.

Prop de 200 taxis provinents d’arreu del territori s’han concentrat aquest matí a la plaça Imperial Tarraco. Foto: Tarragona21.cat

Prop de 200 taxistes han ensenyat múscul aquest matí a la plaça Imperial Tarraco per donar suport a les reivindicacions del sector en contra de la proliferació de les plataformes VTC (Vehicles de Turisme amb Conductor). En una marxa lenta que ha sortit des del Polígon Francolí i ha col·lapsat el centre de la ciutat des de les 11.00 hores fins a les 14.00 hores, professionals vinguts d’arreu del territori (des de les Terres de l’Ebre fins a les poblacions que donen servei a l’estació de l’AVE) s’han plantat davant la Subdelegació del Govern pendents en tot moment de les darreres notícies que arriben de Barcelona i de Madrid per constatar si el seu cop damunt la taula s’ha fet sentir dins de l’executiu.

El president provincial del gremi, Joaquim Olivé, afirmava en declaracions a tarragona21.cat que s’ha arribat a aquesta situació perquè “ens hi va la feina. Les coses ordenades van bé. Les desordenades, com estan ara, van malament. Perquè el que estem fent avui aquí té una raó: als taxistes ens és molt difícil arribar a les elits dels despatxos. Teniu present que està sense treballar per un autònom és com estar clavat a la creu. En canvi -continuava- aquestes plataformes, que estan liderades per gent econòmicament bastant bé, hi arriben amb més facilitat. A nosaltres no ens queda cap altre que treure els cotxes al carrer i haver de cridar l’atenció així”. En aquest sentit, Olivé reconeixia que “ara molestem a la gent que ha d’anar a treballar. Hem de ser francs i demanem perdó. Però tenim la sort que aquesta gent ens comprèn. I això ens dona força per tirar endavant”, afegia recordant que, tal com es fa a Barcelona, a Tarragona també s’atenen els serveis d’urgències i mèdics. De fet, en una assemblea a peu de plaça, han acordat ampliar els serveis mínims i allargar-los fins dilluns, a l’espera dels resultats de la Conferència Nacional del Transport.

Reconeixent que “fa anys que s’està torçant” perquè “la classe política anava dient que ja ho arreglarem el mes vinent”, Olivé admetia que “formar un grup com el que estem avui aquí no és fàcil. Tots tenim les nostres pròpies dinàmiques locals. Per exemple, com poden parar a Salou, Cambrils i a la Pineda si els hotels i els càmpings està ple? Hem de ser conscients. Però amb tot i això han estat valents per formar un mínim de cotxes i vindre a la concentració. El tema és de màxima urgència”.

Pel que fa al nus de la problemàtica, Olivé considera que “igual sobra la meitat” de les llicències concedides a les noves plataformes, segons els acords que marcaven una ràtio entre el nombre de taxistes i VTC. “No pot ser que nosaltres estiguem aturats davant d’un hospital i de sobte vingui cotxe d’aquests, se’t posi al davant, carregui i marxi. Situacions generades perquè, segons ell, “amb les aplicacions” que utilitzen aquest nou model de transport “es poden fer trampes” i que “han provocat baralles al carrer”.

El sector lluita perquè les llicències VTC necessitin un permís especial per operar a les comarques tarragonines per evitar que, durant l’estiu, quan el sector té més feina, vinguin llicències d’altres zones de l’Estat espanyol a treballar a la Costa Daurada. Segons els taxistes, a Tarragona hi ha una cinquantena de llicències quan només n’hi hauria d’haver quatre. Al Camp de Tarragona hi ha 294 llicències de taxi.

J.S.