.

Un moment de la presentació del cicle. Foto: Tots21

La conferència ‘Valhalla. La conquesta del sostre més gran del món a la Xina’, de l’alpinista Edu Marín, ha iniciai, aquest divendres dia 8 al vespre, el Cicle de Muntanya a l’Auditori Diputació: cinema, documentals i conferències d’experts de reconegut prestigi en aquest àmbit. L’edició d’aquest 2021, que ja és la catorzena, recupera el programa que no es va poder completar en el cicle anterior, ajornat a causa de la Covid-19.

En aquesta primera sessió, l’escalador català explicava en directe com va invertir un total de sis mesos en el projecte, repartits en tres viatges, acompanyat del seu pare, Francisco ‘Novato’ Marín, i del seu germà, Alex Marín. Com en anteriors edicions del cicle, l’entrada és gratuïta amb invitació i limitada a l’aforament de la sala. Caldrà recollir-ne la invitació a partir d’una hora abans de l’inici de cada sessió, al mateix Auditori. La inauguració ha anat a càrrec del diputat delegat de Cultura de la Diputació, Joan Josep Garcia, amb la participació d’Edu Marín i del coordinador del cicle, Pau Salas.

Marín ha destacat als mitjans de comunicació, on ha comparegut acompanyat del seu pare -veterà escalador- que la zona de les muntanyes de Tarragona es troba entre les més valorades del món pels escaladors. ‘Visc a Lleida, però vindré a viure a Tarragona. És el nucli de l’escalada internacional’, ha reconegut. Francisco Marín, el seu pare, ha detallat les virtuts del muntanyisme: ‘La humilitat, l’amistat, l’ajuda mútua i el respecte al medi ambient’.

Una marca internacional

Salas, al seu torn, afirmava que el cicle ha aconseguit ‘crear una marca a nivell d’Espanya i a nivell internacional gràcies al fet d’haver portat grans experts del món de la muntanya’. Joan Josep Garcia, per la seva part, ha destacat que l’any vinent, quan tindrà lloc la quinzena edició, ‘la farem grossa’.

El Cicle de Muntanya compta amb quatre sessions més: ‘Manaslu’, documental dirigit per Gerald Salmina. (Àustria. 2018), el 15 d’octubre; ‘Territoris inexplorats, gel i nòmades a l’Àrtic rus’, conferència a càrrec de l’alpinista i explorador Rafa Vadillo, el 22 d’octubre; ‘Bayandalai – Lord of the Taiga’, documental dirigit per Pablo Vidal Santos i Aner Etxebarria Moral (Espanya, 2018) i ‘Becoming who I was’, documental dirigit per Moon Chang-Yong i Jin Jeon (Corea del Sud, 2016), el 29 d’octubre, i ‘Muntanyes de llibertat’, conferència de cloenda a càrrec de Carlos Suárez, el 5 de novembre. Programació al detall a www.dipta.cat/ciclemuntanya .

El cicle s’emmarca en la programació estable de l’Auditori Diputació (carrer de Pere Martell, 2, Tarragona), amb diferents cicles temàtics que refermen el protagonisme d’aquest espai com a referent cultural a la demarcació. A més del Cicle de Muntanya, es recupera la projecció de pel·lícules del cicle Versió Original i el Cicle Gaudí de cinema català. D’altra banda, crea el nou cicle temàtic Mirades, que en aquesta edició posa l’atenció en la perspectiva de gènere i en la mirada feminista.

La nova programació a l’Auditori (www.dipta.cat/ca/auditoridiputacio) s’emmarca en el suport a la producció i difusió cultural que impulsa la Diputació de Tarragona, en el marc de la seva aposta per aquest sector d’activitat per tal que esdevingui un dels motors de recuperació en aquests temps de pandèmia.

J. Garcia

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */