.

Arribada dels primers creuristes aquest matí al Moll de Llevant. Foto: Tots21

La foto més buscada en molt de temps al Port de Tarragona s’ha produït a les deu del matí. Un total de 481 turistes procedents majoritàriament d’Anglaterra han estat els primers que ha desembarcat un creuer a Tarragona en un any i mig, un motiu d’especial celebració i així ho ha vogut celebrar el Port amb el seu president, Josep Maria Cruset, al capdavant, que ha intercanviat les tradicionals metopes -un intercanvi d’obsequis al primer vaixell que atraca- amb al capità en un acte públic.

Aquesta era una temporada ‘perduda’, però finalment ha arribar el primer vaixell turístic, al que en seguiran cinc mes si no es torça res. De cara a l’any vinent, tot i les incerteses de la pospandèmia, se n’esperen 30 més i uns 40.000 creuristes, el que seria un terç del resultat de la gran temporada que va ser 2018.

I es que anar de creuer no és reservar taula en un restaurant d’avui ver avui: té una dinàmica que comença amb les reserves que es fan amb temps  per part dels clients, la cerca de les zones de fondeig, de càrrega de tripulació de diferents països, d’escales a països diversos amb diverses casuístiques covid, i això no es pot improvisar ni fer marxa enrera.

Tot i això, Tarragona ha donat per iniciada la temporada creuerística amb l’arribada del vaixell Bolette, procedent de Cadis. El creuer que ha atracat al dic de Llevant, pertany a la companyia Fred Olsen Cruise Line, una companyia noruega amb seu al Regne Unit. L’embarcació, procedent de Cadis i amb destinació Castelló, salparà de les aigües del Port a les 22:00h d’aquest mateix dilluns i serà acomiadat amb una actuació dels Diables Voramar del Serrallo.

El Bolette és un vaixell de 237,98 metres i una capacitat de 1.338 passatgers i de mitja grandària malgrat la seva aparatositat. Bolette és el primer creuer que atraca al Port després de la parada mundial del sector dels creuers a causa de la situació pandèmica viscuda per la COVID-19. El president del Port, Josep M. Cruset, ha destacat “que malgrat aquest és un any sense activitat de creuers a tot el món, el sector ha treballat molt dur per programar algunes escales aplicant les mesures sanitàries i de seguretat necessàries” i gestionant amb la Generalitat les necessitats de les companyies. Cruset també ha qualificat l’arribada del creuer “com un esdeveniment amb una enorme càrrega simbòlica per al Port, per al turisme de les nostres comarques i per a la recuperació de la normalitat de cara al 2022”.

La temporada de creuers

L’arribada del creuer Bolette podria tenir continuïtat, ja que Port de Tarragona està gestionant algunes reserves més de cara a aquesta tardor. Concretament, la previsió avui dia és que es produeixi l’arribada de cinc creuers durant el mes d’octubre i un de cara al mes de novembre, amb la inauguració de la nova i flamant Terminal del Moll Balears, ja acabada. Tot i això, el Port matisa que “es tracta de previsions i no de confirmacions”.

El Port de Tarragona ha estat preparat en tot moment, tant durant el 2020 com durant el 2021, per a la represa de l’activitat creurística des del punt de l’operativa i, també, des del punt de vista de la logística i de l’aplicació de les mesures sanitàries derivades de la pandèmia COVID19. El Port, a més, va ser el pioner en l’organització d’un webinar a escala estatal al juny 2020 amb els diferents actors del sector per abordar com afrontar l’activitat creuerística amb les mesures COVID 19 vigents en aquell moment.

Imatge del Bolette, atracat al Moll de Llevant. Foto: Cedida

En paral·lel, l’equip de gestió de creuers al Port Tarragona, conjuntament amb la Taula Institucional de Creuers, formada per representants institucionals i empresarials del turisme de la Costa Daurada, ‘ha treballat tot aquest temps per intensificar les accions de promoció dels actius turístics del territori i tenen enllestida l’estratègia de retorn a l’activitat del sector, sempre donant prioritat a la salut de les persones i mantenint els protocols sanitaris establerts’, ha destacat Cruset.

El Moll de Balears 

La construcció del Moll de Balears (que finalitzarà en els pròxims dies i romandrà a l’espera de la seva inauguració a l’octubre) permetrà augmentar la línia d’atracada de creuers en 700 metres i oferir una operativa molt més còmoda i àgil. Aquesta infraestructura representa una millora qualitativa, ja que obre la porta a acollir creuers més grans i permet l’atracada de més vaixells de manera simultània. Es tracta d’una inversió de més de 30 milions d’euros que serveix per ampliar amb 40 hectàrees l’espai destinat a l’operativa de creuers.

L’obra es va iniciar en el mes de maig de 2020, superant els efectes de la pandèmia, i acabarà a finals d’aquest mes.

El nou Moll de Balears està preparat per implantar el subministrament d’energia elèctrica als creuers durant l’atracada. Un servei que permetria que els vaixells no cremin combustibles fòssils durant la seva estada al Port, la qual cosa reduiria considerablement les emissions de C02. El moll disposa de 5 arquetes per al subministrament d’electricitat, una de les quals ja està connectada a la xarxa per respondre a les primeres demandes que puguin sorgir del sector.

Josep Maria Cruset, dirigint-se als mitjans. Foto: Cedida

Sense afectació econòmica al Port

Durant la temporada de l’any 2020, el Port va acollir un sol creuer durant el mes de març, període en el qual moltes activitats van quedar aturades a causa de la declaració d’estat d’alarma. El creuer -el Marella Dream, de la companyia Marella Cruises amb 1.462 passatgers- va fer parada al Port de Tarragona el 5 de març, uns 10 dies abans del decret de l’estat d’alarma que, entre altres mesures, va prohibir l’atracada de creuers en tots els ports de l’Estat. Aquesta mesura va aturar l’activitat de creuers a Tarragona fins ara, 27 de setembre de 2021, en què el sector ha pogut tornar a operar sota estrictes mesures sanitàries amb aforaments i escales limitades.

Tot i la llarga absència de creueristes, no hi ha afectació econòmica al Port, ja que els ingressos i les despeses es compensen, però sí hi ha afectació a la ciutat. I una paradoxa de nou: els visitants es troben avui, dilluns, de nou amb els museus de Tarragona tancats. Tot i això, un fet recurrent cada any els dilluns, el grau de satifacció i recomanació de les enquestes fetes fins ara supera el 90%, ha recordat Cruset.

El Port de Tarragona, amb 128.000 passatgers, va batre el rècord de creueristes a la temporada 2019, darrera temporada abans de l’aparició de la COVID 19. En el balanç final, es va qualificar aquesta temporada com la millor etapa de creuers des de l’inici del projecte. Aquesta xifra es va poder assolir gràcies a l’assoliment de 63 escales i gràcies a l’arribada de creuers més grans i amb major capacitat de passatgers. A més dels bons resultats quantitatius, l’enquesta de seguiment de la URV va registrar ’un 8,9 sobre deu, ratllant l’excel·lent, en la valoració qualitativa global de la destinació ‘Tarragona-Costa Daurada’ per part dels passatgers dels creuers.

Jaume Garcia