.

Un moment de l’acte inaugural, dedicat a la creació del món urbà. Foto: Manel Granell

Aquest diumenge, 5 de maig, ha arrencat la XXI edició del Festival Tarraco Viva, que aquest any versa sobre «La ciutat romana i el món urbà en el Mediterrani clàssic». Així, el festival arrencava amb la recreació històrica «Roma fundadora de ciutats», a càrrec de Nemesis ARQ, al recinte de les muralles. Es tracta d’un espectacle itinerant que ha recorregut el passeig fins a la torre de Minerva mostrant la importància que tenien els rituals de fundació d’una ciutat per als antics romans.

Abans de la inauguració pròpiament dita amb la recreació de com fundaven els romans les seves ciutats -es calcula que Roma va ser fundada en el VIII abans de Crist, però les ciutats neixes fa 10.000 anys a l’àrea de l’actual Iraq- s’ha celebrat un breu acte institucional en què l’alcalde ha subratllat que “fer parlar a les pedres és també una inversió important en el nostre Patrimoni històric”. Ballesteros ha destacat que, al llarg de 20 anys, l’equip de Magí Seritjol ha sabut transformar una desena d’actes lligats a la declaració de Tarragona com a Patrimoni de la Humanitat al any 2000 en els 427 de 2019, distribuïts en 30 espais de la ciutat i el territori, “amb el repte futur de que el festival s’allargui durant tot l’any”.

El president de Càmpings Tarragona Ciutat, Agustí Peyra, i el vicepresident, Marc Francesch -patrocinadors de l’esdeveniment-, han acompanyat l’alcalde, la consellera Floria i Seritjol durant l’acte d’inauguració de Tàrraco Viva, dedicat aquest any al món urbà de l’antiguitat clàssica, amb especial atenció a les ciutats romanes però també a ciutats gregues i de l’antic Egipte.

Tarraco Viva s’estrena aquest diumenge i s’allargarà fins al 19 de maig. Es duran a terme més de quatre-cents actes que tenen com a eix principal el món urbà de l’antiguitat clàssica, fent especial atenció a les ciutats romanes però també a les ciutats gregues i de l’antic Egipte.

Entre les principals novetats, en aquesta edició s’incorporen la Biblioteca Pública i el Mercat Central com a espais del festival i s’inicia una nova col·laboració amb el Seminari de Topografia Antiga de la URV (SETOPANT), que gaudir d’un treball de recreació virtual del fòrum de Tarraco. Un dels plats forts serà la recreació d’un fòrum romà al Recinte Firal, que permetrà reviure com era la vida en aquest espai que esdevenia el cor de la ciutat, on confluïen el mercat, els debats polítics, els acords comercials, etc. Aquest serà l’espai protagonista de la cloenda, el 19 de maig, on el fòrum esdevindrà escenari de l’elecció dels representants municipals de la ciutat i es mostrarà com votaven els romans.

Tarraco Viva es desenvoluparà en trenta espais de la ciutat i del territori, la majoria museus i recintes monumentals declarats Patrimoni Mundial, i continua la seva vinculació amb Altafulla, Cambrils i Vila-rodona. Més de trenta entitats culturals de la ciutat participen en la creació d’activitats, i són prop de mil les persones integrades en grups de recreació i altres entitats vinculades directament al festival.