.

Àngel Òdena, en una imatge promocional. Foto: Àngel Òdena

El gran baríton internacional Àngel Òdena torna al Camp de Tarragona aquest hivern en l’arrencada de la programació de primavera de l’Auditori Josep Carreras i de la mà de la Fundació del mateix nom que ja el va portar fa quatre anys a la gala benèfica.

Òdena, molt en contacte amb els responsables de la programació, actuarà el 16 de febrer (21 hores) en el que suposa una arrencada potent de la temporada de concerts, que novament barrejarà estils, èpoques i formacions per abraçar el màxim nombre de públic possible a uns preus sorprenents de 10 i 15 euros, fruit de la voluntat “de no fer una programació elitista, sinó a l’abast de tothom”, deia avui el president de la Fundació, Josep Pujol, en la presentació de les activitats. L’endemà del concert, Òdena oferirà una masterclass a l’Auditori pensada pels alumnes dels conservatoris de les nostres comarques.

Albrecht Mayer. Foto: TresC

Òdena torna  Vila-seca “amb moltes ganes i il·lusió i amb la proposta ‘del lied europeu a l’òpera italiana'”, destacava el director del Conservatori i programador, Josep F. Solórzano. Però no serà l’únic que destacarà poderosament del repertori. Així, l’11 de maig el visitarà Albrecht Mayer i l’Orquestra Camerae Musicae. Es tracta del primer oboè de la prestigiosa Orquestra Filharmònica de Berlí. Albrecht tocarà el ‘Concert per a oboè i orquestra en La menor de Ralph Vaughan Williams’ (1944), una partitura excepcional, farcida d’enormes dificultats per al solista.

L’endemà, el 12 de maig, actuaran dos grandíssims músics que col·laboren en propostes conjuntes i que presentaran en primícia un disc justament enregistrat a l’Auditori de Vila-seca, famós per la seva gran sonoritat i així mateix reconegut pel tenor Josep Carreras. Són Bagaría i Colomé, que ens portaran les ‘Sonates per a violí i piano de Johannes Brahms’. Josep Colomé és violi i Enrique Bagaría, piano, han recollit ua gran crítica amb el disc.

Raphaella Smits. Foto: Youtube

Abans, però, el 20 d’abril, una ‘delicatessen’ per als amants de la guitarra de Narciso Yepes o José Tomás. La guitarrista belga Raphaella Smits, una de les grans, oferirà un recital amb la seva guitarra de vuit cordes. Es tracta d’un referent internacional en el món de la guitarra. El programa de la seva actuació va molt lligat a Bach i Barrios.

Molt esperat pel públic de Vila-seca és la vinguda d’una pedagoga internacional que barreja amb música l’aprenentatge. Dàmaris Gelabet actuarà el 18 de març. Un referent infantil del camp de la pedagogia. L’entrada és amb invitació i fora d’abonament.

Manu Guix. Foto: Acelobert

La programació de l’Auditori no és només de música clàssica. El pop hi sol ser present. En aquest cas serà el cantant català Manu Guix que presentarà el disc ‘Després de tot’. Serà el sis d’abril. El preu és de 15 euros. I del pop al jaz amb un sicilià afincat a Catalunya i molt valorat: Anthus, premi Enderrock amb un disc revel·lació. El 8 de juny presentarà ‘Calidoscòpic’.

Fora del classicisme i de les orquestres trobarem gospel amb ‘Goospel a capella’, d’Abataano, una formació ugandesa, un concert solidari destinat a l’organització ‘Música para salvar vidas’. Hi hauà també dos concerts solidaris més, una marca de la casa:  ‘Veus solidàries’, amb les dues corals de Vila-seca, Scherzo i Cor Sant Esteve (18 de febrer), i una novetat a petició: teatre, amb ‘El florido pensil’ (25 de març), de La Teatre’era, i a benefici de la construcció d’un consultori mèdic a Guatemala. Vénen de la mà del Comitè de Solidaritat Óscar Romero.

No pot faltar l’Orquestra Händel, del propi Conservatori, que  el 20 de maig proposaran un ampli repertori amb obres de Holst,  Serra o Mahler.

El Cor de Cambra femení Scherzo de Vila-seca. Foto: Orfeó Català

I el Cor Sant Esteve oferirà una nova perspetiva de les músiques africanes “més enllà dels tòpics”, destacava el seu director,  Xavier Pastrana.

Els Concerts de la Fundació ofereixen a més la parella Morales-Hülshoff (piano i violoncel), dos experimentats instrumentistes, habituals com a  solistes de les més prestigioses sales de concerts a tot el món. Actuaran el 13 d’abril apostant per les sonates del Romanticisme de Chopin (‘Sonata per a violoncel en Sol menor op. 65’) i Rachmaninov (‘Sonata per a violoncel en Sol m. Op. 19’).

També com a Concert de la Fundació tindrem una formació de vent, Kebyart Ensemble, quatre saxos que presentaran ‘París, ciutat de llum’ el 2 de març. Han tocat obres de Joan Magrané, el selvatà de projecció internacional premi Reina Sofia a la composició.

L’u de juny arriba ‘El quintet en Do de Schubert’, d’Alart Quartet i David Apellániz. Són dos violins, una viola i un violocel. Es traca del darrer concert de la residència que l’Alart Quartet ha fet a l’Auditori. El repetori abarca des del Barroc al segle XX.

Finalment, la Companyia del Príncep Totilau s’obre el públic failiar amb un espectacle de titelles i objectes per a infants a partir de la música de Debussy (‘Monsieur Croche. Els somnis de Claude Debussy’, el 25 de febrer).

Per als bonats, la possibilitat d’assistir al Teatre Fortuny de Reus als concerts de Camerata XXI (9 de març) i Mishima (9 de febrer). De les 400 cadires de la platea de l’Auditrori, 200 corresponen a abonats.

Consulteu la programació completa en aquest enllaç.

J. Garcia