.

.

TOTS 21

Els Mossos només poden vigilar Padial de manera no invasiva.

Els Mossos només poden vigilar Padial de manera no invasiva.

Es diu Daniel Padiel González i els psicòlegs dels serveis penitenciaris el defineixen com un depredador sexual de llibre. Es tracta d’un veí de Lleida de 37 anys amb un historial de 17 agressions sexuals i ara campa lliure pels carrers.

Tal com informa La Vanguardia, aquesta setmana ha estat posat en llibertat gràcies a la llei del només sí és sí. Ha estat excarcerat a Lleida quan li faltava mig any per acabar de complir la condemna i es tem que torni a reincidir, com ja va passar l’any 2008.

Aquell any, després de sortir de presó, Padial va trigar només un mes en tornar a cometre una violació. Els informes ja alertaven aleshores que el risc de reincidència era alt perquè no estava rehabilitat. Ara la situació no ha canviat.

L’Audiència de Lleida ha estat qui ha dictat la posada en llibertat d’aquest violador i li ha rebaixat la condemna de 15 a 9 anys i mig de presó perquè la llei del només sí és sí és més beneficiosa per als interessos del pres que la que hi havia quan es va dictar la primera pena.

L’ordre d’excarceració de Padial va acompanyatda novament, d’un avís que el risc de reincidència és molt alt i que continua sense estar rehabilitat després dels 14 anys a presó.

Com no podia ser d’altra manera, la notícia ha caigut com una bomba a Lleida, on s’ha generat un estat d’alarma entre els veïns.

Lligats de peus i mans
La Generalitat ha informat, tant a la Fiscalia com als Mossos d’Esquadra, sobre aquests informes penitenciaris i demana que posin el focus en Daniel Padial per evitar que torni a cometre més agressions sexuals, però el problema és que estan lligats de peus i mans.

Des de la Fiscalia s’apunta que el condemnat ja ha pagat el seu deute amb la justícia i que l’únic que té prohibit Padial és acostar-se a qualsevol de les seves víctimes durant deu anys. Si incompleix aquesta ordre, se’l pot detenir. Si no, no s’hi pot fer res.

A més, quan es va condemnar aquest violador encara no havia entrat en vigor la norma de la llibertat vigilada i, per tant, un control exhaustiu dels seus moviments podria vulnerar la seva intimitat. Així les coses, els Mossos només poden fer un seguiment no invasiu dels moviments de Padial i poca cosa més.

L’historial de Padial
Daniel Padial va començar a delinquir amb només 14 anys. L’any 1999 va ingressar en un centre de menors acusat de quatre violacions i delictes contra la propietat.

A finals de l’any 2000 va fugir del centre de menors i, tan sols un dia després, va cometre una nova agressió sexual. Dos dies després va violar una altra dona. Va tornar a ser detingut i enviat de nou al centre de menors d’on havia fugit.

Un any després li van autoritzat les primeres sortides i, en quatre mesos, va cometre una dotzena de violacions. A partir d’aleshores va estar tancat fins a 2008, quan va obtenir un altre cop la llibertat i, com era d’esperar, al cap de molt poc temps va violar dues noies de 16 i 17 anys.