.

El laboratori d’Aigües de Reus  s’encarrega de la presa de mostres diària i el control analític amb l’objectiu d’assegurar que l’aigua subministrada és apta, en tot moment, per al consum humà i de la màxima qualitat. Foto: Cedida

Aigües de Reus ha actualitzat recentment el seu Pla Sanitari de l’Aigua (PSA), amb l’objectiu de fer encara més estrictes els criteris de qualitat de l’aigua per al consum humà, alhora que estableix nous anàlisis i controls extraordinaris per a la detecció d’hipotètics perills sanitaris. L’aplicació del nou pla implicarà que, anualment, es realitzin més de 16.000 determinacions analítiques per poder valorar amb precisió la qualitat del servei; aproximadament un 20% més de les que es fan actualment.

Totes les empreses gestores d’un servei d’aigua han de tenir al dia el seu PSA, segons estableix la legislació. En conseqüència, el Pla Sanitari que s’ha redactat a Reus determina els perills i punts crítics que han de permetre controlar el procés d’emmagatzematge i abastament de l’aigua des del moment de la seva captació fins que surt per l’aixeta.

Com qualsevol aliment

El mètode de control escollit es coneix com APPCC (Anàlisi de Perills i Punts de Control Crític) , i és el mateix sistema preventiu de gestió de la innocuïtat sanitària que s’aplica en tota la cadena alimentària: des de la producció primària fins a la distribució minorista. Al capdavall, l’aigua ha de ser tractada sempre amb les mateixes garanties sanitàries que qualsevol altre aliment, ja que acaba sent ingerida de manera directa o indirecta pels ciutadans.

Gràcies a aquest mètode, es poden detectar i analitzar els riscos potencials de contaminació de l’aigua, ja sigui per motius físics, químics o biològics originats per fallades dels sistemes, sabotatge o qualsevol altra causa.

Una vegada avaluats els perills potencials en el procés de subministrament d’aigua, el PAS també en determina les mesures preventives i correctores pertinents. Tot plegat mitjançant punts de control (ja siguin manuals o tecnològics) instal·lats i monitoritzats en tot moment, amb la qual cosa la capacitat de reacció i correcció és immediata.

A tall d’exemple, un dels riscos que descriu el PAS és el relatiu a la presència de nitrats per sobre del màxim establert en alguns dels pous i mines del municipi, fet que implica una afectació sobre la seva qualitat per poder ser consumida.  És per això que el pla perfecciona els mecanismes de control i seguiment d’aquests indicadors, amb l’objectiu d’activar mesures que assegurin que els nivells de nitrats no assoleixen  els límits permesos.

El laboratori d’aigües

En tot aquest procés de garantia sanitària, és fonamental el paper del laboratori d’Aigües de Reus, inscrit al registre de laboratoris de l’Agència de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya. El laboratori s’encarrega de la presa de mostres diària i el control analític amb l’objectiu d’assegurar que l’aigua subministrada és apta, en tot moment, per al consum humà i de la màxima qualitat.

Fa molts anys que el programa de mostreig analític també inclou el control periòdic de l’aigua que surt de l’aixeta en els establiments públics de la ciutat, inclosos els centres d’ensenyament, tots els edificis municipals, l’hospital, la resta de centres sanitaris i fins i tot l’aeroport.

De la mateixa manera, se certifica la qualitat i la garantia sanitària de l’aigua en edificis particulars que, en aquest cas, són seleccionats segons criteris del departament de Salut Pública de l’Ajuntament de Reus.

Sol·licitud d’analítiques particulars

D’altra banda, amb l’objectiu de garantir la qualitat màxima de l’aigua que arriba al consumidor, Aigües de Reus també ofereix la possibilitat que la ciutadania pugui fer sol·licituds d’analítiques, fins i tot de l’aixeta de casa seva.

L’objectiu és que els usuaris coneguin millor la qualitat de l’aigua que consumeixen. La sol·licitud es pot presentar a les oficines d’Aigües de Reus. De les sol·licituds rebudes, se’n seleccionen aquelles que s’inclouen a la programació atenent fonamentalment dos criteris de priorització: la distribució homogènia per tota la ciutat i les comunitats de veïns amb major nombre d’usuaris. Aquestes analítiques són realitzades sense cap cost addicional per als demandants.

Redacció