.

Ha arribat l’hora de posicionar-se políticament. Davant la previsible aprovació aquest dimecres al Parlament de la Llei del Referèndum de l’1-O, i la concreció que això suposaria de cara al més que previsible xoc de trens, l’única regidora d’ICV a l’Ajuntament de Tarragona, Arga Sentís, ha deixat ben clara la seva opció. No en relació al signe de vot que hauria d’adoptar Catalunya Sí que es Pot (que s’estava decidint aquest dimarts llimant disensos entre els diferents components), sinó pel dia després. Ho ha fet per mitjà de les xarxes socials, promocionant la signatura del manifest ‘L’1-O no hi anirem perquè no és un referèndum’, promogut per més de 300 persones inscrites i simpatitzants de Catalunya en Comú.

El document resumeix en deu punts els arguments de la seva postura. En primer lloc consideren que “la pretensió del processisme de voler aprovar abans de l’1-O una llei de ruptura i instauració unilateral d’una república (…) és un exercici de deshonestedat democràtica, perquè limita el temps i el dret al debat i a les esmenes als representants de la ciutadania”.

Alhora neguen que el recurs a la “utilització de la desobediència a la legalitat com a forma de legislar i governar” sigui una forma de “radicalitat democràtica” sinó que és el causant d’un “estat d’excepció democràtica inèdita, que menystén, quan no ignora, els drets dels parlamentaris de l’oposició”.

Al mateix temps que denuncien “totes les traves i travetes del PP immobilista”, consideren que “la drecera que ha agafat l’independentisme de JuntsxSí i la CUP degrada la democràcia”. En aquest sentit, afirmen que “la proposició de llei de transitorietat certifica que l’1-O és democràticament il·legítim, perquè els vots no valen igual. El Sí val per a la independència, i el No, no val per res, sinó per a unes noves eleccions autonòmiques amb noves propostes independentistes”.

El manifest, finalment considera que “els Comuns hem de ser conseqüents amb la forma i el fons del què defensem: un referèndum efectiu, que interpel·li tota la societat catalana i la seva pluralitat de posicionaments, amb reconeixements internacionals i garanties democràtiques”.

Xavier Puig: “És part del vostre ideari d’esquerres fomentar la desmobilització?”

El camí agafat per Sentís ha estat rebatut també a les xarxes socials pels regidors d’ERC, Xavier Puig, i de la CUP, Jordi Martí. El primer es preguntava “si el fet que la majoria dels signants sou d’ICV i que ICV tingui un deute d’11 milions d’euros amb La Caixa hi té res a veure amb aquest manifest tan reaccionari”. I afegia: “O és part del vostre ideari d’esquerres fomentar la desmobilització, boicotejar el referèndum, combatre un procés constituent amb majoria d’esquerres i preferir una monarquia imposada a una república escollida?”.

La ironia de Jordi Martí

Per la seva banda, l’anticapitalista assenyalava amb ironia que “signar (en referència al manifest) és participar i aquestes dades no estan correctament recollides. Digues-li improvisació, perquè l’Estat sí que us permet recollir-tes amb plenes garanties. Què voleu? Vendre les nostres dades a uns dels que facin col·leccions de ‘libros críticos’? Ai, ai, ai”.

Consulta online de Catalunya en Comú

Curiosament, aquest mateix dimarts s’ha fet públic que els inscrits a Catalunya en Comú decidiran a través d’una consulta online si la formació crida a la participació a la mobilització anunciada per l’1-O. El passat juliol la Coordinadora Nacional va aprovar donar-hi suport i es va emplaçar al setembre per debatre si es cridava a la participació, una decisió que es traslladarà als inscrits tal i com la formació ha fet amb totes les qüestions de rellevància. La consulta es durà a terme entre el 12 i el 14 de setembre.

J.S.