.

Aquesta és la situació militar dels diversos fronts d’invasió, segons el mapa elaborat pel portal MilitaryLand corresponent a darrera hora d’ahir diumenge.

19:22 hores. El Ministeri de Defensa de Rússia ha anunciat nous atacs contra les instal·lacions militars ucraïneses i el que Rússia va anomenar “llocs d’estada per a mercenaris estrangers”. Mentrestant, les forces de Putin continua bombardejant zones residencials, escoles i hospitals. D’altra banda, el Ministeri de Defensa d’Ucraïna ha afirmat que Moscou ha reclutat més de 1.000 mercenaris sirians per lluitar a Ucraïna, dels quals uns 400 ja haurien arribat a Rússia.

18:27 hores. La Fira de Barcelona acollirà a partir del divendres el gran centre d’acollida de refugiats ucraïnesos a Catalunya. Ho ha anunciat aquest dilluns el ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, que ha apuntat que aquest nou punt s’afegirà al ja obert a la localitat madrilenya de Pozuelo i al que s’obrirà demà a Alacant. També es preveu instal·lar un quart centre a Màlaga. Escrivá ha defensat que des de la setmana passada Espanya està aplicant la normativa europea d’una forma “extensa” i que s’està facilitant la documentació de forma “àgil” perquè en poques hores els refugiats puguin disposar de tots els permisos per residir, treballar i tenir tots els drets socials.

Es tracta d’un centre que els oferirà una primera acollida, per passar les primeres nits fins que trobin una ubicació definitiva. Escrivá ha explicat des de Brussel·les – on ha participat en unes jornades amb altres autoritats europees – que s’està atenent a totes aquelles persones que venen de la Guerra i que un cop disposen dels documents necessaris se’ls “acull i orienta” perquè puguin tenir una acollida adequada.

D’altra banda, ha recordat que l’estat espanyol està contribuït a que es pugui dur a terme una acollida “organitzada”, ja que també arriben col·lectius “particularment vulnerables”, com nens malalts o bé infants provinents d’orfenats. També persones refugiades amb algun tipus de discapacitat.

En el marc de les mateixes reunions, Espanya s’ha compromès amb la Comissió Europea (CE) amb la possibilitat d’acollir persones refugiades provinents de Moldàvia, ja que es tracta d’un país petit “amb molts ucraïnesos en trànsit”. “Hem mostrat la nostra disponibilitat”, ha insistit el ministre.

Finalment, preguntat pel finançament, ha apuntat que la CE ha posat sobre la taula un projecte que permetria utilitzar dons d’altres partides que no estiguin destinades a aquest tema amb l’objectiu de “redirigir-los” a l’ajuda de refugiats. “Aquesta proposta ens permetria disposar dels recursos des del primer moment”, ha afirmat.

Estació de ferrocarrils de Lviv amb civils sortint amb un tren. Foto: Joan Mateu Parra

18:20 hores. Nick Clegg, el president de l’empresa matriu de Facebook, Meta, ha dit en una correspondència corporativa interna que Facebook prohibirà les crides a la violència contra els russos en general, segons informa Reuters. Rússia havia obert anteriorment un cas penal contra Facebook després que va permetre crides a la violència contra les tropes russes a Ucraïna.

15:42 hores. Les converses entre Ucraïna i Rússia estan en pausa fins demà, 15 de març. Mykhailo Podoliak, assessor de l’administració presidencial d’Ucraïna, ha afirmat que les delegacions han fet una pausa per aclarir els termes. La quarta ronda de converses s’havia iniciat aquest matí de dilluns per via telemàtica.

El president xinès, Xi Jinping.

13:48 hores. La Xina nega que Rússia li hagi demanat suport militar per continuar la invasió d’Ucraïna. El portaveu del ministeri d’exteriors xinès, Zhao Lijan, ha dit aquest dilluns que són acusacions “falses”. Diversos mitjans internacionals van publicar diumenge, citant fonts del govern dels Estats Units, que Moscou havia sol·licitat armament i assistència econòmica a Pequín. “És essencial que totes les parts actuïn amb moderació, contribueixin a desactivar la situació i no afegeixin combustible al foc, sinó que promoguin una solució diplomàtica i no la seva escalada”, ha afirmat Lijan.

Per la seva banda, Rússia també ha negat haver demanat ajuda al règim de Xi Jinping per mantenir els atacs contra Ucraïna. Segons recull l’agència russa Ria Novosti, el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha assegurat que tenen capacitat per continuar amb les operacions militars i que no han demanat suport a cap país. “Les operacions s’estan desenvolupant segons el previst”, ha dit.

Reunió a Roma

Els Estats Units alertarà la Xina de les conseqüències d’implicar-se en el conflicte donant suport a Rússia. L’assessor de Seguretat Nacional dels EUA, Jake Sullivan, es reuneix aquest dilluns a Roma amb el seu homòleg xinés, Yang Jiechi, per traslladar les seves preocupacions al respecte. En una entrevista a la CNN, Sullivan ha avisat que Washington “no permetrà a cap país compensar Rússia les seves pèrdues per les sancions econòmiques” imposades per Occident.

Pau Casals.

12:54 hores. Des d’avui i fins el 17 de maig, els violoncel·listes menors de 23 anys d’arreu del món que vulguin optar al Guardó Internacional Pau Casals per a Joves Violoncel·listes 2022 podran presentar les seves candidatures. També ho podran fer els músics russos, que no seran vetats per la guerra d’Ucraïna. “Com que el llenguatge de la música és universal no farem distincions, sempre que es faci des del respecte i en favor de la pau”, ha apuntat Jordi Pardo, director general de la Fundació Pau Casals durant la presentació d’una nova edició del guardó. Tot i reconèixer que el conflicte bèl·lic disminuirà el nombre de candidats, Pardo ha fet una crida a la participació per fer de la música, com defensava Casals, una “eina de pau”.

 

12:41 hores. Un grup d’activistes contraris a la invasió russa van ocupar la mansió de l’oligarca de l’alumini Oleg Deripaska (segons Forbes, el 2021 era la 775ena persona més rica del món) a Londres i van hissar la bandera d’Ucraïna. 

Tropes ucraïneses amb míssils terra-aire stingers estatunidencs.

10:00 hores. El govern d’Ucraïna insisteix en la necessitat d’un alto el foc i la retirada “immediata” de les tropes russes del país en la quarta ronda de converses per aturar el conflicte, que se celebra aquest dilluns telemàticament. Segons ha explicat l’assessor presidencial ucraïnès Mikhail Podolyak, les converses, on també demanen “garanties de seguretat”, són “dures”. “Tot i que Rússia s’adona del sense-sentit de les seves agressions, continua pensant que 19 dies de violència contra ciutats pacífiques és l’estratègia correcta”, ha indicat en un missatge a Twitter. Mentrestant, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha avisat que sense tancar l’espai aeri “només és qüestió de temps” que els míssils russos caiguin en territori de l’OTAN.

En el seu habitual discurs televisiu, Zelenski ha recordat que aquest cap de setmana les forces russes han bombardejat una base militar a només 20 kilòmetres de l’OTAN.

En la mateixa línia, el ministre d’Exteriors d’Ucraïna, Dmytro Kuleba, ha instat la comunitat internacional a oferir més armes per lluitar contra la invasió russa i a aplicar més sancions al règim de Vladímir Putin per evitar una tercera guerra mundial.

En una piulada, Kuleba ha assegurat que Ucraïna està lluitant “amb èxit” però requereix suport internacional. “Doneu-nos totes les armes necessàries. Apliqueu més sancions contra Rússia i aïlleu-la completament”, ha demanat el ministre.

“Ajudeu Ucraïna a forçar Putin al fracàs i evitareu una guerra encara més gran”, ha afegit, en un missatge adreçat “als que viuen a l’estranger i tenen por de ser arrossegats cap a una tercera guerra mundial”.

(Minut a minut corresponent al 14 de març)

ACN / Redacció