.

De les cendres de la derrota oficial del nazisme davant dels aliats un 9 de maig de 1945 ha sorgit al calendari la commemoració del Dia d’Europa, un continent reconstruït i entès molt diferent del que va sobreviure a la Segona Guerra Mundial però amb reptes al davant que “ens haurien de fer eurocrítics, però no euroescèptics”. La responsable de l’oficina del Centre d’Informació Europe Direct Tarragona, Marta Domènech, es movia avui entre dos escenaris. Els jardins del Banc d’Espanya s’obrien a activitats lúdiques escolars per ensenyar els valors de l’actual Unió als escolars, mentre que el pati Jaume I de l’Ajuntament acollia l’acte institucional per part dels representants del consistori. Els autobusos de l’EMT, per la seva banda, incorporaven la bandera europea a la catalana per visibilitzar l’efemèride.

“Volem ensenyar als més petits què significa el Dia d’Europa”, explicava mentre els alumnes de cinquè de les Dominiques i del Saavedra descobrien què hi ha al darrere dels discursos oficials. “La d’avui aquí als jardins és una activitat més de les que anem fent a les escoles. Per exemple, en aquests dos centres vam anar a fer unes xerrades per explicar els orígens i els valors de la UE. Ara estan treballant per aprendre’ls i també, per mitjà d’un joc, repassen els conceptes que l’any vinent treballarem de manera més profunda a les seves aules”.

“Tots formem part d’aquest projecte comú i som ciutadania europea”, deixava clar una Domènech gens aliena als vents que, amagats sota la denominació de populismes, amenacen en fer tornar el feixisme. “Tenim una data molt important el maig de l’any vinent, que és quan es convocaran les eleccions europees coincidint amb les municipals i diverses autonòmiques. Serà llavors quan veurem quin és l’esperit que batega a Europa i si l’antieuropeisme i l’euroescepticisme és més important que l’europeista. Jo sempre dic que hem de ser crítics però no euroescèptics. Ara estem vivint el moment més llarg de pau en els països europeus malgrat els problemes que hi ha i les deficiències d’aquest projecte. No podem permetre que això es perdi”.

Pel que fa a l’aspecte més institucional, el Conseller d’Educació, Ocupació i Desenvolupament Econòmic, Francesc Roca (en absència de l’alcalde) ha estat el responsable de prendre la paraula durant l’acte institucional dut a terme al consistori i en el qual s’ha llegit el manifest que recull les esperances i els camins de millora per on hauria de transitar l’Europa del segle XXI. En roda de premsa prèvia considerava “evident que hi ha una situació, pels que ja tenim una edat, que ens recorda temps passats. L’existència d’un populisme i euroescepticisme ens preocupa no tant com a regidor ni com a polític, sinó com a persones. Fa poc a Tarragona vam tenir l’oportunitat d’acollir una delegació de la Gran Bretanya per parlar sobre el resultat del Brexit i com gestionar-lo”. La conclusió és la necessitat de saber fer front al populisme. Per això “cal fer valdre el que significa la ciutadania europea. Solidaritat, igualtat, justícia i fins i tot ser crítics en alguns moments. És un bon dia per fer pedagogia”, comentava Roca, considerant com un aliat estratègic en aquest sentit l’oficina d’Europe Direct.