TOTS 21

Juárez a la porta del Palau de Justícia de Tarragona

Aquest passat dilluns 22 de desembre es va reunir la comissió de seguiment que vetlla pel bon funcionament de la planta de residus industrials especials de Constantí. El president de Mare Terra Fundació Mediterrània i de la Coordinadora d’Entitats de Tarragona (CET), Ángel Juárez, va assistir a la trobada com a representant ecologista i social de la comissió.

Durant la reunió el director de l’Agència Catalana de Residus, Josep Maria Tost, va donar explicacions sobre el procés de venda de la incineradora, que finalment ha anat a parar a mans de la multinacional francesa SARP Industries a canvi de 23,6 milions d’euros. Cal recordar que la Fiscalia de Tarragona va admetre una denúncia presentada per Mediterrània per investigar la venda de la planta. Durant la seva intervenció, Tost va reconèixer que en aquesta nova etapa la incineradora podrà rebre residus de la categoria que està autoritzada a admetre, però sense importar ni la seva procedència ni el número de tones, dos punts que fins ara estaven restringits. També va afirmar que l’empresa mantindrà la plantilla.

Al voltant de la trobada, Ángel Juárez ha declarat que “no ens agrada que aspectes que en el seu moment havien estat bàsics com restringir la procedència i el volum dels residus ara quedin en no res. Es va lluitar molt per aconseguir-ho”. En tot cas, el president de l’entitat ha reconegut que “ens han assegurat que pel fet de passar a mans privades, es reforçaran les exigències mediambientals i seran molt estrictes”. Juárez ha comentat que cap treballador serà acomiadat i que el Departament de Toxicologia de la URV, seguirà fent anàlisis de control motiu pel qual ha afirmant que “ ens quedem més tranquils”.

En tot cas, Juárez ha admès que en el seu torn de paraula ha fet saber al senyor Tost el seu desacord en la manera de gestionar-ho tot afegint que “no acceptem l’opacitat amb què s’ha portat la qüestió, ni tampoc que no s’hagi tingut en compte en cap moment les entitats socials ni la societat civil,”.

En aquest sentit, Mediterrània ha expressat davant de tota la comissió seguiran denunciant tot allò que considerin pot perjudicar el medi ambient i la salut de les persones. Juarez ha demanat seny sobre el Medi Ambient ja que “ens hem de prendre aquest tema molt seriosament abans que arribin les multes faraòniques de la Unió Europea, que a més haurem de pagar entre tots”.