.

Els alumnes de la família professional de Fusta i Moble de l’Institut Pere Martell de Tarragona han construït reposapeus personalitzats destinats a l’alumnat amb necessitats educatives derivades d’una discapacitat motriu de diverses escoles de la zona. A l’acte de presentació, celebrat la setmana passada a la Sala d’Actes de l’Institut Pere Martell, van assistir-hi les fisioterapeutes que han col·laborat en el projecte: Emma Puerto Linares, Sonia Higueras López i Rosó Secall dels EAPS del Baix Camp, el Tarragonès i l’Alt Camp, respectivament.

L’objectiu d’aquest projecte d’Innovació era convertir en una realitat uns reposapeus ergonòmics que permetran millorar la qualitat de vida d’aquests alumnes i d’aquesta manera aconseguir que la seva estada a l’escola sigui més fàcil i còmode.

Aquest projecte s’ha dut a terme en col·laboració amb diversos Equips d’Assessorament i Orientació Psicopedagògica (EAP) dels SSTT de Tarragona. En aquest cas, el producte d’innovació a construir ha de donar resposta a la dificultat d’aconseguir un reposapeus personalitzat a un preu assequible, ja que les fisioterapeutes de l’EAP tenen una gran variabilitat en les necessitats de cada alumne (altura, edat, tipus de cadira i taula, tipus de recolzament…). La valoració d’aquesta primera edició del projecte és molt positiva amb uns resultats obtinguts excel·lents i elogiats per les fisioterapeutes que ara podran repartir aquests estris als diferents centres educatius.

En aquest mateix acte, i davant dels grans resultats obtinguts, es va donar el tret de sortida a la segona edició del projecte, en què es volen assolir nous reptes com adaptar les taules que utilitzen els nens en cadira de rodes per a que puguin asseure’s amb major comoditat. Per aquest motiu, les fisioterapeutas assistents van explicar als alumnes del CFGM Fusteria i Moble i del CFGM Instal·lació i Moblament en què consisteix la seva acció al centres educatius i quines són les situacions que es troben en el dia a dia en l’atenció als infants amb discapacitat motriu, entre les quals destaquen les dificultats relacionades amb la correcta posició corporal i, per tant, la utilització dels reposapeus.

Durant les properes setmanes es durà a terme la primera fase, en la qual es demanarà als diferents EAP que participen en l’experiència que concretin les necessitats de cada alumne. Per aconseguir el dades necessàries per ajustar les necessitats i disseny dels reposapeus el professor Jaume Cárceles ha creat el model de fitxa de petició de dades on cada fisioterapeuta especifica les mesures que han de tenir el reposapeus per aconseguir la màxima adaptació a l’alumne. A partir d’aquestes dades i utilitzant la màquina de control numèric (CNC) del Departament de Fusta i Moble “es poden aconseguir un resultats molt acurats, fàcilment replicables i adaptables”, segons indica el professor David Estruel.

Des de l’institut Pere Martell s’espera poder seguir col·laborant i millorant el procés d’aprenentatge dels nens amb necessitats especials. Tanmateix, el director de l’Institut Pere Martell, Àngel L. Miguel, destaca que “aquest projecte ens fa una especial il·lusió per la vessant de responsabilitat social que representa i per l’oportunitat de donar resposta als nens i nenes amb dèficit motor del nostre territori”.

El projecte està englobat en el programa d’innovació i transferència de coneixement ‘InnovaFP’. La finalitat del programa és col·laborar amb les empreses i entitats, de l’entorn d’influència del centre, per desenvolupar projectes que incentivin l’actualització dels coneixements del professorat i la millora de la capacitació dels alumnes dels cicles formatius.