.

Un colom menja el pinso esterilitzant a Cardona

Un colom menja el pinso esterilitzant a Cardona. Foto: ACN

Aquest dilluns s’inicia a Puigpelat (Alt Camp) l’aplicació d’un sistema de control de la població de coloms basat en el subministrament d’un fàrmac anticonceptiu. Es tracta d’Ovistop, un blat de moro tractat amb una substància anomenada nicarbizina que impedeix que els coloms puguin pondre ous. Així es complementa el control que es realitza al municipi a l’hivern, amb diverses gàbies de captura situades als punts on hi ha més ocells. L’Ovistop, aplicat per l’empresa de l’Anoia Ambiens, que en té la patent, prové d’Itàlia, on s’usa des de fa anys amb èxit. A Catalunya va ser utilitzat per primera vegada a Cardona i Molins de Rei, que van reduir la seva població de coloms un 62% i un 43% respectivament.

Puigpelat és el primer municipi de la demarcació de Tarragona on s’aplicarà aquest tractament per controlar la plaga de coloms, un indret on s’ha comptabilitzat un cens d’uns 400 ocells, segons ha explicat el biòleg de l’empresa Ambients, Josep Costa, que ha assegurat que són “molts per les dimensions de la població”. Costa també ha detallat com s’aplica l’Ovistop, un fàrmac que se subministra en el blat de moro que es dóna als coloms a través d’un dispensador automàtic. Aquest aparell escampa diàriament, a primera hora del matí, la dosi adequada pel nombre d’ocells del poble. El fàrmac inhibeix la capacitat reproductora dels coloms i també en millora la seva salut, ja que cura la coccidiosi, una malaltia que els provoca diarrees i altres complicacions. A més, Ovistop és innocu tant per a la població com per als animals. “Perquè fos tòxic per persones se n’haurien de menjar 750 quilos al dia”, ha aclarit, “la qual cosa és impossible”.

El tractament, que s’inicia aquest dilluns, es durà a terme fins al mes de novembre, l’època reproductora dels coloms. Durant l’hivern aquests ocells es reprodueixen menys i el control es fa amb gàbies de captura, tal com ha comentat el regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Puigpelat, Josep Fàbregas. Al municipi en tenen tres on durant tota la setmana hi posen menjar per tal que els coloms s’acostumin a anar-hi, i un dia a la setmana es capturen els ocells que es troben dins la gàbia. Aquests animals, però, se sacrifiquen, i per aquest motiu es potencien tractaments com el de l’Ovistop, que permet un control més ètic d’aquests ocells i és més acceptat per la societat.

Des del consistori també han posat de manifest els problemes que els comporta la plaga de coloms, que “fan mal a les cases velles, sobretot”, i també “envaeixen algunes zones i embruten molt els carrers”, ha apuntat Fàbregas. En aquest sentit, ha reconegut que han rebut queixes de veïns, i esperen que amb l’aplicació d’aquest sistema pioner puguin reduir les molèsties que causen.

L’Ajuntament de Puigpelat invertirà en aquest tractament, d’uns sis mesos, poc més de 6.000 euros, un 80% dels quals els subvenciona la Diputació de Tarragona.