.

Minut a minut corresponent al dia 21 de març:

  • Els Estats Units estan enviant alguns dels equips de defensa aèria de fabricació soviètica que van adquirir en secret fa dècades
  • Reportatge dels morts russos que ajuden a salvar vides ucraïneses
  • 1.252 refugiats ucraïnesos a Catalunya ja tenen permís de residència i de treball
  • Les forces d’ocupació russa han obert foc aquest matí contra ciutadans de Kherson
  • La justícia russa prohibeix Facebook i Instagram per “extremisme”
  • Ucraïna denuncia el primer atac contra Odessa des de l’inici de la invasió russa
  • Almenys 8 morts en un atac a una zona residencial i un supermercat de Kíiv

19:37 hores. Els Estats Units estan enviant alguns dels equips de defensa aèria de fabricació soviètica, que van adquirir en secret fa dècades com a part d’un programa clandestí destinat a investigar-ne la tecnologia, per reforçar l’exèrcit ucraïnès. En paral·lel, busquen la fórmula per evitar els atacs aeris i de míssils russos, segons ha informat aquest dilluns en exclusiva ‘The Wall Street Journal’ citant una font de l’administració nord-americana.

Un SA-8 (segons codi OTAN) de l’exèrcit polonès. Desenvolupat a la dècada dels 60 del segle passat, va ser el primer sistema mòbil de míssils de defensa aèria que incorporava els seus propis radars en un sol vehicle.

19:03 hores. Les cares de la guerra. Boris Romantschenko, de 96 anys, que va sobreviure a l’Holocaust nazi durant la Segona Guerra Mundial, ha estat assassinat durant un bombardeig al seu bloc d’apartaments a la ciutat oriental de Khàrkiv, la segona amb més població del país. Foto: Fundació Buchenwald i Mittelbau-Dora Memorials

19:02 hores. Rússia s’ha retirat de les negociacions amb el Japó sobre el tractat de pau i la congelació de projectes econòmics conjunts relacionats amb les controvertides illes Kurils (ocupades pels soviètics a la Segona Guerra Mundial) per les sancions imposades per Tòquio, va dir el Ministeri d’Afers Exteriors de Moscou

18:53 hores. Els morts russos que ajuden a salvar vides ucraïneses. Així es titula el reportatge publicat a ‘The Kyiv Independent’, que reproduïm: “Els treballadors d’emergència ucraïnesos excavan al sòl fresc a la vora d’un riu. ‘Atenció’, es diuen mútuament .’Tal qual. Traieu la capa superior a poc a poc’. Cada cop de pala descobreix nous elements a la brutícia humida. Parts de roba, fons de botes, restes de sang coagulada.

Aleshores, apareixen unes mans ennegrides. Els treballadors suporten la subtil olor de la mort que s’eleva de sota el sòl. ‘D’acord, agafa aquestes lliteres i lligams. En tenim un altre gairebé a punt’. És una fossa comuna sense senyalització, una de les moltes engendrades pel brutal caos de la guerra de Rússia a Ucraïna.

Dins d’aquell fossa prop de la ciutat de Rusaniv a l’est de Kíev, diversos soldats russos van rebre un enterrament improvisat per cortesia de la gent local, salvant els seus cossos dels animals i descomposant-se a la intempèrie. Un enfrontament ferotge amb les forces ucraïneses que defensen la capital va marcar el seu final ràpid i amarg.

Però amb un toc d’ironia fosca, els soldats morts de l’exèrcit invasor es redimiran amb la mort i ajudaran a salvar els vius. Sis d’ells s’intercanviaran per dos soldats ucraïnesos presoners de guerra en un rar cas d’intercanvi no oficial entre els exèrcits contraris al camp de batalla. I, a diferència de tants altres morts russos, aquests van ser arrancats de la seva tomba no marcada als prats d’Ucraïna per finalment trobar un lloc de descans final a la seva terra natal”.

18:44 hores. Des de que les autoritats de la ciutat assetjada de Mariúpol, a la costa del Mar d’Azov, han rebutjat aquest matí l’oferta de capitulació dels russos, que expirava aquest dilluns, “les bombes estan caient cada deu minuts”, segons recull ‘The Kyiv Independent’ citant fonts locals. El diplomàtic grec Manolis Androulakis va abandonar la ciutat el 15 de març. “El que hi vaig veure, espero que ningú no ho vegi mai”. De fet ha assegurat que s’unia a les files de llocs coneguts per haver estat destruïts en guerres com “Guernica, Coventry, Alep o Grozny”.

17:35 hores. 1.252 refugiats ucraïnesos dels que han arribat a Catalunya fugint de la guerra provocada per Rússia ja tenen la protecció temporal que els atorga el govern estatal, és a dir, permís de residència i, en el cas dels adults, de treball. La xifra suposa poc més de la desena part de les proteccions que s’han atorgat arreu de l’Estat, concretament 10.260 segons les dades que atorga el Ministeri de l’Interior aquest dilluns actualitzades fins a les tres de la tarda. El govern estatal recorda que els desplaçats que arriben a Espanya poden sol·licitar la protecció temporal tant als centres d’acollida oberts per l’executiu de Pedro Sánchez a Barcelona, Madrid i Alacant, així com a les 54 comissaries provincials habilitades arreu de l’Estat.

Diversos infants refugiats jugant en la sala d’estar de la casa de colònies de Sallent. Foto: Aleix Freixas

17:32 hores. Les forces d’ocupació russa han obert foc aquest matí contra ciutadans de Kherson, la localitat ucranïana més gran caiguda en poder de les tropes de Putin, que protestaven per la seva presència. Segons afirmen fonts locals, hi hauria un nombre indeterminat de ferits.

15:48 hores. Un tribunal de Moscou ha prohibit l’activitat de Facebook i Instagram a Rússia per “extremisme”. Segons recull l’agència russa Interfax, el tribunal ha acceptat la petició de la fiscalia general, que demanava la prohibició “immediata” de les xarxes socials de l’empresa Meta per no eliminar continguts en què suposadament es feia una crida a la violència contra els russos, incloses les tropes. La decisió del tribunal, però, no afecta WhatsApp, que pertany al mateix grup. Facebook i Instagram ja estaven prohibides a Rússia des del 4 de març i el 14 de març, respectivament.

13:14 hores. Les autoritats locals de la ciutat ucraïnesa d’Odessa han denunciat aquest dilluns el primer atac de l’exèrcit rus contra la localitat portuària, tal com recull l’agència Ukrinform. Segons l’Administració Militar Regional d’Odesa, Rússia ha llançat míssils des del mar Negre cap a una zona residencial dels afores de la ciutat. Odessa és un objectiu que pot ser clau per la seva localització a les portes del mar Negre. Les mateixes fonts locals han afirmat que no hi ha hagut víctimes mortals.

Un edifici destruït pels bombardejos a la ciutat de Txernihiv, al nord de Kíiv. Foto: Serveis Emergència Ucraïna

12:21 hores. La capital d’Ucraïna, Kíiv, estarà sota un nou toc des d’aquest dilluns a les 20 h fins a les 7 h de dimecres. La mesura arriba en plena intensificació dels combats a la ciutat i després que almenys vuit persones hagin mort en l’atac rus a una zona residencial i un centre comercial utilitzat com a dipòsit de vehicles per l’exèrcit (el que el convertia com objectiu legítim) al nord-est de la ciutat. El toc de queda l’ha anunciat l’alcalde de Kíiv, Vitali Klitschko, que ha detallat que les botigues, farmàcies i benzineres de la ciutat estaran tancades aquest dimarts. Com en anteriors ocasions, només es permetrà el moviment a les persones i vehicles amb permisos especials, ha detallat Klitschko.

Imatges de l’impacte d’un míssil als carrers de la capital ucraïnesa el passat diumenge. La segona piulada correspon també a ahir i és de font russa:

Redacció / ACN