.

.

TOTS 21

Un carrer de Vilafortnuy en el darrer episodi de pluges intenses. Foto: Tarragona21

Protecció Civil de la Generalitat ha posat en Prealerta el Pla Especial d’Emergències per Inundacions a Catalunya INUNCAT davant la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya de pluges intenses a partir d’aquest vespre i durant la propera nit al litoral i prelitoral de Barcelona i Tarragona.

A partir de la matinada les pluges escombraran el litoral i prelitoral cap al nord, des del Baix Llobregat a l’Alt Empordà. A les zones afectades es podrà superar el llindar de 20 l/m2 en 30 minuts i les precipitacions podran anar acompanyades de tempesta, calamarsa o pedra petita.

També es preveu un episodi d’acumulació d’aigua al vespre a les comarques de Girona, on s’espera la crescuda del cabal dels rius i rieres.

Les onades podran superar els 2,5 metres (maregassa) a l’Empordà i la Selva a partir del vespre. L’episodi de fort onatge s’estendrà durant la nit a tot el litoral excepte l’extrem sud i s’intensificarà a la meitat nord de la costa. Es preveu que l’episodi s’allargui fins demà a la tarda.

Protecció Civil demana extremar la prudència en la mobilitat en els desplaçaments al vespre a la sortida de la feina o desplaçaments a segons residències per passar el cap de setmana. Davant la previsió de pluja intensa la propera nit, no aparqueu vehicles en rieres o punts subterranis inundables, ni creueu rius o rieres si baixen amb aigua. Encara que sigui dins del vostre vehicle, podríeu ser arrossegats encara que no hi hagi gaire profunditat. Igualment, eviteu apropar-vos a les lleres de rius i rierols que poden recollir aigua caiguda conca amunt i poden créixer de forma sobtada.

Per evitar inundacions de baixos, terrats, patis interiors, etcètera, abans de l’arribada de les pluges netegeu embornals i desaigües de fulles seques i brutícia ja que poden formar un tap que impedeixi el desguàs de l’aigua caiguda i inundar aquests espais.

Protecció Civil també recorda que cal allunyar-se del front marítim i respectar els tancaments d’accessos a les zones de risc. Cal tenir molta cura a les zones portuàries, espigons i en les activitats que es realitzin prop de la costa. Cal respectar els tancaments dels accessos al litoral que es realitzin amb caràcter preventiu per seguretat.

En cas de perill o emergència,  cal trucar al telèfon d’emergències 112.