.

Imatge de la finca Canyadell d'Altafulla. Foto: Cedida

Imatge de la finca Canyadell d’Altafulla. Foto: Cedida

L’Ajuntament d’Altafulla i el Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans-Ecologistes de Catalunya (Gepec-EdC) han presentat aquest matí el Pla de Custòdia i Gestió de la Finca Canyadell. Després d’un any de la signatura del convenir subscrit entre l’ajuntament i l’entitat ecologista ambdues organitzacions estan més a prop d’obrir aquest espai a la ciutadania.

Tal com ha explicat Ramon Ferré, tècnic de Gepec, “la voluntat de les dues organitzacions és obrir l’escola de naturalistes el curs escolar vinent”. Aquesta escola pretén donar a conèixer el patrimoni natural d’aquest indret als escolars a través de cursos, tallers i activitats diverses. Per fer això, l’Ajuntament ha recuperat uns edificis en mal estat originaris de l’antic càmping dels Alemanys, i una vegada les obres de restauració estiguin finalitzades es començarà l’escola en aquestes aules.

Més enllà de l’Escola de Naturalistes, que serà la tercera a la demarcació de Tarragona que gestiona Gepec, el pla contempla el foment d’aquells aspectes que permeti augmentar la biodiversitat de l’espai i fer una pràctica de conservació i millora. D’aquesta manera, ja l’any passat es va iniciar l’acord de custòdia per a la protecció dels ratpenats. Aquest any s’ha posat en marxa un viver experimental de plantes autòctones amb l’objectiu d’equilibrar territorialment les espècies vegetals on “existeix un dèficit a tota la costa catalana”. Per la seva banda, Montse Castellarnau, regidora de Medi Ambient, també ha remarcat la necessitat d’haver recuperat un pulmó verd de la costa tarragonina com és la Finca Canyadell

La finca, de titularitat municipal, és l’entorn natural on s’ubicava antigament el càmping dels Alemanys, que desemboca a la platja del Canyadell. Es tracta d’una zona boscosa d’uns 13.000 metres quadrats amb un elevat interès natural i vegetatiu. La seva platja gaudeix d’una gran qualitat i tranquil·litat, per la seva sorra fina i daurada, acompanyada d’un bon clima mediterrani, i pel seu singular espai reduït i semi-urbà. És una petita cala al redós del Roquer de Torredembarra, amb una longitud de 60 metres i una amplada de 35. En aquest cas, la platja és compartida entre ambdós municipis.