.

Josep Maria Boronat. Foto: www.civtat.cat

Divendres 7 de novembre de 2014, a les 19:30 hores, es presenta el llibre ‘Josep M. Boronat Recasens (1904-1969). Una aproximació històrica’, publicat pel Centre d’Estudis d’Altafulla i Silva Editorial, i patrocinat per la Fundació Privada Mútua Catalana. La presentació tindrà lloc al Centre d’Estudis d’Altafulla (Antigues Escoles Teresa Manero. C. Escoles s/n), obra d’Edgar Sansó Camps

Hi intervindran Salvador-J. Rovira i Gómez (president del Centre d’Estudis d’Altafulla), Montserrat Duch Plana (catedràtica d’Història Contemporània de la URV), Edgard Sansó Camps (autor del llibre) i Joan Josep Marca Torrents (president de la Fundació Privada Mútua Catalana).

Aquest llibre repassa la trajectòria vital d’aquesta figura històrica catalana a partir de la documentació personal i inèdita del propi Boronat i un seguit d’entrevistes a la seva filla, Maria Mercè. Boronat passa la seva infantesa a Altafulla. Quan en marxa per anar a viure a Barcelona, després d’uns anys a Valls, hi torna sempre que pot, essent Altafulla per a ell un lloc de repòs espiritual i on continua vivint-hi la seva família.

La vida de Boronat ens porta a fer un viatge per la història recent del nostre país. Catalanista convençut i catòlic practicant, és un dels molts joves de classe mitjana i amb formació universitària (llicenciat en Dret i professor de català) que s’enrola a Acció Catalana, partit de centre que durant la República estableix un pacte electoral amb Esquerra Republicana, el partit hegemònic. Durant la guerra Boronat és nomenat magistrat, experiència que marca la resta de la seva vida i que li implica deixar l’exercici de la seva professió d’advocat i deixar d’impartir cursos de català.

Amb les tropes franquistes a les portes de Barcelona, Boronat marxa cap a l’exili a França. Deixa la seva dona, Mercè, també altafullenca, i la seva filla de pocs mesos a Altafulla. No es retrobaran fins set anys després. Després d’un any a l’exili els tres junts, decideixen tornar a casa. Al poc temps d’haver tornat, la justícia franquista deté Boronat i l’encausa per la seva participació a la justícia republicana. Comença un calvari de cinc anys, amb dues estades a la presó, la primera de pocs mesos i la segona d’un any de durada. Boronat finalment és condemnat i indultat.

Comença llavors els tràmits per ser readmès al Col·legi d’Advocats de Barcelona. El Col·legi mai el readmet. Gràcies a un col·lega de l’advocacia i del partit, Boronat treballa com a assessor legal a la Catalana de Gas fins a la seva jubilació. Al cap de poc d’estar jubilat, Boronat mor sense poder acabar obres de teoria política en les quals havia treballat durant l’exili.

L’autor

L’autor, Edgard Sansó Camps, nascut a Reus, és llicenciat en Història i màster per la Universitat Rovira i Virgili. Actualment és doctorand a la mateixa universitat, sota la direcció de la professora Monsterrat Duch i amb Josep Maria Boronat i la seva documentació personal com a punt de partida per a la tesi, que acaba d’iniciar. Com a beneficiari de la beca de recerca Boronat-Recasens, atorgada per la fundació Mútua Catalana, elabora el treball de fi de màster sobre Boronat, treball que serveix de base per al llibre que presenta.

Més informació sobre Josep Maria Boronat Recasens en aquest enllaç.

/* JS para menú plegable móvil Divi */