.

.

TOTS 21

Dos agents de la Guàrdia Civil, a la plaça de la Llibertat de Reus. Foto: Josep Galofre / Reusdigital.cat

Dos agents de la Guàrdia Civil, a la plaça de la Llibertat de Reus. Foto: Josep Galofre / Reusdigital.cat. Foto portada: Cristina Antillés

La Guàrdia Civil ha detingut vuit persones i escorcolla 19 immobles de diversos municipis de la costa del Camp de Tarragona en una operació contra el blanqueig de capitals per part d’una trama suposadament vinculada a la màfia russa. Les entrades, que han començat aquest dimarts a la matinada, tenen lloc a Reus –on a banda d’habitatges, es troba una mercantil i un bufet d’advocats-, Salou, Cambrils, el nucli de Vilafortuny –al mateix municipi-, l’Hospitalet de l’Infant i un bufet de l’Hospitalet de Llobregat. La investigació està focalitzada en el presumpte blanqueig de capitals obtinguts d’activitats il·lícites per part del grup a través de societats interposades i testaferros.

Els vuit detinguts són ciutadas d’origen rus, ucranià i espanyol i dels escorcolls, 13 s’han realitzat a domicilis, 4 en empreses mercantils i 2 en despatxos professionals. L’operació Usura està sota secret de sumari i el porta a terme el Jutjat d’Instrucció 3 de Reus, comandat per Diego Álvarez de Juan. Segons informa la Guàrdia Civil, l’organitzacio criminal blanquejava diners procedents d’activitats il·lícites russes, fent ús de diverses empreses pantalla, l’objectiu de les quals era concedir préstecs hipotecaris, amb la finalitat de justificar operacions financeres i inversions immobiliàries.

Durant la investigació, la Guàrdia Civil, amb la col·laboració d’Europol, ha detectat connexions amb empreses mercantils afincades en diversos paraïsos fiscals, així com “testaferros professionals coneguts a nivell mundial per la seva relació amb els grans aparells de blanqueig”. Els investigadors estimen que s’han pogut blanquejar 62 milions d’euros durant els darrers anys.

En l’operació s’han invervingut nombrosos mòbils, dispositius informàtics i diversa documentació. Així mateix, s’han immobilitzat 142 productes bancaris i s’han embargat 191 propietats immobiliàries a tot l’Estat, però principalment, a la costa tarragonina.

Detenció al barri de l’Eixample de Cambrils

Segons informa Revista Cambrils, poc després de les 6 del matí, un bon nombre d’agents de la Guàrdia Civil s’han desplegat pels voltants de l’edifici número 9 del passeig la Salle, al barri de l’Eixample. Els vehicles dels agents han ocupat una bona part del passeig i del carrer Àngel Guimerà.

Els agents han forçat l’entrada a un pis de la segona planta del número 9 del passeig la Salle on hi resideix, des de fa anys, un matrimoni rus amb el seu xiquet d’uns tres anys d’edat. L’estrèpit dels cops a la porta del pis ha alarmat els veïns de l’immoble.

Els agents han escorcollat el pis i s’han instal·lat, amb els ordinadors, al menjador de la casa on, a mig matí, encara hi eren en busca d’informació. El veí de l’edifici ha estat detingut pels agents.

Tres detinguts i dos escorcolls a Reus

A Reus, s’han produït tres detencions en escorcolls de tres domicilis i dos societats mercantils, a la plaça de la Llibertat, 11, i el carrer Maria Montsessori, 10, a la zona dels Jardins de Reus. Segons diversos testimonis, agents de la Guàrdia Civil han entrat en un domicili d’aquest carrer, cap a les 6.50 del matí i s’ha produït un mínim d’una detenció, entre crits i cops.

Relació amb el partit de Vladimir Putin

Segons informa el diari ABC, l’operació Usura podria estar relacionada amb el partit Rusia Unida, del president Vladimir Putin, i més concretament contra les organitzacions criminals més importants del país: Taganskaya i Tambovskaya-Malyshevskaya.

Agències / Reusdigital.cat / Grup de Diaris Digitals de Catalunya