.

.

TOTS 21

L'alcalde de Perafort, Joan Martí Pla.

L’alcalde de Perafort, Joan Martí Pla. Foto: Cedida

Durant la legislatura actual el govern de Perafort i Puigdelfí ha treballat per fer del municipi un lloc més accessible, més segur, més sostenible i on tothom pugui conviure d’una manera més còmoda i agradable.

OBRES.- L’Ajuntament de Perafort i Puigdelfí ha dut a terme tot un seguit d’obres de millora del municipi, com les obres a la carretera TV-7501 d’accés a Puigdelfí i la millora a diversos equipaments municipals.

A més, s’han fet obres per reformar les Antigues Escoles. En aquestes actuacions s’han canviat les finestres, s’ha fet un tancat nou, s’han adaptat els nous lavabos, s’ha instal·lat un punt wifi, s’ha posat una pantalla interactiva i s’ha comprat nou mobiliari pel professorat. En aquests moments s’està finalitzant la rampa d’accés per persones amb mobilitat reduïda i una cuina que està enfocada a la formació i esdeveniments.

Obres de les Antigues escoles. Foto: Cedida

Obres de les Antigues escoles. Foto: Cedida

A Puigdelfí es van fer les voreres noves a tots els carrers que no en tenien. Es va fer el nou Passatge Ramon Falcó i es va pavimentar el carrer de Sant Isidre i, a més, s’han instal·lat elements de gimnàstica per la gent gran. També s’han fet millores a la sala de ball del casal municipal i el nou grup de pressió del dipòsit municipal d’aigua. A Perafort, a més, s’ha construït el nou pou i s’ha connectat la xarxa d’aigua amb el dipòsit del polígon.

Pavimentació del camí de Sant Isidre a Puigdelfí. Foto: Cedida

Pavimentació del camí de Sant Isidre a Puigdelfí. Foto: Cedida

A Perafort s’ha posat zona d’ombra al Parc dels Grans, donat que cada vegada els estius són més càlids i és important poder tenir zones d’ombra de qualitat al nostre poble. En la mateixa intervenció s’ha fet vorera des del parc fins al pipí can de l’avinguda Catalunya, el qual s’ha ampliat a 400 m2.

Des de l’Ajuntament també es vol informar que s’ha comprat un solar de més de 1000 m2 a Puigdelfí, per destinar-lo a una plaça que donarà accés del carrer Major a la plaça de l’Església. El consistori també es troba en fase de compra de l’Edifici Roma i d’uns terrenys d’Incasol, sota el pati del CEIP, per destinar-los a equipaments i construir dues pistes de pàdel, entre altres.

El consistori també ha pogut legalitzar una zona de gran indústria i s’ha aconseguit una zona d’equipaments de cinc hectàrees, a més d’una zona verda.

Una altra actuació ha estat la col·locació de mobiliari urbà nou a tot el poble, a més d’haver col·locat contenidors de superfície al Polígon, que permeten un millor reciclatge. A tot el municipi també s’ha ampliat el nombre de contenidors d’orgànica.

La senyalització horitzontal de Perafort s’ha canviat, per una de més nova i que es pugui entendre millor, i també s’ha canviat l’arbrat de la plaça dels Escacs i la plaça de l’Església de Perafort.

El mateix ajuntament també ha sigut objecte d’obres en aquesta legislatura, i és que s’ha remodelat la zona d’office i un nou despatx, traslladant la Sala de Plens a la primera planta.

Ombres a la piscina municipal. Foto: Cedida

Ombres a la piscina municipal. Foto: Cedida

Tot i que no s’ha pogut posar sostre a la pista poliesportiva de Puigdelfí perquè la característica del terreny no ho permet, s’han fet obres de renovació a la piscina municipal. Els treballs de millora que s’han fet inclouen la reparació de la xarxa oculta de depuració, així com la modificació del vas. Amb aquestes obres s’ha buscat que la piscina tingui menys fondària perquè s’hi puguin fer activitats a l’estiu, com les classes d’aiguagim d’una manera més còmoda per als usuaris. A més, en les piscines municipals de Perafort i de Puigdelfí, s’ha instal·lat una cadira d’accessibilitat per poder facilitar el bany a totes les persones. Finalment, l’estiu passat es van instal·lar a la piscina de Puigdelfí uns para-sols per poder gaudir d’uns estius cada vegada més calorosos. Les piscines d’ambdós nuclis compten de punt wifi gratuït.

L’Ajuntament també ha adjudicat durant aquesta legislatura el projecte per millorar el cementiri municipal. S’han construït dues sales de vetlla per a les famílies i s’ha urbanitzat la zona exterior a aquestes sales. Aquestes sales estaran formades per un vestíbul, sala d’espera, sala de vetlla, sala de difunt, una oficina i lavabos. Seguint aquestes actuacions també s’ha construït una nova vorera amb il·luminació fins al cementiri.

Amb aquest projecte, el consistori vol fer costat als habitants del municipi en un temps de pèrdua i dol i fer-los més fàcil i còmode aquest moment oferint-los un espai més ample que els permeti moure’s còmodament.

Imatge d'un dels parcs infantils del municipi. Foto: Cedida

Imatge d’un dels parcs infantils del municipi. Foto: Cedida

El govern municipal també mostra el seu compromís amb els habitants més joves del poble i ha remodelat els parcs infantils. S’han instal·lat aparells de joc nous, un nou paviment de protecció de cautxú continu de color i s’ha fet el manteniment al mobiliari urbà existent. També s’ha millorat la il·luminació de la zona de l’Skateparc i mini camp de futbol perquè els joves de la vila puguin gaudir d’aquest espai encara que es faci fosc.

Imatge de l'skateparck. Foto: Cedida

Imatge de l’Skateparc. Foto: Cedida

Tant Perafort com Puigdelfí gaudeixen de noves zones de cal·listènia que s’han instal·lat recentment, així com d’una zona dedicada a la gent gran per a fer gimnàstica. Seguint amb les intervencions en l’àmbit esportiu, s’ha redactat el projecte dels vestuaris, grades i marquesina i de la gespa artificial i la il·luminació del camp de futbol.

En temes de connectivitat, el municipi disposa de 9 punts d’accés wifi en diferents localitzacions del municipi com per exemple els casals municipals, l’OAC, la plaça de l’església de Puigdelfí, el parc de la Salut o la plaça Generalitat.

S’ha tret a concurs públic el manteniment de les depuradores, l’enllumenat públic, jardineria i les piscines. Actualment, ens trobem en fase de treure a concurs el manteniment d’aigua d’alta i baixa, el servei de telefonia i el servei de Mútua.

El consistori vol destacar, també, que s’ha aconseguit eixugar el crèdit per les obres de soterrament de tots els serveis. Aquest crèdit es va demanar amb l’objectiu de què els veïns no haguessin de fer front a aquestes despeses. Perafort i Puigdelfí és un dels pocs municipis arreu de Catalunya que compta amb el soterrament total de serveis.

Finalment, s’ha tramitat convertir els locals comercials a habitatges de planta baixa adaptada i s’ha digitalitzat tot l’arxiu de l’Ajuntament, en el que hem col·laborat amb la digitalització dels documents del Sindicat de Perafort.

CULTURA.- Tot i haver viscut una època complicada a causa de la covid-19, des de Perafort hem apostat fermament per la cultura. Tant la revetlla de Sant Joan com la revetlla de Sant Pere s’han pogut celebrar, tot i que amb mesures de seguretat. Des del Departament de Cultura també s’ha treballat perquè el llibre “30 anys del Casal de Perafort” o els “60 anys de la Societat de Puigdelfí” puguin veure la llum, com també l’han vist el Club de Lectura i les sessions de cinema. Finalment, també cal destacar la incorporació d’un equip de projecció i so al Casal de Puigdelfí. S’ha continuat apostant fort per la Setmana Cultural ampliant les activitats que s’hi desenvolupen.

La nova pantalla del Casal de Puigdelfí. Foto: Cedida

La nova pantalla del Casal de Puigdelfí. Foto: Cedida

SOSTENIBILITAT.- L’Ajuntament de Perafort es mostra molt compromès amb el medi ambient, per això totes les decisions preses van dirigides a crear una vila més verda i sostenible. En aquest mandat s’ha comprat un vehicle elèctric – que emet 0 emissions – per traslladar els alumnes de l’Escola Josep Veciana.

S’han instal·lat punts de càrrega per a vehicles elèctrics i s’han instal·lat llums LED a la carretera d’accés a Puigdelfí. També s’han canviat les llums de la zona històrica per unes noves LED, i gràcies a aquests treballs es podrà rebaixar la factura energètica actual. Seguint el mateix camí a la reducció de la factura energètica del municipi s’han instal·lat plaques solars fotovoltaiques als Casals municipals, a l’Ajuntament i a l’Escola Bressol Mar Blava. Amb aquestes actuacions s’inicia el camí cap a l’auto subministrament energètic de les instal·lacions municipals.

Les noves minideixalleries del poble, per poder aportar petites deixalles com piles, CD o altres, ara compten amb nous punts de recollida d’oli de cuina usat. L’oli de cuina utilitzat és altament contaminant i perjudicial per al medi ambient, per això amb aquesta actuació es vol promoure el reciclatge d’aquest residu de forma correcta.

Finalment, s’han plantat moreres a l’OAC de Puigdelfí, sense oblidar que s’ha condicionat una zona d’arbres a l’entrada del municipi per crear un paisatge més verd.

S'han instal·lat minideixalleries al poble. Foto: Cedida

S’han instal·lat minideixalleries al poble. Foto: Cedida

BENESTAR SOCIAL I SEGURETAT.- Arran de la covid-19 són moltes les empreses i els autònoms que s’han vist afectats pels estralls econòmics que ha causat la pandèmia. És per això que l’Ajuntament de Perafort i Puigdelfí ha impulsat un Pla de Reactivació Econòmica Municipal, amb dues partides de 34.000 i 55.000 €.

També s’ha treballat per baixar la pressió fiscal a les famílies i els particulars. S’ha tirat endavant la proposta del Xec Nadó a totes les famílies que han tingut fills al llarg d’aquesta legislatura, on enguany iniciarem la 4a convocatòria d’ajuts, que consisteix en una ajuda de 150 € bescanviables per productes per nadons que s’adquireixin a la farmàcia de Perafort. A més, des del consistori s’ha treballat per l’eliminació de la taxa d’escombraries, el que suposa un estalvi anual important per les butxaques de totes les cases.

Durant aquest mandat, a més, els vigilants municipals han incorporat a la seva flota un nou vehicle, que facilita les tasques de patrullatge i vigilància de la nostra vila. També sortirà a concurs unes places de vigilància rural.

Nou vehicle de la Policia Local. Foto: Cedida

Nou vehicle de la Policia Local. Foto: Cedida

ENSENYAMENT.- En aquesta legislatura s’han posat en marxa els premis als mèrits als estudiants. D’aquesta manera es premia als estudiants que tinguin la millor nota de Batxillerat, a les proves PAU i als cicles de grau mitjà i superior i al que hagi fet el millor treball de recerca. Els premis van dels 100 € pel millor treball de recerca als 300 € per a l’estudiant que hagi tret la millor nota a la Selectivitat. A més, enguany s’han incrementat un 20% els ajuts als estudiants que es concedeixen cada curs escolar.

Entrega de premis de mèrits als estudiants. Foto: Cedida

Entrega de premis de mèrits als estudiants. Foto: Cedida

També durant aquesta legislatura per primera vegada una escola de Perafort ha comptat amb una persona nadiua que ha fet suport durant les classes d’anglès a l’Escola Josep Veciana. D’aquesta manera, els nens i nenes han pogut practicar i aprendre anglès de la mà d’una persona amb accent nadiu.

Durant aquesta legislatura també s’ha donat una especial importància a l’educació viària. Tots els nens i nenes del municipi han rebut la visita del vigilant del poble i han realitzat un seguit de classes d’educació viària, que han constat d’una part teòrica, per explicar les normes cíviques, i que s’han complementat amb una part pràctica. Les sessions s’han fet amb l’objectiu de reforçar els hàbits segurs de comportament en l’entorn urbà.

Una de les sessions d'educació viària a les escoles. Foto: Cedida

Una de les sessions d’educació viària a les escoles. Foto: Cedida

Per acabar, l’Ajuntament es troba en fase de col·locació dels Elements dels Parcs Infantils, un cop revisats, per als patis de l’Escola Bressol i del CEIP, amb la finalitat de millorar aquestes instal·lacions.