.

.

TOTS 21

La nova Llei de trànsit, circulació i seguretat viària entrarà en vigor finalment el proper 21 de març i els canvis són importants i significatius. Pel que fa als patinets i altres vehicles de mobilitat personal, el casc serà obligatori i es contempla la taxa 0,0 d’alcohol en la conducció per als menors d’edat.

Així, a partir d’avui, una setmana abans que entri en vigor la nova llei, l’Ajuntament i la Policia Local han engegat una campanya de conscienciació sobre el bon ús dels VMP. La campanya, amb l’eslògan “Amb la seguretat, no patinis”, ha estat dissenyada i desenvolupada pel departament de Comunicació de l’Ajuntament en col·laboració amb la Policia Local amb l’objectiu d’informar sobre les novetats que afecten els usuaris d’VMP, però també per recordar totes les accions que ja hi eren prohibides.

La pandèmia, la conscienciació sobre els efectes del canvi climàtic i actualment també el preu a l’alça dels carburants han impulsat formes de mobilitat més sostenibles, amb un fort increment de l’ús dels patinets elèctrics. Davant d’aquesta situació la Policia Local destaca la necessitat de garantir una adequada convivència de tots els usuaris, vianants, patinets, bicicletes, i altres vehicles a motor.

Durant la primera setmana s’informarà els usuaris per conscienciar de l’ús responsable d’aquests vehicles i sobre les conseqüències d’incomplir la normativa, i a partir del 21 de març els agents intensificaran la vigilància i podran sancionar aquelles persones que l’incompleixin. La campanya incidirà especialment en la seguretat vial, tant per als vianants com per als propis conductors, per prevenir accidents de trànsit i garantir desplaçaments segurs per a tothom.

Les normes que més s’incompleixen i que se sancionaran són, no portar casc, circular més d’una persona sobre el patinet, conduir per les voreres o fer-ho a una velocitat superior als 25 km/h. Segons els agents, també hi ha molts menors de 16 anys als qui els pares i mares compren un patinet elèctric com si fos una joguina, la qual cosa serà sancionada, i serà la família del menor qui respondrà de la infracció. Les sancions poden anar dels 80 fins als 1.000 euros segons el tipus d’infracció.

La campanya es difondrà als diferents canals municipals, xarxes socials, web, ràdio, muppis i lliurament de flyers als usuaris.

Campanya de vianants

Del 14 fins al 20 de març la Policia Local durà a terme una campanya de control i vigilància orientada a la seguretat dels vianants, coordinada amb el Servei Català de Trànsit per tal de protegir el col·lectiu més vulnerable de la mobilitat.

Així, es realitzaran controls aleatoris especials en zones on s’ha de tenir una especial atenció per als vianants, com ara semàfors o passos de vianants. Els agents incidiran especialment en aspectes com que els vehicles no respectin el semàfor, o aquells que no respectin la prioritat de pas dels vianants i posin en perill a les persones. També es faran controls dels creuaments incorrectes per part dels vianants i s’incidirà en les conductes antireglamentàries que impliquin comportaments que entorpeixin la circulació.

Redacció