.

Nicole Ribera i Albert Bosch (a la dreta), els dos ambaixadors de la marathon, arribats a Tarragona. Foto: Tarragona21

El Balcó del Mediterrani ha estat aquest migdia parada obligada en la segona edició de l’Ultra Clean Marathon, una marathon de set dies -que ha arrencat avui a Barcelona- formada per dos esportistes ambaixadors, Albert Bosch i Nicole Ribera, que han completat sense incidències els més de 100 quilòmetres que separen Barcelona de Tarragona.

Han fet parada abans a Sitges per reunir-se amb els voluntaris que s’han sumat a aquesta iniciativa i que no només es tracta d’una marathon, sinó que paral·lelament pels llocs per on aquesta discorre, grups de voluntaris es dediquen a fer neteja dels camps i boscos. Un total de 2.000 persones hi participaran en els 700 quilòmetres del recorregut que es farà en set dies.

“Participo en curses a peu per a mi, però considerava que n’havia de fer alguna de solidària, per als altres, i per això m’he apuntat a fer aquesta marathon”, deia a Tarragona21 Nicole Ribera, una de les ambaixadores. La seva especialitat és la cursa a peu, però enguany, l’Ultra Clean suma bicicleta i canoa kaiac, tres discilines diferents, més repte encara. Les dues primeres etapes -la d’avui acabava a Lleida amb una gran concentració- són en bicicleta.

L’acompanyava en l’aventura l’altra ambaixador, Albert Bosch, ja forjat en força marathons i que també va participar l’any passat com a ambaixador. “No sóc esportista professional, sóc més aviat un aventurer i faig especialment aventures extremes i ultramarathons”, deia a aquest digital. Fa de nou d’ambaixador “perquè tots els projectes els vinculo a temes de medi ambient i sostenibilitat”.

Bosch és membre de la Xarxa de Conservació de la Natura, que agrupa tots els col·lectius ambientalistes de Catalunya i que és qui lidera la iniciativa junt a l’Agència de Residus de Catalunya. Es tracta “d’un repte on l’esportista no busca superar-se a o passar-s’ho bé, sinó ajudar a la natura”, recorda Bosch. “Busquem invitar a l’acció, incloent als nostres hàbits de consum el respecte al medi”. Els dos ambaixadors també recullen brossa en determinats moments de la seva ruta i coincideixen en diversos trams amb els voluntaris que es dediquen a netejar camps, camins i boscos per on discorre aproximadament la ruta.

Reconèixer la tasca dels voluntaris

“És una manera també de reconèixer la tasca anònima de tantes persones ambientalistes que voluntàriament netegen el nostre país”, deia a Tarragona21 Mireia Padrós, tècnica de l’Agència de Residus. “Des de l’Agència promoven diverses accions de neteja i conscienciació en aquesta època de l’any. Durant els set dies de l’Ultra Celean es faran accions d’aquest tipus”.

En cada fi d’etapa es una exposició de part dels residus recollits, una mena de podi amb els més curiosos, els més habituals i els més perillosos. “A Sitges, avui hem recollida milers de llaunes de cervesa”, deia Padrós amb semblant preocupat. Són set dies amb set marathons, però s’hi ha afegit una percera persona, Juan Manuel Sanmartín, de l’empres Urbaser.

Interès paisatgístic

Al llarg d’aquesta etapa s’ha resseguit boscos mediterranis litorals resseguint la costa Daurada fins a Tarragona i, més endavant, els paisatges de ponent característics pel cultiu de secà fins a Lleida on a la primeva és l’època de nidificació de moltes aus migratòries. Les entitats col·laborades de l’etapa són Trenca, associació compromesa amb la recuperació de la fauna autòctona als secans de Lleida i Osmon que realitza projectes vinculats amb la sostenibilitat i mouen voluntaris per fer neteges de residus a les comarques lleidatanes.

El perquè de l’Ultra Clean Marathon

L’Ultra Clean Marathon d’enguany pretén fomentar la conscienciació i la mobilització ciutadana, reduir residus en espais naturals i promoure mesures de conservació de la natura, al mateix temps que busca el compromís de les persones que practiquen esport a la natura perquè tinguin cura del medi ambient, tant a títol individual com quan participen en competicions organitzades, que han de ser sostenibles. Al mateix temps també es vol reconèixer la tasca de les entitats ambientals que treballen al país.

Més informació en aquest enllaç.

J. Garcia

/* JS para menú plegable móvil Divi */