.

L’acord ha estat firmat per la presidenta de la CCCC, Inés Solé, en representació del col·lectiu de les colles castelleres associades; el conseller delegat de La Xarxa, Francesc Pena, i la vicepresidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, Núria Llorach.

La Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC), la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i La Xarxa de Comunicació Local han firmat, avui, a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm, l’acord de col·laboració per a la difusió audiovisual de la temporada de castells d’enguany. L’acord permet continuar amb la difusió de l’activitat castellera, una tradició de més de vint anys.

L’acord ha estat firmat per la presidenta de la CCCC, Inés Solé, en representació del col·lectiu de les colles castelleres associades; el conseller delegat de La Xarxa, Francesc Pena, i la vicepresidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, Núria Llorach, en un acte que ha comptat amb la benvinguda inicial de Ramon Agenjo, patró-director del Grup Damm.

Així, les tres parts renoven el compromís de treballar conjuntament per a la projecció dels castells, a través de les transmissions televisives de les diades i dels programes de seguiment de l’actualitat castellera. A més, amb l’objectiu d’impulsar el coneixement d’aquesta activitat cultural arreu del món, s’ha posat en marxa una nova plataforma de distribució de continguts audiovisuals, XALA!, dedicada a la difusió en directe i sota demanda de tots els continguts castellers.

Mitjançant aquest acord, la CCCC cedeix a La Xarxa i a la CCMA, amb caràcter d’exclusiva i per a tot el món, els drets per enregistrar i emetre les diades castelleres més destacades de la temporada, amb voluntat d’impulsar el coneixement d’aquesta activitat cultural arreu.

A l’acte, la vicepresidenta Núria Llorach ha destacat que l’acord permet la màxima eficiència dels recursos públics: “Les colles castelleres formen part de l’ADN del país, i avui som aquí per complir amb la nostra missió de servei públic, fent difusió i promoció de la cultura, a través de fórmules de col·laboració que permeten una gran eficiència dels recursos públics”. Per això, segons Llorach, “celebrem i estem molt satisfets de l’acord que renovem en aquest sentit, de coproducció de continguts entre la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i La Xarxa Audiovisual Local”. A més, ha agraït a Estrella Damm “la seva implicació amb l’activitat castellera, en una bona combinació entre l’empresa pública i la privada”.

Llorach ha destacat que TV3 i Catalunya Ràdio tornen a apostar per la difusió dels castells, amb el programa “Quarts de nou”, els resums amplis de sis diades castelleres i el Concurs de Castells de Tarragona, a més dels resums setmanals del 3/24, una programació en format en coproducció amb La Xarxa. A més, també ha recordat que aquest cap de setmana torna el programa “3 rondes” a Catalunya Informació, per 14a temporada.

Per la seva banda, el conseller delegat de La Xarxa, Francesc Pena, ha mostrat el seu agraïment per tornar a firmar aquest conveni i per la implicació de tots els professionals dels mitjans locals. També ha destacat una novetat: “tenim una nova plataforma perquè hi hagi tots els productes de castells, pensat per al nostre mercat i l’internacional. Quatre de les 32 diades també es faran en anglès i en castellà de cara al mercat internacional”.

Finalment, la presidenta de la Coordinadora de Colles Castelleres, Inés Solé, ha agraït la col·laboració entre la CCMA i La Xarxa i ha destacat que “és una aposta en ferm per ser l’altaveu d’una manifestació tan important de la cultura catalana com són els castells. La suma de forces només porta a èxits. I això ho és. Estem en una línia de suma d’esforços per transmetre els valors del món casteller”.

Els castells, declarats l’any 2010 patrimoni cultural immaterial de la UNESCO, són una de les mostres de cultura popular més destacades del país i gaudeixen d’una projecció creixent arreu del món. Es tracta d’una de les manifestacions culturals més singulars d’Europa, resultat de valors tan universals com el treball en equip, la solidaritat i l’autosuperació. Actualment, hi ha més de 13.000 castellers a Catalunya, homes i dones de totes les edats i condicions físiques.

La Coordinadora agrupa les més de 100 colles castelleres del país i gestiona col·lectivament els drets televisius, tant drets d’imatge com d’executants, de cara a les retransmissions televisives, amb l’objectiu de garantir el respecte a aquests drets, aconseguir la millor programació possible i proporcionar visibilitat als seus patrocinadors.

Seguiment per TV3 i Catalunya Ràdio

TV3 oferirà els resums de les sis diades més importants del calendari casteller, a més del Concurs de Castells de Tarragona, que tindran prop d’una hora de durada:

  • 22 de juliol – Les Santes de Mataró
  • 30 d’agost – Sant Fèlix de Vilafranca
  • 16 de setembre – Santa Tecla de Tarragona
  • 7 d’octubre – Concurs de Castells de Tarragona
  • 21 d’octubre – Santa Úrsula de Valls
  • 1 de novembre – Diada de Tots Sants de Vilafranca
  • 18 de novembre – Diada dels Minyons de Terrassa

Les diades de cada setmana, al 3/24

El 3/24 emetrà un resum setmanal de les principals diades, el diumenge a la nit. Estan previstos 22 resums, des de la diada de Sant Joan d’aquest diumenge fins al 18 de novembre, coincidint amb la Diada de Minyons, que tanca la temporada. Habitualment, cada resum inclourà la crònica de tres diades diferents.

Catorzena temporada de “Quarts de nou”, a partir de dijous al 33

Els dijous, el 33 tornarà a oferir “Quarts de nou”, el programa setmanal de castells de Televisió de Catalunya, que arriba a la 14a temporada, presentat un any més per Agustí Forné. A partir del 28 de juny i fins al 22 de novembre, a partir de les 22.00, es faran 22 programes en què s’oferirà un relat complementari del fet casteller des del mateix món dels castells, amb la seva gent, des de dins.

Els eixos de continguts del programa seran el resum de l’activitat castellera del cap de setmana anterior, l’avançament de la propera diada més destacada, i reportatges sobre històries o anècdotes d’interès.

L’informatiu casteller “3 rondes” obre diumenge la catorzena temporada a Catalunya Informació

L’informatiu casteller “3 rondes” torna aquest diumenge, 24 de juny, a la graella de Catalunya Informació coincidint amb la diada de Sant Joan i arriba així a la catorzena temporada en antena. La nova etapa del programa, que continua presentada pels periodistes Josep Almirall i David Prats, s’emetrà cada diumenge fins al 25 de novembre entre les 21.00 i les 22.00.

El “3 rondes” té com a objectiu posar a l’abast als oients de la ràdio pública catalana tota l’actualitat que es genera al voltant del prop de centenar de colles castelleres. A més, inclourà l’anàlisi, la reflexió i la valoració de les diades del cap setmana. L’opinió dels especialistes i diferents entrevistes als protagonistes també ocuparan un bon gruix de l’informatiu.

En la nova temporada, el “3 rondes” aposta més que mai per les xarxes socials i Twitter, que un any més tornarà a ser el canal d’interacció amb els oients. Des del perfil @3Rondes es piularà tot allò que sigui notícia a les places i s’abordaran els aspectes més polèmics.

Des del 2005, l’equip del “3 rondes” és present a les principals diades castelleres de la temporada. Enguany, entre d’altres, el programa farà el seguiment especial de les diades de Sant Fèlix a Vilafranca del Penedès del 30 d’agost, on participen les quatre millors colles del moment, i del 27è Concurs de Castells de Tarragona del 6 i 7 d’octubre.

/* JS para menú plegable móvil Divi */