.

El nou ministre de Foment ha anunciat que en dos anys, és a dir el 2019, es faran totes les obres de conversió del tram Castelló Tarragona en ample europeu i a més també estarà enllestit el tercer carril des de Tarragona fins a Castellbisbal. Valentia no li falta.

Arga Sentís és portaveu del Grup Municipal d’ICV-EUiA

I per si la promesa fos insuficient, el ministre de Foment anuncia que a partir de 2019 es començarà a construir l’AVE Valencia Tarragona. De fet, el que s’ha anunciat es la construcció una nova plataforma de doble via exclusiva per a l’alta velocitat al costat de l’actual en el tram València-Castelló de manera que entre València i Castelló hi haurà quatre vies, dos d’alta velocitat en ample europeu i dues en ample ibèric amb el tercer fil incorporat.

Als usuaris dels serveis de rodalies de Castelló i València que han estat patint durant anys les tallades de circulació, les interrupcions i deficiències produïdes per la instal·lació del tercer carril, se’ls diu ara que d’aquí dos anys es farà una nova via exclusiva per l’AVE de manera que les dues vies primitives tornaran a ser per als trens de rodalies que podran circular com ho feien abans, potser una mica més lents per les limitacions que imposa el tercer fil. Podríem dir que és una broma de mal gust si no fos pel malestar i els inconvenients que tot això ha comportat als nostres veïns.

I a Tarragona? A Tarragona tranquils perquè els AVE no passaran per cap de les ciutats del Camp de Tarragona i aniran directament a l’estació de La Secuita-Perafort.
Mentrestant, podrem gaudir durant uns quants anys de les obres per instal·lar un tercer fil en una línia gairebé saturada i quan s’acabin les obres previstes, els trens hauran de circular amb limitacions de velocitat i per tant seran més lents. Això sí, a l’estació de Tarragona podrem gaudir del pas de tots els trens de mercaderies que pujaran de València i Múrcia , mentre els Euromed i AVE circulen per Perafort.
Es inevitable aquest despropòsit?

Nosaltres pensem que no. Que hi ha alternatives perfectament viables que permetrien la circulació de viatgers i mercaderies en ample internacional per connectar tota l’àrea amb Europa o la circulació de trens d’alta velocitat per les estacions de les principals ciutats del Camp de Tarragona.

Fa pocs dies es presentava a Tarragona un estudi elaborat per les diferents entitats de defensa del transport públic –Pdf.Camp i PTP- en el qual s’exposava la crítica situació del ferrocarril que usen diàriament milers de ciutadans de les nostres comarques i la necessitat de realitzar una forta inversió per millorar les línies convencionals. Malauradament, els accidents ocorreguts aquests dies ratifiquen un cop més aquesta afirmació.
L’estudi posa de manifest que Barcelona és la destinació del 80% dels viatgers de les nostres comarques i planteja quatre actuacions prioritàries:

Pla d’inversions per als regionals i rodalies que contempli millores en les vies, estacions i material mòbil.
Serveis d’alta velocitat des de les principals ciutats de la demarcació amb Barcelona.
Manteniment de la línia Cambrils-Salou-Tarragona i la seva reconversió en tren-tramvia
Ample europeu per a mercaderies sense perjudicar els transport de viatgers.

No estem en contra de la millora del tren entre València i Barcelona, ni de la unió ferroviària amb Europa. Ambdós són objectius absolutament necessaris i que ja porten molts anys de retard, però s’han d’aconseguir tenint també en compte les necessitats de les nostres ciutats.

Aquesta és la responsabilitat dels ajuntaments del territori. Presentar un front comú davant de les administracions catalana i estatal per la millora real del transport ferroviari a les nostres comarques.

Arga Sentís és portaveu del Grup Municipal d’ICV-EUiA