.

Imatge del Laboratori d’Aigües de Reus. Foto: Cedida

Aigües de Reus i l’àrea de Salut Pública de l’Ajuntament, de manera coordinada, mantenen actius els mostrejos i controls analítics de les aigües residuals en diversos punts de la ciutat amb l’objectiu de disposar de dades sobre la presència del virus SARS-CoV-2 i, en conseqüència, fer un seguiment acurat i continuat de l’estat epidemiològic i de propagació de la COVID-19. Aquest és un mètode que s’ha demostrat eficient, en haver-se observat que la detecció del virus a les aigües residuals es produeix entre 4 i 21 dies abans que comencin a diagnosticar-se casos simptomàtics entre la població.

Aquests mostrejos van començar a efectuar-se el mes de maig de 2020, encara en fase de confinament absolut, i avui dia Aigües de Reus segueix duent-los a terme setmanalment i de manera coordinada amb Salut Pública de l’Ajuntament, que és l’àrea que dirigeix i determina els llocs i els moments idonis per fer les anàlisis. A dia d’avui s’han fet un total de 456 controls analítics i la previsió és seguir-ne fent, almenys, fins a final d’aquest any.

Les anàlisis que es duen a terme miren de determinar la quantitat de restes genètiques d’àcid ribonucleic (ARN) pertanyents al virus SARS-CoV-2 que hi ha en les aigües residuals. El control és possible mitjançant l’anàlisi de concentració del virus, l’extracció de l’ARN viral i la quantificació de les “dianes genètiques”, expressades en còpies genòmiques per litre. Els resultats sempre son comparables a les dades que hi ha disponibles en la “Xarxa de Vigilància del virus SARS-CoV-2 en l’aigua residual a Catalunya”, que recull dades en 56 depuradores i 193 municipis del país.

En el cas de Reus, les anàlisis es duen a terme en diversos punts coincidents amb les cinc ABS (Àrees Bàsiques de Salut) de la ciutat, d’una banda, i a l’Hospital Sant Joan i a l’entrada de les aigües brutes a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR), d’una altra. En el cas de les cinc ABS, el seguiment analític s’ha mantingut per decisió municipal, mentre que en el cas de l’EDAR el control s’integra en el ja esmentat programa “Xarxa de Vigilància del virus SARS-CoV-2 en l’aigua residual a Catalunya”, que coordina per l’Institut Català de Recerca de l’Aigua.

Indicadors avançats del virus

Són diferents els estudis científics que ja han posat de manifest que les aigües residuals, just abans de ser tractades, constitueixen un bon indicador de la circulació d’un determinat virus entre la població. En el cas del SARS-CoV-2, els estudis han constatat que els individus infectats pel virus, tant si són simptomàtics com asimptomàtics, excreten restes del virus amb la seva femta.

Paral·lelament, la vigilància ambiental del virus SARS-CoV-2 en les aigües residuals pot ser una eina valuosa per complementar i enfortir la vigilància clínica i epidemiològica de la COVID-19.

D’altra banda, i derivat d’experiències en l’ús de les aigües residuals per a la vigilància i el control d’altres malalties, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) també indica la utilitat d’aquest procediment com un mètode d’alerta precoç de la transmissió comunitària del virus en un territori, amb l’objectiu de fer una vigilància de la seva circulació entre la població, observar tendències i identificar-ne punts crítics o de major risc.

Redacció