.

.

TOTS 21

El summe sacerdot, dirigint el ritual d'acceptació d'un nou fidel

Unes 500 persones s’han reunit aquesta tarda de dissabte al Parc Voramar d’Altafulla per seguir amb fruïció l’episodi recreat de l’adoració romana a la deessa egípcia Isis i el ritual de l’arribada de la temporada de la navegació, una escenificació duta a terme per Nèmesis. Per sgeon any, Altafulla ha viscut la cerimònia del ‘Navigium Isidis’, l’espectacle de la sortida en processó els fidels seguidors d’Isis -una deessa importada que no era del grat de l’emperador August, per cert-, processó des del temple -situat al parc Voramar- fins a la platja, on simbòlicament s’ha deixat anar un vaixell en miniatura caregat de raïm.

Una sacerdotessa del temple d'Isis

L’espectacle ha començat amb el ritual diari a què es veien obligats a fer els seguidors d’Isis, que havien d’obrir el temple i fer-hi ofrenes cada matí. Després s’ha passat al ritual d’acceptació d’un nou fidel, i per acabar, el de la processó cap a la mar per donar per inaugurada la campanya marítima comercial. Els romans no navegaven a l’hivern per la Mediterrània per evitar les tempestes, i la temporada començava a la primavera.

Isis era una deessa-mare importada d’Egipte i també adorada a Grècia. Els grecs van fer seu el culte i des de l’illa de Delos va passar a Roma. A la capital de l’Imperi van quedar fascinats amb una adoració molt diferent de la romana, aquesta més seriosa. Una religió que els parla de la vida després de la mort o de poder conèixer la divinitat, i poder arribar a un estat de consciència i saviesa que la religió romana no ho permetia.

Consulteu la programació de Tarraco Viva en aquest enllaç.

Ritual d'iniciació del nou fidel

Un altre moment del ritual religiós al temple

Un dels fidels congregats a la cerimònia

Processó a la platja

Solta de la reproducció del vaixell, símbol de l'inici de la temporada marítima

Unes 500 persones han seguit l'espectacle de recreació històrica comentat