.

Les ordre europees i internacionals de detenció contra el president destituït Carles Puigdemont, els consellers cessats Toni Comín, Clara Ponsatí, Meritxell Serret i Lluís Puig i la secretària general d’ERC, Marta Rovira, s’hauran de tramitar en quatre estats diferents, amb legislacions diverses: Alemanya, Bèlgica, el Regne Unit i Suïssa.

El líder de JxCat, que ha passat la nit a la presó de Neumünster, compareix aquest dilluns davant del jutge de guàrdia, que ha d’acreditar la seva identitat. Després, un tribunal superior haurà de decidir si “hi ha base legal” per tramitar o no l’euroordre i anunciar si permet a Puigdemont sortir en llibertat amb mesures cautelars o el fa entrar en presó preventiva, segons va indicar diumenge la fiscalia de Schleswig-Holstein.

A Escòcia, la consellera d’Educació destituïda Clara Ponsatí s’entregarà aquest dilluns a la policia, que ja està en contacte amb el seu advocat, el rector de la Universitat de Glasgow Aamer Anwar.

Serret, Puig i Comín també tenen previst comparèixer en les properes hores davant de la fiscalia belga, que ja va tramitar, el novembre, la primera euroordre contra ells. La justícia espanyola, llavors, va decidir retirar-la quan el jutge ja havia fixat data per una decisió final sobre el cas.

A Suïssa, les ordres internacionals de recerca i captura es tramiten de forma “confidencial”, segons va indicar a l’ACN un portaveu del ministeri de Justícia, que va reiterar que el país helvètic “no extradeix” per “motius polítics”.

Visita a Brussel·les de representants dels polítics empresonats

D’altra banda, l’Associació Catalana de Drets Civils, que agrupa els familiars dels polítics independentistes presos, a l’exterior i investigats per l’1-O, s’ha desplaçat aquest dilluns fins a Brussel·les per denunciar la situació actual a Catalunya. En representació de l’associació, Laura Masvidal, dona de Joaquim Forn, ha assegurat que a l’estat espanyol se senten “impotents” i que “el camí” de la justícia no els garanteix la “defensa objectiva” necessària. “Europa hauria de ser i és ara mateix la nostra esperança”, ha afirmat en aquest sentit. Segons ha justificat, han vingut fins “al cor d’Europa” per parlar de l’Associació: “que hi hagi veu i es visualitzi el que està passant”. “Que tinguem gent que hagi de marxar del país per poder-se sentir lliure és una evidència del retrocés democràtic de l’estat espanyol”, ha conclòs.

Tot seguit, Meritxell Lluís, dona de Josep Rull, ha agraït les mostres “d’escalf” que estan rebent dels catalans però també “d’arreu de l’Estat i de fora”. Ha recordat que els familiars van unir-se per la “vulneració flagrant” dels drets humans i que l’objectiu de l’associació és “donar veu als represaliats per l’estat espanyol”.

Diversos familiars dels consellers a l’exili i dels que són a la presó s’han reunit aquest matí a Brussel·les amb Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig, sobre els quals pesa una ordre de detenció europea. La reunió però, estava programada fa uns dies i la previsió era que també hi fos Carles Puigdemont, actualment a Alemanya. “Teníem una reunió amb el president i el govern a l’exili per coordinar-nos i posar l’associació de familiars a disposició d’ells i hem considerat que era molt important mantenir-la”, ha explicat Masvidal. Meritxell Lluís ha reconegut també que els esdeveniments dels darrers dos dies han provocat que la visita sigui “una mica diferent”.

L’Associació té previst ser aquesta tarda al Parlament Europeu. A primera hora es reuniran a porta tancada amb eurodiputats de la Plataforma Diàleg UE-Catalunya i posteriorment, a les cinc, oferiran una roda de premsa en una de les sales de l’Eurocambra.

ACN