.

Amb el lema “Desconnecta’t del capitalisme, instal·la’t les alternatives”, els organitzadors demanen a la ciutadania que facin un pas en el consum responsible I canviin de proveidors de productes I serveis de comerç just, banca ètica I economia solidària. Segons el manifest de la campanya, “com a consumidores, allò que triem afavoreix un model econòmic i social o un altre”, per la qual cosa “cal ser crític i conscient a l’hora d’omplir la nostra cistella de la compra”.

És per això que l’activitat central serà una “Install Party d’alternatives” on els participants podran passar- se a serveis i productes responsables amb els drets laborals, el medi ambient, la privacitat I llibertat de l’usuari, etc. de diferents àmbits de consum quotidià: llum, telefonia, finances ètiques, alimentació, roba i programari informàtic.

La Install Party se celebrarà d’11 a 14h I de 17 a 20h al Teatre Metropol I comptarà amb la participació de Som Energia, Eticom-Som Connexió, Coop57, Oiko Crèdit, Intermón Oxfam I membres del nou Hack Lab que s’està organitzant a Tarragona. Tècnics d’aquestes iniciatives de l’economia solidària assessoraran els participants I els ajudaran a fer-s’hi socis, clients o usuaris a través de simples gestions en línia. En mitja hora aproximadament es podrà completar el circuit I passar-se a totes les alternatives proposades.

Què em cal per a participar-hi?

Les dades personals I bancàries, un document acreditatiu de la titularitat del compte bancari, en funció del servei que es vulgui contractar l’última factura de llum o telèfon, I en el cas del programari lliure, l’ordinador personal (desant abans el seu contingut).

La xarxa d’entitats i el número d’activitats s’amplia cada any

La Festa del Comerç Just I la Banca Ètica està organitzada per 15 entitats tarragonines: SETEM Catalunya, Oxfam Intermón, Xarxa ECO, Comitè Oscar Romero, Enginyeria Sense Fronteres, URV Solidària, Una Finestra al Món, ADICAE, Som Energia, El Sueño de la Campana, HAMMADA, Mans Unides, Fundació Vicente Ferrer, Plataforma Salvem la Platja Llarga i EntrePobles.

Cada any aquesta xarxa d’entitats s’amplia amb noves incorporacions I activitats al llarg de l’any. Aquest 2016 la Festa del Comerç Just I la Banca Ètica ha anat precedida per diverses activitats: una concentració de protesta davant la botiga d’H&M de Tarragona per denunciar la manca de seguretat en les seves fàbriques de Bangladesh, un mercat d’intercanvi solidari a la URV, i d’una xerrada per denunciar que el tractat de lliure comerç TTIP és contrari als objectius del Comerç Just.

La setmana passada, les entitats van instal·lar durant tres dies una paradeta a la Rambla Nova per informar de les activitats que es realitzaran aquest dissabte i per sensibilitzar de la necessitat de passar-nos al consum responsible com a eina per canviar les injustícies globals.

Enguany les entitats han comptat amb la col·laboració de TAC12, que ha difós l’espot publicitari de l’activitat principal de la Festa del Comerç Just I la Banca Ètica: la Install Party d’Alternatives de consum responsible.

El comerç just i la banca ètica, dos moviments en auge

En la presentació d’ahir, es van presentar també les dades del Baròmetre de les finances ètiques I el quadern “30 anys de Comerç Just”, que donen una radiografia d’aquests sectors. Segons l’Organització Internacional del Treball gairebé 21 milions de persones arreu del món realitzen treballs forçats, 830 milions de treballadores són pobres i 1500 milions no tenen condicions laborals dignes i segures.

En contraposició a aquesta realitat, el Comerç Just opera sota criteris de preus justos, igualtat de gènere, democràcia interna, compromís amb la comunitat, relacions comercials estables I a llarg termini, etc. I beneficia directament al món a més de 2 milions de persones, la seves famílies i comunitats.

La ciutadania cada vegada és més crítica amb el paper de les entitats financeres tradicionals i aposta per invertir els seus diners en la construcció d’una economia més justa. Així, les entitats de finances ètiques principals a l’Estat (Fiare, Coop57,Oikocredit i Triodos Bank) augmenten de volum de negoci imparablement, mentre que el sistema financer tradicional compta amb un comportament pla. A 31 de desembre de 2015, es comptabilitzaven gairebé 215000 clients, xifra que mostra un increment del 14,7% respecte la de l’any anterior.

Quant a l’estalvi recollit, es calcula al voltant dels 1800 milions d’euros, dada que representa un increment del 17,86% respecte la del 2014. També els préstecs han crescut situant-se per sobre dels 860 milions d’euros. Aquests increments contrasten amb els dipòsits recollits i els préstecs efectuats per la banca tradicional, que durant l’any 2015 han tingut una evolució pràcticament plana. També cal destacar que l’índex de morositat de la banca ètica ha patit un descens de l’1,14%, situant-se en un 7,03%, xifra molt inferior a la morositat de la banca tradicional, que al desembre del 2015 era del 10,1%.

PROGRAMA COMPLERT

21 de maig d’11 a 21h a la Rambla Nova: fira d’entitats, venda de productes, jocs infantils.

10h-11h | Sessió del postgrau en cooperació intenacional URV Solidària: “Economia i transformació social. La Cooperativa Integral Catalana”.

D’11 a 14h i de 17 a 20h al Teatre Metropol| INSTALL PARTY: Som Energia, Som Connexió, Banca Ètica, programari lliure, etc.

12h | TGN Swing i vermut solidari

14:30 | Dinar popular (tiquets a la taula d’informació)

17h | Concert d’Oscárboles

17:30h | Xerrada i documental: “L’apoderament econòmic de les dones a l’Índia rural i el comerç just de la Fundació Vicente Ferrer”

18:30h | Xerrada i documental: “Projecte d’atencio mèdica a Guatemala“ amb el Dr. Miquel Biarnés i la Dra. Laura Palacios del Comité Oscar Romero.

19h | Concert de “Pagode”, música brasilera.

/* JS para menú plegable móvil Divi */