.

El representant executiu de Combi Terminal Catalonia SL, Antoni Torà, i el president del Port de Tarragona, Josep M. Cruset, en roda de premsa per anunciar l’acord d’operar la terminal intermodal de la Boella. Foto: ACN

Combi Terminal Catalunya i el Port de Tarragona han rubricat un acord per invertir i operar la terminal intermodal de la Boella, ubicada dins la instal·lació portuària. El president del port, Josep Maria Cruset, i el representant executiu de l’empresa Combi Terminal Catalonia SL (CTC), Antoni Torà, han anunciat aquest dijous l’acord, que recull el compromís amb la intermodalitat i el transport de mercaderies per ferrocarril. La companyia espera iniciar la seva activitat una vegada el corredor del mediterrani arribi a Tarragona i mogui un tràfic de fins a 118.000 UTI a l’any, en els primers quatre anys de funcionament. Amb aquesta aliança, CTC i el Port de Tarragona s’uneixen per concentrar els serveis intermodals a la terminal de la Boella.

El Memoràndum d’Entesa signat aquest dijous pel Port de Tarragona i CTC inclou l’interès de la companyia en operar la Terminal Intermodal de la Boella com a concessió, amb l’objectiu de “promoure conjuntament la competitivitat logística de la zona de Tarragona, aprofitant les sinergies entre el Port de Tarragona i la indústria de la comarca del Camp de Tarragona, així com l’interior”, apunten les parts signants. L’esperit de l’acord és operar d’acord amb les normes intermodals europees, en termes de volums i pes de les unitats de transport.

Beneficiant-se de les infraestructures existents del Port de Tarragona, CTC ha decidit no instal·lar una nova terminal intermodal en les instal·lacions de BASF a la Canonja, sinó “unir forces amb el Port de Tarragona per construir sobre aquestes infraestructures existents, la terminal intermodal de la Boella”.

Una terminal “preparada per funcionar”

Actualment en funcionament, la terminal de la Boella “està preparada per al futur del sector ferroviari a les comarques del Camp de Tarragona”, segons remarquen fonts de l’Autoritat Portuària. En aquest sentit, argumenten el fet que no sols és l’única terminal llesta per operar amb trens de 750 metres i carrils de calibre estàndard, sinó també “perquè és una realitat i té espai per duplicar la seva capacitat actual, si és necessari en el futur”.

“Encara que la zona de Tarragona és una regió exportadora, i encara queda un llarg camí per recórrer en l’àmbit de la intermodalitat carretera ferrocarril, amb el tràfic ferroviari que actualment representa només el 5% del tràfic domèstic total a l’Estat, la grandària de l’economia regional no preveu la necessitat de la construcció de noves terminals ferroviàries, més enllà de les instal·lacions actuals, ja siguin públiques o privades, sobretot tenint en compte l’espai disponible per a l’ampliació de les instal·lacions de la Boella”, s’apunta des del port.

Situada dins del complex portuari, pròxima als molls de Cantàbria i Andalusia, la terminal està llesta per començar a treballar a curt termini, ateses les adaptacions previstes per CTC. “Disposar de part de la inversió redueix els riscos derivats de costos addicionals imprevistos, la qual cosa facilita el manteniment de les provisions pressupostàries”, conclouen fonts del port.

ACN

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */