.

Tots els exemplars alliberats es van incubar a la mateixa platja durant bona part del període. Foto: Territori i Sostenibilitat

La platja de La Pineda de Vila-seca ha acollit l’alliberament de 35 tortugues careta (Caretta caretta) dels dos nius trobats aquest estiu, amb la participació de personal de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina de la Generalitat, l’Ajuntament de Vila-seca, la Universitat de Vic, la Fundació CRAM, el Zoo de Barcelona i persones i entitats voluntàries que hi han col·laborat en tot el procés.

Tots els exemplars alliberats es van incubar a la mateixa platja durant bona part del període, però alguns ous es van haver de traslladar d’urgència al CRAM per a finalitzar aquest procés, ja que la temperatura de la sorra havia baixat sensiblement, fins els 27ºC de mitjana, només un grau per sobre del límit de viabilitat. L’objectiu era garantir unes condicions òptimes dels animals abans de deixar-los anar de nou a la natura. Per altra banda, una part dels ous es van incubar artificialment des del principi, amb el suport de la Fundació CRAM, el Zoo de Barcelona i el Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC), per a assegurar un mínim d’èxit en la reproducció. Un cop nascudes, les cries del Zoo i el CRARC també es van traslladar a la Fundació CRAM, que compta amb els equips necessaris per al seu seguiment i evolució. En els propers dies, aquests animals es dividiran en diferents centres per a seguir un projecte de cria en captivitat fins al seu alliberament.

Del primer niu s’han alliberat 14 exemplars dels 21 que van néixer a la platja els dies 7 i 8 de setembre i els 6 que van néixer al CRAM els dies següents. Els ous es van traslladar per completar la seva incubació, atès la baixada de temperatura ambient, i van estar 54 dies a la platja i 7 dies incubant-se artificialment.  Aquest niu tenia 141 ous. D’aquests, 90 van quedar a la platja i 51 es van traslladar a incubadora. En total van néixer 44 animals: 1 va morir, 14 han anat al mar, i 29 s’integren al programa de cria en captivitat que la Generalitat té en marxa amb el suport de la Fundació CRAM, el Zoo de Barcelona i l’Oceanogràfic de València.

Del segon niu, s’han alliberat 21 tortugues que van néixer al CRAM a finals de setembre. Provenen d’ous que es van incubar 39 dies a la platja i uns 14 dies a incubadora del CRAM, per la baixada tèrmica. En total, aquest niu presentava 74 ous: 60 es van quedar a la platja i 14 van anar a la incubadora. Van néixer 34 animals: 2 van morir, 21 han anat a mar i 11 s’integren al programa de cria en captivitat.

L’èxit reproductiu d’aquest exemplar de tortuga ha resultat per sota de la mitjana, tot i els esforços esmerçats. De fet, més del 50% dels ous eren infèrtils o no es van desenvolupar, fet que podria estar relacionat amb les característiques pròpies de l’animal, veient el percentatge d’èxit d’altres nius d’aquest estiu.

Dos nius més a la costa catalana

A banda dels dos nius de Vila-seca, aquest estiu es van localitzar dos nius més, un a la platja de la Mar Bella de Barcelona (el primer de l’estiu) i l’altra a la platja del Trabucador, al Delta de l’Ebre (el darrer). El primer contenia 77 ous (60 incubats a platja i 17 a incubadora), dels quals van néixer en total 72 animals, entre els quals 41 van anar al mar. Al niu del Delta, es van estimar 88 ous. Van néixer 79 animals, dels quals 67 van anar al mar. Les 12 tortugues que es van trobar a la platja estan al CRAM, que és on es preveu dur els animals que no han emergit espontàniament, i s’incorporaran també  al programa de cria en captivitat fins que siguin reintroduïdes al medi.

En global, comptant els quatre nius, s’han trobat 380 ous a Catalunya, dels quals han nascut 234 exemplars. D’entre aquests, 152 han anat al mar, i 82 es distribueixen en els centres que col·laboren en el programa de cria en captivitat. Així, en total, el 60% dels animals nascuts han tornat al mar, i el 40% formaran part del programa de cria en captivitat que té per objectiu augmentar la supervivència i el coneixement de l’espècie.

Aquestes xifres suposen un nou rècord reproductiu, que no es veia des del 2018. Les dades indiquen que la costa catalana s’estaria convertint en una zona cada cop més habitual per a la nidificació de la tortuga careta, a conseqüència de les condicions climàtiques i ambientals. Per això, preveient que en un futur hi hagi un augment dels nius que requereixi més trasllats a incubadora a finals de temporada, i també per a millorar el coneixement sobre l’espècie, la Generalitat ha treballat per ampliar el nombre de centres col·laboradors que estiguin preparats per a fer cria en captivitat, amb el suport de la Fundació CRAM, el Zoo de Barcelona i l’Oceanogràfic de València.

Redacció