.

Intervenció dels Falcons, prèvia a la lectura del pregó. Foto: Ajuntament de Roda

L’alcalde acompanyat de la pregonera, Pilar Franquet. Foto: Tarragona21

La Festa Major de Roda de Berà va començar a caminar aquest dimecres cap al seus punts forts tradicionals. El tret de sortida va ser protagonitzat per la lectura d’un pregó sentit i arrelat a la localitat per part de la que va ser durant 35 anys mestra de l’Escola Salvador Espriu abans de la seva jubilació, Pilar Franquet. Un cant a la necessitat de tenir la cultura present en tot moment per formar convivències més necessàries que mai. Tal com explicava l’alcalde, Pere Virgili, abans de l’inici de l’acte en declaracions a tarragona21, “com molts altres pobles vam optar per ajornar alguns dels actes que teníem previstos pel cap de setmana de cara respectar els tres dies de dol” decretats pel govern de la Generalitat després dels atemptats de Barcelona i Cambrils. Però a partir de dilluns ens vam començar a moure perquè la vida segueix i la gent té tot el dret de gaudir de la seva Festa Major. I amb més ganes que mai”.

“Qualsevol dels actes”. Virgili no volia especificar quins actes podien ser els més atractius pels foranis perquè han estat pensats per a que totes les generacions puguin gaudir i abasten des d’esports i la gastronomia fins a la cultura. Tots trobareu algun acte que us agradi”. Ara bé, per una persona “nascuda al rovell de l’ou de Roda, a la plaça dels Pins número 1, sens dubte el Pa Beneit. A fora serà el Pa Beneït, però aquí sempre l’hem dit així. De fet, encara hi ha alguna regidora que és més gran que jo que em recorda que es diu Pan Beneit. La processó del Patró, l’ofrena dels productes de la terra entenc que és l’acte més sentit pels rodencs”. Fins el punt que des de l’Ajuntament s’està procurant convertir-la en Bé Cultural d’Interès Local

Un instant de la Tronada del Ball de Diables, que estrenaven vestimenta. Foto: Ajuntament de Roda

Per la seva banda, Franquet (nascuda a la Bisbal de Falset, Priorat, però reconvertida en rodenca de tota la vida) expressava amb el seu pregó “les vivències que vaig tenir des de que vaig arribar a Roda, amb al seva gent, i com em vaig anar integrant a les diferents associacions i entitats culturals. I la part més important, la meva experiència com a mestra i com es pot aplicar de cara a cap a on huaríem d’anar. I què hem de fer com a poble i com a societat per tal que els nostres infants i el nostre jovent creixin en uan idea de ser ciutadans i d’estimar el poble”. Un missatge lligat amb l’actualitat tot i que “el pregó vaig redactar fa temps. Si treballèssim una mica en la línia que exposo potser evitaríem que algunes coses deiéssin de passar”.

El punt de sortida a les festes va anar precedit per una intervenció que és un dels clàssics de les festes, la dels Falcons de Vilafranca, i es va veure sonorament tancada per la Tronada del Ball de Diables, que estrenaven vestimenta. Tanmateix, hi va haver un reconeixement especial a Anna Barrero, nascuda a Roda i doctora en Ciències de l’Esport que va participar en 21 etapes del Tour de França per evidenciar la necessitat de que l’esport femení tingui el reconeixement que es mereix i per estudiar la fatiga cardíacca dels ciclistesfent ella mateixa de conillet d’indies.

(Podeu consultar el programa complet clicant aquí)