que, per tant, “no tindria cap sentit que Ballesteros tornés a fer-se la víctima acusant la CUP de perseguir-lo políticament amb fins partidistes”. En aquest sentit, Estrada ha destacat que la seva formació va poder interposar un escrit davant la fiscalia gràcies a la feina de fiscalització del Comitè d’Empresa, mentre que “l’oposició d’aquell moment no va voler embrutar-se les mans”.

La portaveu de la CUP també emplaça a Miquel Iceta a posicionar-se com a màxim responsable del PSC, doncs assegura que la interlocutòria parla explícitament del presumpte enriquiment del seu partit, alhora que alerta que la peça de la causa que va més enllà de Tarragona segueix sota secret de sumari.

Contracte subscrit l’any 2010

El jutjat d’instrucció número 1 de Tarragona investiga el contracte subscrit l’any 2010 entre l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) i l’empresa Inipro, i que es va prorrogar al marge de la normativa de contractació durant els anys 2011 i 2012.

Tot i que els serveis de Secretaria i Intervenció municipals van advertir fins a set vegades de la il·legalitat de la contractació, els expedients elaborats pels serveis tècnics apuntaven a la conveniència d’abonar les factures presentades per l’empresa, atès que havia realitzat els treballs. Per aquest motiu, l’alcalde justifica que va signar els decrets per tal d’abonar 21 factures, amb un import de 215.000 euros.

El jutge considera que els pagaments a Inipro, empresa afí al PSC, per les dues pròrrogues d’aquest servei d’atenció als immigrants podrien ser constitutius de delictes de prevaricació, suborn, tràfic d’influències, malversació i alteració de preus en subhastes públics.

A més, hi ha una peça separada oberta en què se sospita que l’IMSS no hauria seleccionat Inipro per ser l’empresa que presentava l’oferta més avantatjosa, sinó que hauria estat l’instrument per col·locar a diverses persones afins al partit donant-li aparença de contractació pública.

Negoci “en benefici del PSC”

Segons va recollir en una interlocutòria, el magistrat sospitava que “el negoci es va teixir per realitzar activitats en benefici del PSC i l’empresa Inipro va ser l’instrument utilitzat pel PSC perquè persones determinades, afiliades o simpatitzants, realitzessin de forma remunerada activitats de naturalesa política a càrrec dels pressupostos municipals”.

(Seguirà ampliació)