.

Recentment diversos pagesos del sector de l'avellana afectats han dut a terme una tractorada com a forma de reivindicació

Recentment diversos pagesos del sector de l’avellana afectats han dut a terme una tractorada com a forma de reivindicació

 

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació s’ha compromès, en el marc de la reunió bilateral amb Unió de Pagesos mantinguda aquest dijous al matí a Barcelona, a destinar ajuts extraordinaris davant la situació que pateix el sector de l’avellana. Aquests ajuts s’acordaran de manera conjunta abans d’acabar el mes de febrer. El Departament buscarà ajuts propis i també en reclamarà al Ministeri d’Agricultura. La conselleria també ha adquirit el compromís de donar suport i facilitar una línia de crèdit via l’Institut Català de Finances (ICF) als joves que s’han incorporat a l’activitat de l’avellana en els últims 5 anys. Teresa Jordà ha volgut deixar clar que “no deixarem sols tots aquests joves i tindran el nostre suport i l’acompanyament que es mereixen en el seu procés d’incorporació al camp”.
La reunió, convocada l’11 de desembre, també ha servit per donar resposta a les peticions que va fer el sindicat agrari davant la situació del mercat i la producció de l’avellana. El Departament ha reclamat davant el Ministeri d’Agricultura l’articulació d’ajudes al mercat i l’adequació dels mòduls de l’IRPF pel conreu de l’avellaner. Així mateix, ha reclamat l’endarreriment extraordinari del pagament de les quotes de la Seguretat Social per als agricultors professionals amb superfície d’avellaner motivat per les adversitats climàtiques.
Campanya per fomentar el consum de cítrics
Pel que fa a la situació dels cítrics, el Departament d’Agricultura impulsarà una campanya per fomentar el consum dels cítrics de l’Ebre i per posar-ne en valor la qualitat. En aquest sentit, ja s’està treballant en un seguit de mesures per impulsar la IGP Clementines de Terres de l’Ebre per aconseguir major valor afegit. Així mateix, la consellera Jordà ha reclamat al ministre Luis Planas ampliar la quota per retirar del mercat de manera extraordinària taronges i clementines per transformar-les en sucs i distribuir-los gratuïtament a través del Banc dels Aliments. El Departament també ha demanat al Ministeri d’Agricultura l’adequació dels mòduls de l’IRPF 2018 per al cultiu dels cítrics a Catalunya i l’endarreriment extraordinari del pagament de les quotes de la Seguretat Social per als agricultors professionals amb superfície de cítrics motivada per les adversitats climàtiques.
Circumscripció i observatori: dos eines bàsiques de mercat
Durant la reunió d’avui, des del DARP s’ha insistit en la importància que el sector conegui el potencial de les circumscripcions econòmiques com a eina que permet incidir en la regulació del mercat per prevenir crisis de preus i poder actuar, en cas que es produeixin, per a minimitzar-ne els efectes. Les circumscripcions es tramitaran quan el propi sector ho demani. A Catalunya, hi ha tres circumscripcions econòmiques: la de préssec i nectarina, la de la pera i la de la poma. Aquestes circumscripcions les integra el propi sector productor, que d’aquesta manera es pot autoregular i establir les seves pròpies normes sobre les condicions de comercialització, quins calibres, quines qualitats surten al mercat, en quines condicions es fan el contractes. També sobre les normes que són d’obligat compliment per a tots els operadors a Catalunya i ajuden a regular molt millor el mercat. El DARP, de la mà de les organitzacions agràries, està treballant per impulsar la circumscripció econòmica de l’avellana i la dels cítrics.
L’altra eina que s’ha consolidat, en aquest cas per al sector de l’avellana, és l’Observatori de preus, llargament reivindicat pel sector i que ens ha de donar més transparència als mercats. L’Observatori de preus de l’avellana està funcionant des de fa dos anys i s‘està constituint com un element de referència.
Circumscripcions econòmiques i observatori de preus són dos instruments que des del DARP s’estan implementant per fomentar l’equilibri i l’ordenació entre els diferents agents de la cadena alimentària  i  fomentar mesures de regulació de mercats, que permetin anar corregint deficiències estructurals que afecten la competitivitat del sector.
En marxa el Pla Estratègic, que concreta les actuacions per millorar el sector de l’avellana
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació va presentar el mes de novembre passat el Pla Estratègic per la valorització de l’avellana per millorar-ne el coneixement i el del propi sector. Aquest Pla és una de les mesures sorgides del Grup de Treball de l’Avellana que va ser creat pel sector i el Departament l’any 2016 per millorar la producció del cultiu, fomentar l’organització del sector i la transparència dels mercats.
Aquest Pla concreta una sèrie de mesures i accions, algunes de les quals ja s’estan portant a terme, i és a mans del sector poder-les implementar per garantir el futur d’aquest sector. Des de fa dos anys el Departament està treballant en l’estudi de la qualitat de l’avellana, un punt bàsic per aconseguir millorar la producció i incrementar-ne el consum. Es tracta d’una col·laboració entre el Servei de Sanitat Vegetal del DARP, les Associacions de Defensa Vegetal (ADV) i l’IRTA.
/* JS para menú plegable móvil Divi */