.

.

TOTS 21

Les autoritats remarquen el "risc extrem" per l'onada de calor arreu del territori

Les autoritats remarquen el «risc extrem» per l’onada de calor arreu del territori

Els agents rurals estimen que l’incendi que afecta des de dimecres a la tarda a diversos municipis de la Ribera d’Ebre, el Segrià i les Garrigues té un perímetre actual d’unes 5.700 hectàrees. Les autoritats han insistit en la necessitat de mantenir la «màxima precaució» davant del «risc extrem» provocat per l’onada de calor, que pot fer que les temperatures a la zona de l’incendi puguin arribar als 44 graus al migdia. De fet, segons els Agents Rurals, hi ha risc extrem a un 15-20% del territori català i a la resta tot el personal es dedica exclusivament a la prevenció d’incendis. Pels Bombers, d’altra banda, les properes hores seran crucials, per l’augment de les temperatures, i al migdia es preveu possibles revifades. Des de Protecció Civil mantenen la xifra de 52 persones evacuades, 44 d’elles a Flix, quatre a Bovera i quatre més a la Palma d’Ebre. A hores d’ara, i segons han explicat els Bombers, l’incendi forestal de la Ribera d’Ebre continua actiu, malgrat que s’estan assolint els objectius marcats. Tot i això, encara hi ha una part important al nord del flanc dret en una situació «precària».

Aquesta zona és abrupta i té «molt pocs camins d’accés», cosa que ha dificultat les tasques d’extinció. Els bombers han hagut de requerir l’ajuda de vehicles pesants que han obert vies d’accés i han ajudat a crear zones segures.  Durant la nit el perímetre de l’incendi, segons Agents Rurals, no ha crescut. S’han cremat per ara unes 5.703,6 hectàrees. D’aquestes, 3.731,44 són de vegetació forestal, 1.937,17 agrícola i 34,99 de vegetació urbana.

Dijous es va aixecar el confinament de Bovera, però les autoritats no descarten que, en funció de les represes que sorgeixin, hi hagi noves restriccions. Fins al migdia, però, s’ha permès l’accés als masos on la situació és «mínimament estable» per intentar atendre el bestiar, sempre amb l’acompanyament dels Mossos d’Esquadra. Actualment hi ha 52 persones evacuades de diferents masos i masies, segons les dades de Protecció Civil. D’aquestes, 44 persones estan a Flix: 19 han dormit al gimnàs de l’Escola Enric Grau i Fontserè i la resta en cases de familiars o amics. També hi ha 4 persones evacuades a Bovera i 4 a la Palma d’Ebre.

Dispositiu

En aquests moments, el dispositiu d’extinció hi treballen 350 efectius amb unes 120 dotacions dels Bombers de la Generalitat, 270 efectius de l’UME i unitats BRIF.  A banda, també comptem amb la col·laboració de les ADF de la zona i de guies de maquinària pesant de Castella la Manxa. Pel que fa als mitjans aeris, n’hi treballen 13, entre ells 4 avions del ministeri d’Agricultura i de Castella-la Manxa i València. També treballen 5 unitats del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), 3 d’elles de la Unitat d’Intervenció i Suport. A Maials, han reforçat amb una unitat del SEM 24h i han demanat obrir el Consultori municipal de Maials, que està donant atenció sanitària continuada.

Fins ara, els serveis d’emergència han realitzat 9 atencions sanitàries, 2 de les quals han requerit trasllat a centres sanitaris, entre ells un Auxiliar d’Ofici Forestal. En el dispositiu també hi ha 35 efectius dels Mossos d’Esquadra, treballant en el control dels accessos i vies tallades i en l’acompanyament dels veïns desallotjats, efectius del Cos d’Agents Rurals, de Protecció Civil, de les Policies Locals i de la Creu Roja i voluntaris.

ACN