.

L’església de Natzaret a la plaça del Rei, seu de l’entitat, va acollir l’acte, desdoblat en dues sessions per acollir els assistents preinscrits. Foto: Cedida

Ahir la confraria i després congregació de la Sang de Tarragona, fundada el 1545 pels espardenyers i esparters, va presentar el llibre dels seus 475 anys de vida, “El mestratge de La Sang de Tarragona. Història d’una confraria. 1545-2020”, coeditat amb Cossetània Edicions, en el qual el gestor cultural, professor de la Universitat Rovira i Virgili i congregant Jordi Bertran analitza les claus de l’èxit de la seva pervivència fins a l’actualitat. L’església de Natzaret a la plaça del Rei, seu de l’entitat, va acollir l’acte, desdoblat en dues sessions per acollir els assistents preinscrits i amb seients preassignats, seguint les directrius de PROCICAT, així com amb control de temperatura, mascareta, gel hidroalcohòlic i manteniment de la distància de seguretat entre les cadires.

La primera de les presentacions va ser presidida per l’arquebisbe de Tarragona Joan Planellas, que va fer èmfasi en el sentit originari d’aquestes entitats basat en la confraternitat i la pietat popular. El presentador del llibre, el doctor Antoni Jordà, catedràtic d’història del dret i de les institucions a la Universitat Rovira i Virgili, va desgranar les diferents parts de llibre de manera cronològica, destacant que «no es tracta només de la història de l’entitat sinó que s’entrellaça amb la de la ciutat i també en el que succeeix en altres indrets de manera coetània». El presentador, alhora, va mantenir amb l’autor un diàleg sobre aspectes concrets del llibre.

També hi van intervenir el sotsprefecte de la Sang, Josep Ignasi Boada, i el representant de Cossetània Edicions, Josep Maria Olivé, que van explicar el procés de creació de la idea d’aquesta investigació i el seu desenvolupament fins comptar amb l’obra publicada. El resultat és un llibre en format de regal, amb cobertes dures, de 220 pàgines i una vuitantena de fotografies, la gran majoria de les quals inèdites procedents de 22 arxius i col·leccions privades. S’hi veuen imatges antigues no sols de l’entitat impulsora, sinó també de les altres coprotagonistes de la processó del Sant Enterrament que recorre la ciutat cada Divendres Sant. Així mateix, les fotografies ajuden a descobrir la visió de dècades enrere de la ciutat de Tarragona, amb passatges pervivents i d’altres desapareguts.

A la presentació va assistir l’alcalde de la ciutat, Pau Ricomà; el president del Port de Tarragona, Josep M. Cruset; Josep Bertran, de l’empresa Repsol, i Francesc Roig, de la Fundació Mútua Catalana, empreses copatrocinadores de l’edició; així com una vintena de presidents i delegats d’entitats culturals de ciutat. Des d’ahir el llibre ja es troba a les llibreries així com també en compra on line, disponible per a tots els lectors. Els socis de l’entitat poden adquirir-lo a l’església de Natzaret, cada divendres de 18 a 20 h i cada dissabte d11 a 13 h.

Redacció