.

.

TOTS 21

Una voluntària del CRAM alliberant una tortuga marina a la platja del Miracle de Tarragona. Foto: Mar Rovira

Els voluntaris de la Fundació per a la Conservació i Recuperació d’Animals Marins (CRAM) han alliberat 22 tortugues careta aquest dilluns a la tarda a la platja del Miracle de Tarragona. Disset d’aquests exemplars procedeixen del niu que es va localitzar a la mateixa platja l’estiu passat i els cinc restant del niu d’Arenys de Mar, ja que aquests no van poder marxar durant la seva alliberació. Les tortugues reintroduïdes tenen un pes de 2 o 2.5 quilos de mitjana i 200 mil·límetres de llargada. “Amb aquesta mida ja no són depredades i millorem la seva supervivència”, ha explicat Sílvia Giralt, oceanògrafa i responsable de l’àrea d’investigació i conservació del CRAM. Aquests animals han participat en el programa ‘Head-Starting’.

El 10 de juliol de l’any passat, una femella va pondre 99 ous en un niu al Miracle. D’aquest, 80 es van quedar custodiats a la platja per voluntaris i la resta es van traslladar a les incubadores del CRAM per assegurar les dues postes. Un cop van néixer les tortugues i van passar un control veterinari, la gran majoria es van alliberar al mar. Excepte les disset que s’han reintroduït aquest dilluns. “Aquests animals quan acaben de néixer són molt tous i molt vulnerables, és quan presenten la mortalitat més elevada, només sobreviu una de cada mil”, ha explicat Giralt. Amb el programa ‘Head-Starting’, detalla l’oceanògrafa, aconsegueixen reduir aquesta mortalitat.

“Ho assolim alliberant-los amb una mida i un pes que no siguin depredades i també després d’un any ja tenen una duresa que permet a les tortugues estar molt més protegides per qualsevol problema que es trobin al mar”, ha afirmat. Segons Giralt, amb el projecte ‘Head-Starting’ han aconseguit que més d’un 70% de tortugues sobrevisquin. Tot i que ja han alliberat tots els exemplars que tenien, fins a l’octubre és època de nidificació. Per això, des del CRAM no descarten que puguin aparèixer noves tortugues de nius que no tenen localitzats.

Tant l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, com la consellera de Medi Ambient, Eva Miguel, han celebrat l’alliberament dels exemplars i han destacat la tasca dels voluntaris i de les entitats ecologistes de la ciutat. Amb tot, la regidora ha reclamat al Govern un suport més gran en la logística per afrontar projectes com aquest. “La competència en aquesta matèria pertany a la Generalitat i al final som els municipis qui agafem tota aquesta responsabilitat pel que fa a la infraestructura del voluntariat”, ha dit Miguel.

En el projecte hi ha participat CT BETA de la Universitat de Vic, Fundació Oceanogràfic de València, LIMIA i Palma Aquarium, emmarcat en el programa Santander for the Seas de Fundació Banco Santander. El CRAM, amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament de Tarragona han estat els encarregats d’organitzar l’acte d’alliberament que ha començat amb una activitat educativa per als més petits.

Mar Rovira – ACN