TOTS 21

Denúncia dels CDR contra la ‘ruta de retirada de llaços’ de Tarragona

El jutjat número 1 de Falset ha arxivat les diligències obertes contra les 14 persones que la matinada del 17 d’agost van ser identificades pels Mossos d’Esquadra per arrencar llaços grocs i símbols independentistes en diverses poblacions de la Ribera d’Ebre i el Baix Camp. A més, quatre particulars van presentar denúncia contra ells.

En la interlocutòria, però, el jutjat considera que no concorren els elements integrants dels delictes de danys al mobiliari urbà i furt de què els acusava la policia catalana. En aquest sentit, en la resolució el jutge subratlla que les persones que retiren “símbols polítics” actuen “amb finalitats molt diferents a l’obtenció d’un benefici o avantatge econòmic”, un element que resulta bàsic, diu, per a l’apreciació del delicte de furt.

A més, el jutjat relativitza els danys denunciats -una esgarrapada en un cartell de ‘Municipi de la República Catalana’ i el tall de les cordes on s’hissava una estelada- i afirma que, en tot cas, poden suposar una infracció de la Llei de Protecció de Seguretat Ciutadana, l’aplicació de la qual no correspon al jutjat.

Les identificacions es van produir la matinada del 17 d’agost i, sis dies més tard, els Mossos d’Esquadra van lliurar al jutjat de Falset un atestat on 14 persones constaven com a denunciades per un presumpte delicte de furt i danys. L’atestat es va instruir arran de l’actuació dels agents i recollia també les denúncies de quatre particulars.

En concret, es denunciava el furt d’una bandera estelada penjada en el pal ubicat davant el pavelló firal del Móra la Nova -valorada en 126 euros-; de dues pancartes, una amb la llegenda ‘Llibertat presos polítics’ i una altra amb la representació d’una boca tapada, ubicades a la façana del consistori; d’una bandera estelada penjada en un pal de propietat privada ubicat al passeig de Sant Isidre de Tivissa -valorada en 122 euros-; i de dues pancartes, tres llaços grocs de plàstic i estendards situats a la població de Vandellòs -valorats en 110 euros-. Igualment, es van denunciar els danys ocasionats al cartell ubicat a l’entrada de Móra la Nova de ‘Municipi de la República Catalana’, així com el tall efectuat en el sistema de cordes del pal situat al pavelló firal.

El jutjat considera que no concorren els elements integrants dels delictes imputats i conclou que “resulta evident la total absència de l’ànim de lucre en relació amb el delicte de furt imputat”. Segons la interlocutòria, és “de públic coneixement l’existència de grups de persones que, en el marc de la situació política existent a Catalunya, estarien col·locant i traient diversos signes i símbols polítics que, si bé poden ser de propietat particular de persones o entitats concretes, obren amb finalitats molt diferents a l’obtenció d’un benefici o avantatge econòmic, element intencional del delicte que resulta bàsic per a la seva apreciació”.

D’altra banda, en relació amb el delicte lleu de danys imputat, el jutjat diu que cal tenir en compte que els danys denunciats “són unes esgarrapades efectuades sobre el cartell ubicat a l’entrada de Móra la Nova, així com el tall en les cordes del pal on es trobava hissada una de els banderes estelades sostretes”. El jutge sosté que “els danys constitutius de delicte són, segons reiterada jurisprudència, aquells que impliquen la destrucció parcial o total o la inutilització amb pèrdua d’eficàcia, productivitat o rendibilitat”.

“Tenint això en compte i observant les fotografies incorporades a l’atestat, no s’observa destrucció o inutilització del bé, per la qual cosa no existeix cap delicte de dany, sense perjudici que el possible deslluïment de béns pugui, en el seu cas, situar-se dins les infraccions de la llei 4/2015 de Protecció de Seguretat Ciutadana, l’aplicació de la qual no correspon al jutjat”, afegeix el magistrat.

A criteri del jutge, “no apareix degudament justificada la perpetració dels delictes que han donat motiu a la formació de la causa, tota vegada que no concorren la totalitat dels elements objectius i subjectius que integren els tipus penals”. Segons la interlocutòria, a més, en el propi relat de fets contingut a l’atestat “no apareix prou constatada la comissió de la infracció penal que és objecte de la mateixa” i, per això, diu, cal dictar “el sobreseïment i l’arxiu de les actuacions sense necessitat d’iniciar la instrucció penal”. La resolució, dictada el 28 d’agost, no és ferma i s’hi pot interposar un recurs de reforma o subsidiari d’apel·lació.

El grup va ser interceptat de matinada

Els Mossos d’Esquadra van ser alertats, cap a les dues de la matinada del 17 d’agost, que a Móra la Nova hi havia un grup que despenjava llaços grocs, símbols independentistes i cartells que demanen l’alliberament dels «presos polítics». En desplaçar-se fins al lloc els agents van trobar dos vehicles i en van aturar un, on hi anaven quatre persones que duien cúters, ganxos, frontals, roba fosca, mocadors i un mapa amb pobles de l’entorn marcats amb diversos recorreguts. Entre ells, Vandellòs i Tivissa.

Davant d’això, els agents es van dirigir a Tivissa, on van identificar vuit persones més que també retiraven llaços amb dos vehicles més. Entre els identificats hi havia un agent de la Guàrdia Civil. Segons fonts policials, es va decomissar el material i es van obrir diligències per si algú denunciava danys, tal com va succeir posteriorment. Segons la policia, no es va produir cap confrontació entre aquest grup d’individus i els veïns dels municipis afectats.